game nieuws Log in

Grootse oorlogen voor onderweg

In principe hadden we de grote Total War-release met Thrones of Britannia al gehad begin 2018 en was het wachten op Total War Three Kingdoms. In december was er echter nog een stille release van een Total War-titel. Rome Total War heeft namelijk een nieuwe port gekregen naar iOS en Android en dat moesten we toch even met onze eigen ogen zien.

Wanneer je mij op 14-jarige leeftijd verteld had dat ik mijn favoriete strategiegame over 14 jaar op een mobiele telefoon zou kunnen spelen, had ik je voor gek verklaard. Dat had ten eerste te maken met het feit dat mijn pc de duizenden marcherende Romeinen maar met moeite op het scherm getoverd kreeg. Het tweede punt was dat mijn Nokia 3310 alleen Snake en Space Invaders had.

Feral Interactive

Hoewel ik nog steeds een Nokia heb en ik de Total War-titels nog steeds standaard aanschaf, is er wel het een en ander veranderd sinds 2004. We lopen vrijwel zonder uitzondering met een computer in onze broekzak die krachtiger is dan de thuiscomputers van begin deze eeuw.

Rome Total War Mobiel | Pixel Vault

Toch is het een gekke gewaarwording als je Rome Total War op je telefoon opstart. Het enige wat daaraan veranderd is ten opzichte van de pc, is het logo van Feral Interactive, dat verantwoordelijk is voor de port naar iOS en Android. De ontwikkelaar is gespecialiseerd in het porten van games en was ook verantwoordelijk voor de Linux- en Mac OS-versies van verschillende Total War-games.

Ik kwam, ik zag en vierde een feestje van herkenning

Verder schalt meteen de herkenbare, opzwepende muziek van de originele Rome Total War je tegemoet en kun je aan je great campaign beginnen. Je kunt niet meteen alle facties kiezen, want het is de bedoeling dat je eerst een campagne als een van de drie Romeinse facties voltooit.

Eenmaal aangekomen in de Italiaanse laars valt opnieuw op hoe exact de port van Feral Interactive is. Je begint met een diplomaat en twee legers en, wanneer je net als ik met Julii speelt, staan de Galliërs al op je te wachten in de Alpen.

Rome Total War Mobiel | Pixel Vault

Het tweede dat opvalt is de interface. De uitgebreide menu’s gemaakt voor de pc, zijn allemaal netjes weggewerkt onder knoppen die te bedienen zijn met je vingers. Van het bouwen van stadsmuren tot het bekijken van je stamboom: het zit er allemaal in. Zelfs de tips in de laadschermen zijn nog altijd aanwezig, al zijn deze nu ook specifiek erop toegespitst om je te helpen met de nieuwe interface.

Vingerwerk

De tooltips zijn een leuk en informatief detail, maar Feral Interactive wil je wel heel erg graag vertellen hoe de game werkt. Zo heb je op de campaign map standaard een lichtkrant scrollen die je tips geeft en heeft elk tabblad in het menu een eigen tutorial van vijf of meer slides.

Dat is wat mij betreft een beetje over de top, al moet ik bekennen dat het wel even tijd kostte voor ik mijn weg gevonden had. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat Rome Total War een pc-only titel was en niet bepaald gemaakt was om te besturen met je vingers op een klein scherm.

Rome Total War Mobiel | Pixel Vault

Na een uurtje beweeg je je legers echter zonder problemen over de landkaart en kan het uitdijen van het Romeinse Rijk beginnen.

Oefening baart heroic victories

Het zal geen verrassing zijn dat het Romeinse Rijk gebouwd is op bloedvergieten en dat vooral in grote veldslagen. Daarbij komen we bij de kern van Rome Total War: het slagveld. De plek waar grote generaals zich kunnen onderscheiden van de voetsoldaten.

De gevechten zijn denk ik de grootste uitdaging geweest voor deze port, want niet alleen moeten er duizenden mannen op een veel te klein scherm getoverd worden, je moet ze ook nog kunnen besturen. Dat valt nog niet mee.

Rome Total War Mobiel | Pixel Vault

Feral Interactive is er prima in geslaagd om de grote aantallen manschappen 1-op-1 over te brengen uit de pc-versie, maar het besturen vergt wat oefening. Tijdens de eerste gevechten had ik met regelmaat nog te veel eenheden geselecteerd of tikte ik per ongeluk de hoek van mijn scherm aan en trokken mijn manschappen zich opeens terug. Na een paar chaotische gevechten krijg je daar wel handigheid in en lukte het me om zonder problemen de manoeuvres van de vijand te ontwijken.

2004 AD

De game ziet er anno 2019 aardig gedateerd uit, maar dat heeft meer te maken met de leeftijd van de game dan met het feit dat je de game op je smartphone speelt. De manschappen hebben zeer hoekige models en de textures zijn ook zeer basic, maar dat was in 2004 ook al zo. Ik heb de gevechten even naast de pc-versie gelegd en kon weinig verschil ontdekken op misschien wat grassprieten na. Het is natuurlijk jammer dat er niet voor gekozen is om de hele game even goed op te poetsen, maar wel begrijpelijk. De duizenden soldaten kunnen namelijk niet veel gedetailleerder worden gemaakt, als je wil dat de game op smartphones draait.

Rome Total War Mobiel | Pixel Vault

Veel belangrijker is dat de game soepel draait en niet crasht. Op mijn Nokia 8 heb ik daar geen problemen mee ondervonden en ook de reviews in de PlayStore getuigen van een stabiele game die je met een volle batterij aardig wat uurtjes kunt spelen. Wel kan het zijn dat jouw telefoon niet wordt ondersteund, dan heeft het weinig zin om het spel aan te schaffen.

Hannibal

Net als bij Hannibals tocht door de Alpen met olifanten en al, kun je je afvragen wat voor zin een port als deze heeft. Net als Hannibal is Feral Interactive prima in hun missie geslaagd en hebben ze een complexe strategiegame goed speelbaar weten te krijgen op een smartphone. De vraag is of we daar nu echt wat aan hebben. Een smartphone leent zich namelijk niet echt voor lange speelsessies, want het kleine scherm is daar niet voor gemaakt. Noch is het heel prettig om urenlang je telefoon horizontaal in je hand te balanceren.

Net als dat Hannibal de boot terug naar huis moest nemen zonder zijn doel om Rome te veroveren bereikt te hebben, zie ik mijzelf niet een heel Romeins imperium stichten. Dit om de simpele reden dat ik niet dertig uur op een smartphone ga gamen. Het kan zijn dat dit mijn klassieke opvatting is van gamen op een smartphone, maar voor lange strategische sessies heb ik toch liever een groter scherm en comfortabele controls.


Conclusie
Feral Interactive heeft op slimme wijze de complexe menu’s en besturing van Rome Total War naar de smartphone weten te vertalen. Niets staat je dan ook in de weg om een groot Romeins Rijk te stichten, mits je het geen probleem vindt om tientallen uren op je smartphone te gamen.
Deze game is getest op de Android.

Goed!

  • Interface touchscreen-vriendelijk
  • Alle functionaliteiten aanwezig
  • Net zo gedateerd als de pc-versie

Wat minder...

  • Lange speelsessies noodzakelijk

Wel spelen als...

Je goede herinneringen hebt aan Rome Total War en die wilt herbeleven

Niet spelen als...

Je niet tientallen uren gaat gamen op een smartphone


Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *