Tour de France 2019

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Tour de France 2019

Dat het wielrennen steeds populairder wordt, is niet alleen te zien aan het groeiende aantal wedstrijden dat wordt uitgezonden of de kleine pelotons aan amateurfietsers dat de Nederlandse fietspaden overneemt. Ook de gamesindustrie beweegt mee met deze trend, want er zijn tegenwoordig maar liefst twee wielerspellen die jaarlijks verschijnen. Naast Pro Cycling Manager op pc kunnen consolespelers ook een virtuele droomcarrière als wielrenner realiseren in Tour de France 2019.


Tijdens de Tour de France van 2019 was ik druk bezig om mijn eigen Jumbo Visma-ploeg naar de overwinning te helpen in Pro Cycling Manager 2019. Daarom had ik Tour de France 2019 bewaard voor de Vuelta. Klein probleem: deze race zit niet in de afgeslankte consoleversie van Cynanide’s wielrengame.

Meer problemen dan de knie van Dumoulin

Nu heet de game ook Tour de France 2019, dus we kunnen Cyanide Studios in ieder geval niet verwijten dat we om de tuin worden geleid. Toch is het wel even slikken als je naar het aantal races kijkt dat wél in de game zit. Naast de Tour de France kun je nog een handjevol klassiekers verwachten en een paar kleine world tour races zoals de Dauphine, maar dat is het dan ook. Een volledig wielerseizoen zit er niet in.

Tour de France 2019 
 Pixel Vault

Natuurlijk is dat allemaal te verklaren door het feit dat de speler in Tour de France 2019 zelf een renner mag besturen en de verschillende parcours daarop ingericht moesten worden. Dat is wel even wat meer werk dan wat races maken waar alleen wat AI doorheen hoeft te slingeren, zoals in Pro Cycling Manager. Helaas zijn de races die er wel in zitten niet op en top geoptimaliseerd, waardoor er toch aardig wat glitchmomenten in de wedstrijd zitten. Denk aan terrein clipping of renners die rare sprongen maken.

Daarnaast is de framerate niet stabiel. Zeker wanneer er meerdere renners door het beeld heen peddelen, heeft de Xbox One het er moeilijk mee. Dat terwijl de game eruit ziet alsof deze uit het vorige decennium komt. Dat kun je het ontwikkelaarsteam met beperkte middelen vergeven, maar dan moet de boel wel lekker soepel draaien.

Handen onderin de beugels

Ondanks de haperende gameplay is het wel een apart gevoel om je renner zelf te besturen. Je moet door het peloton manoeuvreren, uit de wind zitten en sprinten als de finish in zicht is. Dit doe je door “gas” te geven of gewoon op x te drukken en een renner te volgen. Dat klinkt vrij saai, maar je moet er niet aan denken om iets meer te doen om je renner vooruit te krijgen, want een race duurt rustig een uur als je de tijd niet doorspoelt en dat kan snel lamme vingers opleveren als je zelf de pedalen moet laten bewegen.

Tour de France 2019 
 Pixel Vault

De hele race zonder doorspoelen doorfietsen is net als in Pro Cycling Manager vrij saai en dus is het fijn dat de optie om door te spoelen er wel gewoon in zit. Dan kun je je focus bewaren voor de belangrijke momenten in de wedstrijd, zoals het binnenslepen van bergpunten, tussensprints en ontsnappingen.

Met name de ontsnappingen in de afdaling zijn spectaculair. Als je met 80 km per uur uit de kopgroep wegracet met een goede daler en met je handen onderin de beugels een berg afsjeest, krijg je echt het gevoel van snelheid. Het is dan ook de bedoeling dat je in de bochten remt, al is de straf voor het vergeten te remmen slechts een klein beetje vertraging. Je kunt je renners niet het ravijn insturen. Dat is op zich fijn, maar haalt wel de echte spanning uit een bloedstollende afdaling.

Geen gele trui

In Tour de France 2019 heb je door het besturen van je renners meteen het gevoel dat je onderdeel bent van een peloton en krijg je een veel meer hands-on-ervaring dan wanneer je PCM speelt. Daarom is het extra jammer dat de renners er allemaal uitzien als geboetseerde Playmobil-poppetjes en de licenties niet in orde zijn.

Tour de France 2019 
 Pixel Vault

Verwacht dus niet dat je met Chris Froome als eerste boven op de Tourmalet aankomt. In Tour de France 2019 heet hij namelijk Chris Frim. Hetzelfde geldt voor de teams en de bijbehorende shirts, ook daar treffen we niet de echte namen en logo’s. En in tegenstelling tot de pc-game, kun je dus geen database downloaden waar wel de echte namen inzitten.

Daarmee blijft Tour de France 2019 steken op het niveau van een leuke tech-demo. Het is vooral leuk om te ervaren dat een fietsgame misschien helemaal niet saai hoeft te zijn. Het besturen van een renner is namelijk best leuk als er gesprint moet worden of er bergpunten te halen vallen. Echter, door de matige afwerking en beperkte middelen van de ontwikkelaar, is Tour de France 2019 geen game voor de echte wielerfanaat.