Nieuwe Raspberry Pi met USB 3.0 en 4GB ram onthuld

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
Nieuwe Raspberry Pi met USB 3.0 en 4GB ram onthuld

Het Raspberry Pi-team heeft een nieuwe versie van de minicomputer onthuld. Raspberry Pi 4 krijgt een nieuwe Cortex A72 quadcore processor, USB 3.0 en maximaal 4GB aan ram. Het nieuwe model is direct te koop.

Met de lancering van de Raspberry Pi 4 maakt het team achter de minicomputer flinke stappen. Daarbij zouden volgens het team zelfs pc-achtige prestaties mogelijk zijn. Het nieuwe bordje beschikt over een BCM2711-CPU van Broadcom, welke beschikt over een 64-bits quadcore-cpu met Cortex A72-kernen, elke op een snelheid van 1,5GHz draaien. Daarmee zouden de prestaties verdrievoudigd moeten zijn in verhouding tot de voorgaande cpu met Cortex A53-kernen.

De nieuwe minicomputer heeft standaard ook dualband wifi-ac en Bluetooth 5.0 aan boord. Ook kan de processor met de recente H.265-videocodec overweg. Qua aansluitmogelijkheden zijn er twee USB 3.0- en USB 2.0-poorten aanwezig, plus een USB-C poort voor de stroomvoorziening. Ook zijn er twee micro-HDMI poorten aanwezig en een 3,5 millimeter audiojack voor geluid.

Van de nieuwe Raspberry Pi 4 zijn er drie verschillende modellen beschikbaar met verschillende prijspunten afhankelijk van de hoeveelheid werkgeheugen je wilt. De versie met 1GB lpddr4 geheugen gaat voor 39,95 euro over de toonbank, terwijl de 2GB- en 4GB-versies respectievelijk tien en twintig euro meer kosten.