Log in

Naruto, één van de grote drie anime van Japan, brengt een nieuwe game uit. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3. Fans hebben maanden naar deze game uitgekeken, het vorige deel stamt namelijk uit het najaar van 2010. CyberConnect2, de ontwikkelaar van de game, heeft daarom een hoop tijd gehad om de game te ontwikkelen en de serie te vernieuwen. Gaat deel 3 alles geven wat er verwacht werd of laat de ontwikkelaar steekjes vallen?

De serie loopt al een aantal jaren, toch is het voor iedereen goed te volgen aan de hand van deze titel. Het verhaal begint met een aanval van de Nine-Tailed Fox, Kurama, op Naruto’s geboortestad Konohagakure (kort: Konoha). Althans, ten tijde van de aanval was hij nog niet geboren. De game begint met het gevecht dat jarenlang ter sprake kwam, maar nog nooit volledig was uitgewerkt. Het verhaal gaat daardoor direct van start. De toon van de game is gezet.

Je krijgt direct te maken met een overdaad aan actie. Je speelt als Naruto’s vader Minato en vecht tegen de gemaskerde man die de Nine-Tailed Fox bestuurt. Daarna mag je als de derde Hokage, de voormalige leider van de stad, tegen Kurama vechten om ervoor te zorgen dat Konoha veilig is. Om de aanvallen van Kurama te ontwijken zul je dan ook van gebouw naar gebouw moeten springen. Samen met de andere Shinobi in de stad probeer je de bevolking zo veel mogelijk te beschermen.

Naruto_Shippuden_Ultimate_Ninja_Storm_3_02

Als je Kurama dan eindelijk ‘verdreven’ hebt, gaat de actie terug naar het gevecht van Minato, dat nog steeds in volle gang is. Die overgang is sterk uitgewerkt in de game, het zorgt ervoor dat er altijd actie is tijdens de gevechten. Je springt van het ene gevecht naar het andere, waardoor je altijd blijft nadenken over waar je je bevindt.

Dit is heel slim in het verhaal verwerkt, waardoor het niet vervelend wordt om tussen gevechten de switchen. Daarna verloopt het verhaal zoals elke andere game uit de serie, waarbij uiteindelijk de vierde grote Ninja-oorlog gevochten moet worden. Het verhaal van de game eindigt op een punt waarop het lijkt dat de strijd is gestreden.

Over dat einde wordt natuurlijk flink gespeculeerd. Het verhaal in de game is namelijk verder gevorderd dan het verhaal in de anime of de manga. Hiermee laait de discussie op of de game wel echt het einde van de oorlog laat zien, of dat het allemaal zo is uitgewerkt dat alle karakters enkel even langskomen. Voor de echte Naruto-fans zorgt dit natuurlijk voor grote verwarring, maar als je niet zo thuis bent in de serie is het een logisch verloop van het verhaal.

Naruto_Shippuden_Ultimate_Ninja_Storm_3_03

Verder volgt de game de verhaallijn van de anime heel goed. Als je bekend bent met de serie merk je wel dat er kleine dingen niet kloppen. Zo zegt Ohnoki op een gegeven moment dat er geen Shinobi is die een Wind-stijl heeft die sterk genoeg is. In de serie zegt Temari dit, omdat zij zelf die stijl gebruikt. Kleine dingetjes, maar voor de echte fans valt dit zeker op.

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 maakt gebruik van hetzelfde combat-systeem als zijn voorganger, maar het systeem heeft wel een veel snellere actie. De controls zijn flink verbeterd ten opzichte van de voorganger, waardoor de reacties allemaal net iets vloeiender aanvoelen en de controls net iets meer respons geven. Voor een fighter is dat natuurlijk cruciaal, dus dit is zeker een verbetering. Daarnaast is er de toevoeging van de Awakened mode. Tijdens een gevecht kun je, een extra boost krijgen om het tij te doen keren. Dat kun je bij veel karakters doen door chakra op te slaan op het moment dat je weinig levens hebt.

Naruto_Shippuden_Ultimate_Ninja_Storm_3_04

Bij andere karakters is er met deze mode echter iets anders aan de hand, zij kunnen hem op elk moment activeren. Overpowered zou je zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Bij deze karakters doet de Awakening mode meer dan alleen het geven van een boost, het verandert het karakter helemaal. Zo kun je bij Naruto direct overgaan in de Nine-Tails Chakra mode, waarbij de hele moveset voor een korte tijd verandert. Daarnaast kun je bij bijvoorbeeld Killer Bee veranderen in de Eight-Tails, waardoor je natuurlijk een hele andere speelstijl zult moeten aannemen. Maar na het gebruik van de Awakening mode ben je een tijdje niet in staat al je chakra-aanvallen te gebruiken. Je moet er dus wel goed over nadenken wanneer je de mode gaat gebruiken.

Dan is er nog de moeilijkheidsgraad. De game voelt vanaf het begin nogal makkelijk aan, helemaal vergeleken met de voorganger. Zelf had ik geen moeite om door het verhaal heen te komen. Tijdens het verhaal kun je op bepaalde momenten kiezen voor een Hero- of een Legend-verloop. De Legend-variant is moeilijker, waarbij je bijvoorbeeld tegen meerdere vijanden tegelijk vecht, terwijl je bij de Hero-mode het aantal vijanden opsplitst. Toch was dit vaak niet echt een probleem en zijn de vijanden prima te verslaan. De Hero- of Legend-keuze heeft trouwens geen invloed op het verloop van het verhaal, het is puur een moeilijkheidsgraad. Wel kunnen er tijdens de verschillende moeilijkheidsgraden andere cutscenes getoond worden, waarvan sommige zelfs niet in de serie zijn vertoond (ook al gaat het over een heel oude gebeurtenis).

Naruto_Shippuden_Ultimate_Ninja_Storm_3_05

Tussen de gevechten door spelen zich veel cutscenes af, die het verloop van het verhaal uitleggen en vertellen waarom sommige dingen gebeuren. Als je niks met de serie hebt gaat dit snel vervelen. De cutscenes zijn vaak erg lang, sommige meer dan tien minuten. Als je de serie wel kent, weet je vaak al wat er gaat gebeuren. Er is echter geen andere manier om dit aan te pakken, het is nou eenmaal niet altijd alleen maar vechten.

Na het uitspelen van het verhaal krijg je de mogelijkheid zelf rond te rennen in de wereld van Shinobi, waar je quests kunt doen voor je medemens of gewoon even op bezoek kunt gaan bij de Kazekage. Dat is tijdens het verhaal wel heel gelimiteerd, het free-roamen komt pas echt terug na het verhaal.

Als je niet thuis bent in de serie krijg je ook de mogelijkheid om oudere delen van het verhaal te spelen. Die dienen als een soort achtergrondinformatie. Dit is allemaal optioneel, dus ben maar niet bang dat je door jaren anime heen hoeft te spelen. Gelukkig zien alle gebieden er goed uit, ze zijn vaak gedetailleerd en lijken nog enigszins op de plekken in de anime. De graphics in de game blijven trouw aan de serie, maar als je er echt op gaat letten zijn schuine lijnen vaak opgebouwd uit stukjes lijn die net niet aan elkaar aansluiten. Voor deze game werkt het , aangezien het gebaseerd is op een anime, maar in andere games zou je dit niet verwachten.

Naruto_Shippuden_Ultimate_Ninja_Storm_3_06


Conclusie
Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 3 is een prima game, het blijft trouw aan de anime en geeft daarmee gehoor aan de fans. De gameplay is vloeiend en strak, maar de cutscenes kunnen soms erg lang worden. De moeilijkheidsgraad van de game ligt vrij laag, maar dit geeft nieuwe spelers de kans om de game helemaal te doorgronden zonder direct opgeblazen te worden door Kurama. Na het uitspelen van de game krijg je de kans de wereld te verkennen en kun je 'what if'-scenario’s naspelen, die net iets meer diepgang in het verhaal geven. Het einde van het verhaal schrikt echte fans van de serie misschien af, maar voor de game is het zeker niet verkeerd. Al met al zeker een aanrader, of je nu een doorgewinterde Naruto-fan bent, of nog nooit een aflevering hebt gezien.

Goed!

Wat minder...


Tags:

Lees verder:

Geef een reactie