Tomb Raider exclusiviteit niet gemakkelijk voor Square

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Tomb Raider exclusiviteit niet gemakkelijk voor Square

Toen de deal tussen Square Enix en Microsoft werd gesloten om Tomb Raider exclusief naar de Xbox One te brengen, wist Square Enix waar het aan begon. Ze wisten dat de deal veel fans teleur zou stellen en dat de keuze niet gemakkelijk gemaakt was.

Met de reboot van Tomb Raider door Crystal Dynamics was de Tomb Raider-serie in één klap weer relevant. Veel mensen keken dan ook uit naar het vervolg, maar tot de teleurstelling van velen hadden Microsoft en Square Enix achter de schermen een deal gemaakt. Rise of the Tomb Raider zou exclusief verschijnen voor de Xbox-systemen, waardoor het PlayStation-publiek met lege handen kwam te staan. Iets wat die achterban niet is vergeten en die regelmatig haar onvrede laat weten. Phil Rogers van Square Enix laat in een interview weten hoe de deal tot stond kwam en hoe het bedrijf tegen de backlash aan keek.

“Ik hoop dat de fans snappen dat dit geen gemakkelijke beslissing is geweest. Elke partnerschap op dit niveau is een beslissing die niet zomaar gebeurt. We wisten dat we met deze keuze fans zouden gaan teleurstellen.”

De redenen waarom Square Enix voor deze deal is gegaan zijn vanwege Microsoft’s “passie” en “ toewijding” aan de Tomb Raider-games. De gigantische promotie en marketing die Microsoft had beloofd voor Tomb Raider was ook een belangrijk onderdeel.

“We willen ons IP laten groeien. We willen Tomb Raider naar het volgende niveau tillen. Met Microsoft’s passie, geloof en financiën, kunnen we een geweldige game gaan leveren. Een game waar mensen nog jarenlang van kunnen gaan genieten.”

Intussen zijn de mensen die een PlayStation 4 hebben gekocht nog steeds bitter over het feit dat ze het nieuwe deel in de Tomb Raider-serie niet meer in 2015 kunnen spelen. Toch kunnen ook zij in 2016 met de game aan de slag: recent maakte Square Enix dat Rise of the Tomb Raider begin 2016 naar de pc komt en in het najaar van 2016 naar de PlayStation 4.