Rockstar: Mods in singleplayer GTA V toegestaan

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Rockstar: Mods in singleplayer GTA V toegestaan

Rockstar heeft duidelijkheid gegeven over hun standpunt tegenover mods in Grand Theft Auto V. Volgens de uitgever mogen mods in de singleplayer wel, maar in de multiplayer niet. Er was veel te doen over de aanpassingen nadat een update ze onbruikbaar maakte en spelers plots gebannen werden.

Sinds de release van GTA V op de pc, 14 april jl., is de community druk bezig met het maken van mods. Van walvissen die uit de lucht vallen tot Los Santos dat onder water staat, we hebben het allemaal al voorbij zien komen. Afgelopen weken waren er echter problemen met de mods. Na een update stopte de mods met werken, wat al enige vragen deed opwekken. De afgelopen dagen werden er echter ook spelers gebannen uit de game omdat ze mods zouden hebben gebruikt. Hierbij verwees Rockstar naar de end-user license agreement, waarin staat dat het niet is toegestaan om de game ‘geheel of gedeeltelijk te wijzigen’. Resultaat: ontevreden gamers en meer dan 8000 negatieve reviews op Steam (van de in totaal 38000).

Nu heeft Rockstar wat duidelijkheid gegeven in een vraag & antwoord-sessie op de blog van de Rockstar Social Club. Volgens Rockstar wordt de creativiteit van modders altijd gewaardeerd en blijft hun standpunt ongewijzigd: spelers in de singleplayer hoeven zich geen zorgen te maken. Wanneer ze de mods echter in multiplayer gaan gebruiken, kunnen er problemen ontstaan. Volgens de uitgever is er dan ook ‘niemand gebannen om het gebruik van singleplayer mods’. Wel kunnen spelers last ondervinden bij toekomstige updates omdat Rockstar, niet geheel ongebruikelijk, geen rekening gaat houden met mods in de aanpassing van hun code.

In de blog-post op de Rockstar Social Club geeft het bedrijf ook nog een kleine update over de game zelf: De Rockstar Editor, de video-editor die nu in de pc-versie zit, zal ook naar de PlayStation 4 en Xbox One komen. De PlayStation 3 en Xbox 360 zullen het zonder moeten doen, omdat deze consoles er simpelweg de rekenkracht niet voor hebben. Wel wil Rockstar de oude consoles zo lang mogelijk blijven voorzien van nieuwe content updates.