Toch geen server wipe bij lancering ARK: Survival Evolved

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Toch geen server wipe bij lancering ARK: Survival Evolved

Na meer dan twee jaar in vroegtijdige toegang zal ARK: Survival Evolved 8 augustus eindelijk uit de early access komen. Ontwikkelaar Studio Wildcard kondigde dinsdag aan dat er een dag voor de release een algehele server wipe zou plaatsvinden. Maar nog geen 24 uur later komen ze hierop terug. Er komt toch geen wipe en er zullen zelfs extra servers bijkomen.

In eerdere interviews kondigde mede-oprichter Jeremy Stieglitz aan dat een server wipe van de PvP-servers niet te vermijden was. Het PvP-gedeelte van het spel leed onder verschillende bugs en exploits. Zo zijn de servers kwetsbaar voor DDoS-aanvallen en kunnen spelers op kritieke momenten servers laten crashen door het geheugen vol te laten lopen. Verder is het mogelijk om items te dupliceren. Tijdens het opslaan van de serverdata bestaat de data namelijk op twee plekken: in de cloud en ook lokaal op de server. Als spelers goed timen, kunnen ze er dus voor zorgen dat items gedupliceerd worden. Voor Stieglitz een goede reden om een server wipe voor te stellen.

“We would never be able to balance the game. When someone has an infinite number of C4 or an infinite number of level 400 T-Rex, it just throws off any attempt we might make to create a long-term balance ramp.”

Deze exploits en bugs zijn natuurlijk verholpen in de officiële releaseversie van de game. Studio Wildcard wilde er met een server wipe voor zorgen dat alle spelers een gelijke start zouden krijgen. De studio zou ook niet genoeg middelen hebben om zowel de oude PvP-servers te laten draaien als ook nieuwe servers op te starten. Maar nog geen 24 uur later komt er een tweede persbericht naar buiten waarin precies het tegenovergestelde staat. Na gesproken te hebben met de pers en spelers, en verschillende voor- en tegenargumenten gehoord te hebben, is toch besloten de servers te houden zoals ze zijn. Er komen zelfs een aantal nieuwe PvP-servers bij. Zo krijgen spelers de keuze om door te gaan met wat ze hadden, of toch te gaan voor een verse start op een van de nieuwe servers.

ARK: Survival Evolved zal 8 augustus uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc.