Lenovo Legion C730

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Lenovo Legion C730

Dat gamen achter een pc niet meer per se gepaard hoeft te gaan met enorme torens en hoge energierekeningen hebben we de afgelopen jaren al wel ontdekt. Kijk bijvoorbeeld maar naar de compacte gaming laptops van onder andere Razer, MSI en Lenovo. Ook op het gebied van desktop pc’s wordt er door veel partijen volop geëxperimenteerd met compactere machines, al lijken deze vaak op een kleiner broertje van de standaard pc-toren. Lenovo probeert het met de Legion C730 over een iets andere boeg te gooien door te kiezen voor een meer vierkant ontwerp. We namen de machine onder de loep om te kijken of de unieke vorm zijn vruchten afwerpt.

Klein staat al lang niet meer gelijk aan zwak en dat probeert Lenovo opnieuw te bewijzen, ditmaal met de Legion C730. Het model dat wij hebben getest de afgelopen weken is de C730-19ICO, uitgerust met onder andere een Intel Core i7-8700 en een Nvidia GTX 1060. De grote vraag is echter of de unieke vorm van het apparaat de stevige adviesprijs van net geen 1700 euro goed praat. Tijd dus om te kijken wat je allemaal krijgt voor dat geld.

Is het een broodrooster, is het een subwoofer?

Wie zelf wel eens een pc in elkaar heeft gezet, weet dat de doos waarin de kast wordt geleverd vaak geen kleintje is. Het was dan ook even wennen toen de koerier met een relatief kleine doos in zijn handen stond om die aan me te overhandigen. In de doos tref je overigens niet zo heel veel aan: buiten de pc werd er enkel een stroomkabel en wat documentatie meegeleverd.

Lenovo Legion C730 
 Pixel Vault

Niet alleen het formaat van de doos waarin de C730 kwam was even wennen, ook het design van de pc zelf is op zijn minst opvallend te noemen. De kast van het apparaat is zo’n 24 centimeter hoog, waardoor deze bijna de helft van mijn normale pc in beslag neemt. In plaats daarvan is de computer iets breder dan een standaard pc, maar niet in schokkende proporties. Het apparaat is namelijk 23,1 centimeter breed en 33,2 centimeter diep.

Het grootste gedeelte van de kast van de pc bestaat uit donkergrijs plastic, met bovenop een doorzichtige plexiglas plaat en een handvat om de computer makkelijk mee te kunnen nemen. Hoewel het er op het eerste gezicht luxe uitziet, verdwijnt die illusie snel wanneer je er een keertje met je vingers tegenaan tikt. Vanaf dat moment voelt het apparaat een stuk goedkoper aan dan dat het daadwerkelijk is. Waarschijnlijk is voor deze constructie gekozen om het gewicht van de C730 te verminderen, maar daarmee komt de vraag naar boven hoe zwaar de pc dan was geweest. Nu staat de teller immers op net geen 9 kilogram.

Lekker knus

Aan de binnenkant van de Legion C730 treffen we zeer capabele hardware aan. Of tenminste: daar ga ik vanuit na onze uitvoerige testen, want echt naar binnen kijken zit er niet in. Twee grote stickers aan de achterkant verbieden ons om de pc open te maken, waardoor we alleen door de plexiglas plaat kunnen kijken. Daar zie je dan wat lijkt op een standaard Nvidia GeForce GTX 1060 met een unieke cover plate en een afdekplaat voor de andere hardware. Een oordeel over zaken als kabelmanagement en dergelijke kunnen we dan ook niet geven.

De rest van de specificaties moeten we dus opmaken uit wat onze software en de specificatiesticker op de pc ons vertellen. Op het moederbord tref je een Intel i7-8700 aan, die standaard op 3,2 GHz is geklokt. Daarbij gaat het dus niet om het overklokbare model, hoewel deze configuratie wel te koop zal zijn.

Lenovo Legion C730 
 Pixel Vault

Hoe dit alles gekoeld wordt, is lastig te oordelen, maar door beperkte formaat en de ruime luchtinlaten aan de voorkant ga ik van een relatief standaard luchtkoeling uit. Ondanks de luchtkoeling is de pc in de meeste gevallen wel redelijk stil: hoorbaar, maar niet storend. Vooral wanneer je een headset op hebt, zul je er nauwelijks last van hebben. Enkel onder druk gaan de ventilatoren flink tekeer, wat best logisch is.

Qua werkgeheugen is ons exemplaar geleverd met 16 GB, maar er zijn ook configuraties tot en met 32 GB beschikbaar. Aangezien 16 GB echter voor de meeste games meer dan genoeg is, hoor je mij hier niet over klagen. Datzelfde geldt voor de opslag in de compacte kast: een SSD van 256 GB is beschikbaar voor je hoognodige software, terwijl je games op een 2TB HDD met 7200 toeren rustig kunnen wachten totdat je ze nodig hebt.

In de praktijk

Op papier zien de specificaties er dus alleraardigst uit. Voordat ik echt met games aan de slag mocht, is er natuurlijk nog de eerste installatie. Gelukkig verloopt deze bij de C730 zonder enige problemen, waarbij het ook prettig is om te zien dat de pc over relatief weinig vooraf geïnstalleerde software beschikt. Enkel het altijd vervelende McAfee probeerde me er meerdere malen per dag aan te herinneren dat ik echt onveilig bezig was zonder hun specifieke software.

Het belangrijkste zijn natuurlijk de resultaten van de pc in verschillende games, gezien Lenovo’s Legion-lijn volledig is gericht op de fanatieke gamer. Daarbij mag je voor 1700 euro flinke prestaties verwachten, maar dat weet de fabrikant niet helemaal waar te maken. Hoewel Lenovo in de marketingmaterialen spreekt over gamen “tot 4K met 60 frames per seconde”, zul je vergelijkbare resultaten alleen halen als je favoriete titels bestaan uit Fortnite, Rocket League en Overwatch. Voor alle meer intensieve titels moet je het doen met 1920 bij 1080 pixels en vaak ook niet eens op de hoogste instellingen.

Lenovo Legion C730 
 Pixel Vault

In totaal hebben we de C730 met zes verschillende games intensief getest, waarbij alleen DiRT Rally, Overwatch en PlayerUnknown’s Battlegrounds de barrière van 60 frames per seconde weten te overmeesteren op Full HD-resolutie. Battlefield 5 zakt er net onder, terwijl GTA V en vooral The Witcher 3 helemaal niet in de buurt komen. Op 4K-resolutie is alleen Overwatch fatsoenlijk speelbaar, waarbij alle andere titels zelfs onder de 30 frames per seconde blijven.

Op wie richt Lenovo de pijlen?

Als je onderaan de streep gaat kijken, zien we vooral een unieke vormgeving waar Lenovo erg veel geld voor durft te vragen. Hoewel de meeste onderdelen van de pc zoals de processor en het werkgeheugen dik in orde zijn, schiet de C730 juist op de grafische kaart flink te kort. Op Ultra-instellingen spelen op Full HD-resolutie is immers maar voor een handjevol games weggelegd en over het beloofde 4K met 60 frames per seconde zullen we helemaal maar onze mond houden.

Natuurlijk is er het argument dat de pc makkelijk te upgraden zou moeten zijn, aangezien de Legion beschikt over een full-size grafische kaart. In dat geval is het alleen de vraag waarom er 1700 euro voor de pc wordt gevraagd, aangezien een eigen systeem met identieke interne specificaties voor drie tot vierhonderd euro minder gebouwd kan worden. De enige doelgroep die me direct te binnen schiet, is de gamer die veel op LAN-parties te vinden is en daar wel graag met een echte pc aankomt, in plaats van een laptop. In dat geval heb je het wel over een hele kleine niche, waardoor het grootste gedeelte van de gamers op zoek naar een gaming pc misschien maar beter elders kan kijken.