game nieuws Log in

Apex Legends | Pixel Vault

Een legende in wording?

Pixel Vault heeft 2018 omgedoopt tot het jaar van de battle royale, omdat er ontzettend veel games in dit genre verschenen en een aantal titels ongekend veel spelers naar zich toe trokken. Waar het speelveld in een battle royale-potje steeds kleiner wordt gemaakt, lijken gamers wereldwijd juist geen genoeg te kunnen krijgen van nieuwe battle royale-ervaringen. Ik dook honderden keren uit een vliegtuig om te kijken wat de meest recente toevoeging aan het battle royale-genre, Apex Legends, al dan niet uniek maakt.

Apex Legends is niet de eerste shooter die Respawn Entertainment maakt, de studio behaalde de afgelopen jaren hoogtepunten met de twee Titanfall-titels. Apex Legends is gebaseerd op hetzelfde universum als deze games, maar is opgebouwd uit andere elementen. Ik keek of dat genoeg is om het hoofd te bieden aan de handvol concurrerende games die op dit moment het battle royale-genre domineren.

Welkom in de arena

Hoewel er in Apex Legends geen Titans uit de lucht komen vallen, merk je meteen dat de game zich wel in het Titanfall-universum afspeelt. De wapens zijn namelijk allemaal gebaseerd op of zelfs een-op-een overgenomen uit de Titanfall-games.

Apex Legends | Pixel Vault

Zodra je boven de battle royale-arena King’s Canyon uit een vliegtuig gesprongen bent, houden de parallellen met Titanfall op. Vanaf dat moment is het een typische battle royale, waarin je een goede plek om te landen moet uitzoeken, wapens en een uitrusting moet vinden en binnen de cirkel moet blijven. Dit doe je natuurlijk niet alleen, maar met 19 andere teams in trio’s, waarvan er maar één team kan overblijven.

Aan dit vaste format voegt Respawn Entertainment een flinke dosis Hunger Games toe, met omroepberichten en grote banners die in overal in de map hangen. Zo is degene die de meeste kills heeft dat rondje de ‘kill leader’ en verschijnt dit personage overal op de grote digitale banners in de map. Voor wie deze banners even niet ziet, omdat ze druk zijn met in leven blijven, wordt het nog even netjes omgeroepen: “there is a new kill leader”. Het zet meteen de toon voor epische gevechten.

Risico van het vak

Door al deze bombast voelt Apex Legends heel arcade aan en dat zorgt ervoor dat je sneller bereid bent om de actie in te duiken en risico’s te nemen. Daar draagt ook het revive-systeem aan bij. Wanneer je dodelijk getroffen wordt, ga je neer, maar kunnen je teamleden je binnen een bepaalde tijd nog op de been helpen. Mocht deze revive niet op tijd gebeuren, dan is er nog een optie om terug te komen via een respawn-punt waar je team je moet oproepen.

Dat zorgt ervoor dat er sneller chaotische vuurgevechten ontstaan, omdat iedereen meer risico durft te nemen. Daarbij helpt ook de strakke gunplay, die ervoor zorgt dat de game zelf je nooit in de weg zit. Enkel je eigen schietvaardigheden. Dat maakt elk rondje heel intens, met weinig dode momenten. Dit terwijl een potje wel gewoon 20 minuten duurt.

Je kunt wel proberen om het heel sneaky te spelen, door rustige gebieden op te zoeken en steeds aan de randen van de steeds nauwer wordende cirkel te blijven. Toch werkt dit in Apex Legends meestal niet in je voordeel, want dan moet je de plekken met de beste loot vermijden en kun je ook niet echt op de air drops af. Dat betekent dat je tegen het einde van een potje niet opgewassen bent tegen de beter uitgeruste vijanden. De kans om als ‘Champion’ uit de wedstrijd te komen, is dan erg klein.

Samen is beter dan alleen

De sneaky, solo-speler heeft het sowieso vrij lastig in Apex Legends, omdat je altijd in squads van drie personen speelt. Het is niet mogelijk om alleen aan een game te beginnen, je hebt altijd twee anderen bij je. Dat klinkt in eerste instantie erg beperkend, maar Respawn Entertainment laat zien dat battle royale het leukste is met andere spelers.

In andere games is het grootste bezwaar hiertegen dat je met vreemden moet praten om een potje tot een goed einde te brengen of altijd genoeg vrienden online moet hebben. Respawn Entertainment heeft daar gelukkig een oplossing gevonden, door een inventief ping-systeem. Met een druk op de knop kun je aan je teamleden aangeven waar je heen wilt, waar een vijand loopt of waar een wapen ligt. Afhankelijk van waar je op richt, past het systeem de ping aan en weten je teammaten precies wat je bedoelt, zonder dat je je mond hoeft open te trekken.

Ook als je wel veel samen speelt met vrienden, komt het pingsysteem goed van pas. Het gaat namelijk een stuk sneller om met een ping te laten weten dat ergens munitie ligt die een van je teamleden nodig heeft, dan via voicechat roepen dat er ‘hier’ wat ligt, om vervolgens te moeten beschrijven waar ‘hier’ dan ongeveer is. Met het pingsysteem zien je medespelers meteen waar het ligt.

Het stripboekeffect

Het woord Legends in Apex Legends is niet willekeurig, want dit verwijst naar de verschillende personages die de game heeft. Bij release heeft de game acht verschillende personages, elk met hun eigen achtergrond en vaardigheden. Je rent niet rond met anonieme soldaten, maar met figuren die zo uit een stripboek kunnen komen.

Ik had dan ook al snel een favoriet en merkte dat mijn medespelers ook al snel een duidelijke voorkeur hadden voor bepaalde Legends. De speciale vaardigheden van elk personage zijn daar natuurlijk bepalend voor. Zo kun je helemaal meester worden in het misleiden van vijanden met Mirage, die een kloon van zichzelf kan laten rondrennen om zo zelf niet geraakt te worden. Of Bangalore die een artillery strike op kan roepen.

Mijn favoriet is de grimmige wetenschapper Caustic die met gifgasbalonnen en duistere humor vriend en vijand op afstand probeert te houden. Vooral het gifgas heeft een verstikkend effect. Door al deze personages met hun eigen karakter en set aan vaardigheden voel je je snel verbonden met de game.

Wie mooi wil zijn, moet diep in de buidel tasten

De Legends zijn ook het onderdeel van de game waarmee het geld verdiend moet worden. Apex Legends heeft namelijk een free-to-play verdienmodel en via microtransacties kun je skins voor de Legends kopen. Natuurlijk kun je ze ook vrijspelen, maar dat gaat wel even duren.

De skins zien er tof uit en ze vrijspelen duurt tergend lang, wat natuurlijk ook precies de bedoeling is. Uitgever Electronic Arts heeft er dit keer gelukkig wel voor gekozen om voornamelijk cosmetische items beschikbaar te maken via microtransacties. Je kunt in Apex Legends dus geen voordeel behalen door geld neer te leggen voor de game.

Wel is het zo dat twee van de acht Legends vrijgespeeld moeten worden als je begint met spelen. Dit lukt prima door de nodige potjes te spelen, maar gaat sneller als je geld aan de game uitgeeft. Gelukkig zijn de Legends op dit moment goed gebalanceerd en levert het je geen voordeel op door met geld de twee overige Legends te kopen.

Battle royale-kampioen

Het wordt nog wel een uitdaging voor Respawn Entertainment om deze balans te behouden, want ze zijn van plan om flink wat nieuwe Legends toe te voegen aan de game. Op dit moment zijn ze nog druk bezig om wat kleine opstartproblemen en bugs te verhelpen, maar vanaf maart moet de eerste nieuwe content live gaan.

Apex Legends | Pixel Vault

Er komen dit jaar in totaal vier seizoenen waarin nieuwe personages, wapens en skins worden toegevoegd. De nieuwe Legends moeten de game fris houden, maar kunnen ook zorgen voor onbalans. Daar ligt dus een grote uitdaging voor Respawn Entertainment.
Respawn Entertainment is dus nog niet klaar met de game en we gaan hier het komende jaar nog veel van horen. Op basis van alles wat er beschikbaar is bij de plotselinge release van de game, kunnen we wel stellen dat Apex Legends een zeer welkome toevoeging is aan het battle royale-genre.


Conclusie
Afgezien van wat minimale opstartproblemen, staat Apex Legends meteen als een huis. De gunplay is strak, de gevechten intens en de Legends maken het de battle royale-game met het meeste karakter. Als Respawn Entertainment deze ontwikkeling doorzet, gaan we nog heel veel van deze game horen de komende tijd.
Deze game is getest op de pc.

Goed!

  • Strak afgewerkt in alle facetten
  • Legends geven de game veel karakter
  • Echte Hunger Games-sfeer

Wat minder...

  • Nieuwe Legends kunnen voor onbalans zorgen

Wel spelen als...

je graag een nieuwe battle royale wilt proberen

Niet spelen als...

je niet wilt samenwerken met anderen

Meer weten:

Lees hier al het Apex Legends nieuws >>


Tags:

2 reacties

  1. Pingback: Bijna 800.000 cheaters mogen Apex Legends niet meer spelen

  2. Pingback: Nieuws: Apex Legends komt ook naar mobiele apparaten | Pixel Vault

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *