Warner Bros. schikt over Shadow of Mordor-videos

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Warner Bros. schikt over Shadow of Mordor-videos

Warner Bros. Home Entertainment heeft een schikking getroffen met de Federal Trade Commision, het handelsorgaan in de Verenigde Staten. Dit naar aanleiding van de aanklacht dat Warner Bros. YouTubers flink wat geld had toegeschoven om Middle-earth: Shadow of Mordor te promoten.

Voor de release van Middle-earth: Shadow of Mordor schakelde Warner Bros. verschillende YouTube-celeberties zoals PewDiePie in om promotie te maken voor de game. Hiervoor kregen de video-makers tegemoetkomingen tot wel duizenden dollars per video en vroegtijdige exemplaren van de game. Echter is het volgens de Amerikaanse wet verboden om promotie te maken voor een product wanneer hiervoor is betaald door de producent van het product, zonder dit te vermelden.

Hoewel sommige YouTubers dit wel deden, was het niet verplicht gesteld in de contracten van Warner Bros. Hierdoor verdwenen de vermeldingen diep in de omschrijvingsteksten van de video’s. Nu heeft Warner Bros. de FTC gelijk gegeven en is er een schikking getroffen. Het is echter onduidelijk om wat voor bedragen de schikking gaat.

Wel is duidelijk dat Warner Bros. in de toekomst extra in de gaten wordt gehouden door de FTC. Zo moet de uitgever ervoor zorgen dat in alle oude video’s alsnog vermeld wordt dat het om gesponsorde content gaat en mag het in de toekomst niet meer voorkomen. Ook moet Warner Bros. die YouTubers en andere content-makers die het sponsort in de gaten houden om te zorgen dat ze aan alle FTC-regels voldoen.

Het is niet de eerste keer dat YouTubers in de problemen komen met de FTC. Vorige week nog kwam er nog het bericht dat een tweetal YouTubers promotie hadden gemaakt voor een Counter-Strike: Global Offensive-gokwebsite, zonder te vermelden dat ze de oprichters van de site zijn. Eerder dit jaar kwam ook website Machinima in zwaar weer terecht toen het bleek dat het YouTubers tot wel 30.000 dollar had betaald om de Xbox One te promoten.