game nieuws Log in

Lego Movie 2 Videogame | Pixel Vault

Pakket met ontbrekende bouwstenen

TT Games weet fans van Lego wel tig keer per jaar te voorzien van een nieuwe game met een hoofdrol voor de populaire bouwsteentjes. Inmiddels hebben al meerdere films en andere franchises de serie aangedaan en dit keer is het opnieuw tijd voor een game van Lego zelf. In 2014 kregen we voor het eerst te maken met de avonturen van Emmet en Wyldstyle in de Lego Movie. Het is inmiddels vijf jaar later en de sequel siert de bioscopen. Een game kon natuurlijk niet uitblijven en deze kwam in de vorm van de Lego Movie 2 Videogame. Eens kijken of TT games hiermee de glorie van de franchise hoog weet te houden.

Nou schrijf ik wel glorie, maar de Lego-games worden al een tijdje gemengd ontvangen. De fans weten echter nog steeds veel plezier uit de games te halen, ondanks de soms wat vreemde keuzes die gemaakt worden door het bedrijf. Ik durf met trots te zeggen dat ik een fan ben van de franchise en alle games met liefde speel. Toch zet ook ik soms vraagtekens bij diverse keuzes van de makers en zo ook bij de keuzes die gemaakt zijn voor de Lego Movie 2 Videogame.

Wat gebeurt er?

De Lego Movie 2 Videogame biedt opnieuw een rol aan bekende personages die we kennen van het eerste deel. De brave Emmet, de stoere Wyldstyle aka Lucy en Batman zijn daar slechts een kleine greep uit. Ze dachten dat aan het eind van het eerste deel alles koek en ei was, maar helaas bleek niets minder waar. Een nieuwe dreiging maakte snel een einde aan de geliefde stad Steenstad en diens inwoners werden gedwongen om naar de woestijn te vluchten en daar een nieuw bestaan op te bouwen. Dit is waar de avonturen van het tweede deel beginnen.

Lego Movie 2 Videogame | Pixel Vault

De Lego-steentjes worden in deze game afgewisseld door Duplo-blokken die net wat lomper zijn. Dit biedt weer totaal andere personages die vanuit het Systarstelsel zijn gekomen om Emmet en zijn vrienden te kidnappen. Nu heb ik de film gezien, dus de gebeurtenissen uit de game waren al duidelijk voor me, maar deze worden amper duidelijk gemaakt in de game zelf. Je vrienden worden ontvoerd en daar ga je achteraan, maar voor de rest worden alleen subtiele hints gegeven.

Dit komt natuurlijk door een gebrek aan verhaal, maar met name door de manier waarop dit uitgevoerd is. Lego-games hebben normaal diverse cutscenes waarin dingen duidelijk worden, maar waarin ook humor hoog in het vaandel staat. Cutscenes ontbreken vrijwel volledig in de Lego Movie 2 Videogame en een aantal dingen wordt slechts verteld door middel van een voice-over. Het voelt als een gemis, vooral omdat je door de vorige Lego-games weet dat het bedrijf het echt wel kan.

Volledige overhaul in gameplay

Opvallend is ook het feit dat TT Games de welbekende formule van de franchise overboord heeft gegooid met deze game. Open werelden zijn niks vreemds voor de serie, maar een game die volledig uit een open wereld bestaat, is wel nieuw. Eerder wisselde de open wereld zich af met levels, maar laatstgenoemde ontbreken volledig in dit deel. De wereld is open en daarin speelt zich het verhaal af.

Dit zorgt bij mij voor zowel een negatieve als een positieve mening. Aan de ene kant vind ik het jammer dat de levels zijn verdwenen, omdat ze toch altijd wel een dingetje geweest zijn voor de franchise en niet alles hoeft te veranderen. Soms zijn dingen gewoon tof zoals ze zijn. Aan de andere kant  zorgt de open wereld ervoor dat je kunt spelen zonder al te veel onderbrekingen en de missies en verzamel-mogelijkheden van de open wereld ten alle tijden kunt afwisselen met de hoofdmissies. Doordat dit alles heel vloeiend gebeurt, blijf je wel lekker in de game en dat is natuurlijk alleen maar positief te noemen.

Lego Movie 2 Videogame | Pixel Vault

Nu zeg ik open wereld, maar deze wereld is wel verdeeld in verschillende stelsels. Elk van deze stelsels heeft weer een compleet uniek uiterlijk, unieke missies en inwoners. Het is daarnaast ook mogelijk om de werelden van de vorige game te bezoeken, waardoor je bijvoorbeeld het Wilde Westen opnieuw kunt aandoen. Deze diversiteit in werelden maakt het vooral de eerste keer leuk om een nieuw stelsel te bezoeken, omdat je benieuwd bent wat je nu allemaal weer aan zult treffen.

Eindeloze opties

Ook het bouwen werkt op een andere manier. Je hebt de mogelijkheid om vrijwel alles om je heen te slopen en eerder kon je dit ook direct weer opbouwen. Dit is verdwenen en vervangen door de builder page, waarmee je dingen kunt bouwen. Je kunt de meest doelloze dingen bouwen (iets in me wil dubbeldekkerbank zeggen), maar ook hele nuttige. Zo zorgt een trampoline ervoor dat je hoger gelegen plekken kunt bereiken, of kun je een sprinkler gebruiken om al die vuurtjes uit te maken die altijd overal aanwezig zijn. Je bent vrij om deze waar en wanneer dan ook te bouwen.

Dit zorgt er ook voor dat je soms even goed na moet denken wat de game van je vraagt. Nergens wordt het echter te moeilijk, waardoor het gewoon een lekker puzzelgehalte weet te behouden. Nu is het bouwen niet het enige wat hieraan bijdraagt. Door de game heen krijg je namelijk steeds meer opties tot je beschikking. Zo krijg je op een gegeven moment het hoofd van Metalbeard. Hier kun je lekker mee rondsmijten en wanneer je hem op een goede plek gooit, krijg je de optie om iets open te maken. Geen enkele deur houdt jou meer tegen!

Lego Movie 2 Videogame | Pixel Vault

Verzamelen op kinderniveau

Verzamelen is toch wel de kern van de Lego-games en je kunt het soms zo gek niet bedenken of je kunt er een brick voor krijgen. Het verzamelen staat in deze game echter op een laag pitje. Nu komt dit deels door het ontbreken van de levels, waarin normaliter genoeg te vinden is, maar ook in de open wereld komt het slechts neer op het verzamelen van purple bricks (de nieuwe gold bricks). Red bricks ontbreken, net als de personages die in de problemen zitten. De focus ligt dus op het verzamelen van de purple bricks en hoewel het gemis van de overige dingen sterk te voelen is, ligt het verzamelbare aantal op 475. Ik wens je dus veel succes.

Duidelijk is dat TT Games een kleine overhaul heeft willen doen met deze game door bekende elementen te verwijderen en nieuwe elementen toe te voegen. Het is nog wel een echte Lego-game, maar mist op sommige vlakken zijn gebruikelijke charme. Wel is de game zeer vermakelijk te noemen, dus als je je ogen kunt sluiten voor de missende factoren en niet al te bang bent voor verandering, weet deze game je prima te bekoren.


Conclusie
De Lego Movie 2 Videogame weet opnieuw een hoofdrol te bieden aan de veelkleurige bouwsteentjes en doet dit net even wat anders dan diens voorgangers, wat helaas voor zowel positieve als negatieve gevoelens zorgt. Daarnaast maakt het uitblijven van een goed verhaal dat deze game niet het succes van diens voorgangers weet te behalen en slechts blijft hangen op het niveau van een vermakelijke game. Niets meer en niets minder.
Deze game is getest op de PlayStation 4.

Goed!

  • Open wereld
  • Veel nieuwe elementen
  • Diversiteit tussen de werelden

Wat minder...

  • Mist veel bekende Lego-elementen
  • Zwak verhaal

Wel spelen als...

als je een Lego-fan bent

Niet spelen als...

als je een goed verhaal wilt


Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *