game nieuws Log in

Back to the future

Het lijkt er op dat een uitje naar de toekomst Ubisoft geen windeieren heeft gelegd. Eerder kregen we al de mogelijkheid om in de nabije toekomst lekker te koloniseren in Anno 2070, waarin bijna Waterworld-achtige taferelen plaatsvonden, zij het wel een stukje minder post-apocalyptisch en zonder een met kieuwen uitgeruste Kevin Kostner, maar waarin de wereld wel grotendeels onder water stond. Jij als speler moest daar het beste van maken. Maar deze november gaan we above and beyond met Ubisoft’s Anno 2205, waarin de wetten van de aarde niet altijd meer gelden.

Ditmaal speelt Anno zich iets verder in de toekomst af, in het jaar 2205 (het liet zich al raden), waarin de aarde wederom niet in al te beste staat verkeert. Je ziet het aan de schitterend vormgegeven wereld eigenlijk niet, want alles lijkt behoorlijk idyllisch: mooie strakblauwe oceanen en alles is netjes high-tech. Je zou bijna zeggen dat het zo mooi is dat een game als Anno 2205 saai gaat worden omdat alles prima in orde lijkt. Uiteraard is dit niet het geval, anders zou er ook niks aan zijn. Nee, de aarde heeft maar een gelimiteerd aantal grondstoffen te bieden, wat onhandig is gezien iedereen als een malle aan het raffineren is.

ANNO2205-1

Was er maar een plekje waar we de benodigde grondstoffen kunnen vinden, een plekje waar we nooit aan gedacht hadden om te zoeken. Het gezegde ‘loop naar de maan’ is kennelijk bij ontwikkelaar Blue Byte vaak geroepen, gezien het de maan is die volgens hen deze grondstoffen herbergt. Nu zul je er als speler niet heen hoeven te lopen, of als de Rabbids een toren hoeven te bouwen. Het vervoer ernaartoe is al helemaal in kannen en kruiken. Maar ja, daar sta je dan, op een grijze vlakte vol met kraters (en als we het allemaal mogen geloven één Amerikaanse vlag). Wat nu?

Wat dacht je van een lekker potje koloniseren? De grondstoffen delven zichzelf niet, dus je zult er wat manschappen heen moeten sturen om de handjes vuil te maken. Omdat een retourtje niet even praktisch is, dien je ook de nodige nederzettingen te bouwen en te beschermen. Niet tegen maanmannetjes, maar wel tegen de elementen van de ruimte. Het is dus geen kwestie van even een huisje neerplempen en het zal wel, zo makkelijk is het allemaal niet. Strategisch inzicht is geboden in Anno 2205. Je dient schilden op te zetten tegen vallend ruimtepuin maar ook te zorgen dat je bewoners niet sterven van de kou, net zoals je dat op de aardse poolkappen moet doen.

ANNO2205-2

Nu speelt Anno zich niet alleen op de maan af, maar dus ook gewoon op aarde, waar je vergaarde grondstoffen weer benut worden om daar de maatschappij tevreden en het dagelijks leven draaiende te houden. Maar ook op aarde is bescherming van je mensen een van je prioriteiten gezien ook daar de nodige dreigingen terug te vinden zijn. Niet alleen de krachten der natuur maar ook andere volken, die jouw stukje land wel zien zitten, zullen pogingen ondernemen om je soevereiniteit als speler te ondermijnen en zullen er hier en daar de nodige stokjes voor steken. Je dient jouw gecreëerde utopia dus met de nodige militaire acties te beschermen, waarvan we tijdens de demo slechts een enkeling te zien kregen.

Om het allemaal een beetje spectaculair te houden, kan dat dus over verschillende continenten plaatsvinden, niet slechts op één map. In Anno 2205 draaien namelijk alle maps in real-time simultaan. Dit betekent geen aparte campagnes meer. Je kunt switchen van werelddeel wanneer het je blieft en zo voor jezelf de variatie er lekker in houden, gezien elk werelddeel zijn eigen speelstijl vereist. Wat wel een vermelding waard is, is de bijna surreële schoonheid van iedere wereld, waar je naar wens ook in vogelvlucht doorheen kunt vliegen. Dit kost alleen wel wat rekenkracht van je pc, gezien de hele demo vlekkeloos draaide op dat onderdeel na. Alfa-beelden… je kent het.

ANNO2205-3

En daar hield onze demo in het besloten hokje van Ubisoft op voor ons, meer zat er niet in. Bij het vertrek viel mij wel op dat de mensen van Blue Byte, die de demo voor ons speelden, bijzonder trots zijn op het product, iets wat hen siert. En als ik eerlijk mag zijn: als non-pc gamer raakte zelfs ik enthousiast over Anno 2205. Misschien toch maar eens een pc kopen, al mag ik dan wel haast gaan maken. De game ligt namelijk 3 november al in de schappen. Of ik kan gewoon wachten tot het jaar 2205…
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *