Minecraft-maker schrapt Oculus Rift-plannen na Facebook-overname

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Minecraft-maker schrapt Oculus Rift-plannen na Facebook-overname

Markus “Notch” Persson, maker van Minecraft en oprichter van Mojang, heeft zijn plannen voor een Oculus Rift-versie van Minecraft geschrapt. Facebook is geen gamebedrijf volgens hem.

Direct na het bekendmaken van de overname van de Oculus Rift-maker door Facebook, maakte Persson al bekend zich terug te trekken. In een blogpost verduidelijkt hij dit standpunt. Facebook is volgens hem geen bedrijf met tech-enthousiastelingen in hart en nieren. “Facebook geeft om het verhogen van het aantal gebruikers en niets dan dat”, aldus Persson. Volgens hem heeft het bedrijf in het verleden zijn platform omgegooid voor de sociale ervaring en waren games daar de dupe van. “Ik wil niet werken met social, ik wil werken met games”, zegt hij hierover.

“Hun motieven zijn onduidelijk en het is geen stabiel platform gebleken. Niets in hun historie maakt dat ik ze vertrouw en dat maakt hen creepy voor me”, besluit de Mojang-oprichter. Wel is hij heel enthousiast over de mogelijkheden van virtual reality en ziet hij in dat de combinatie met een sociaal platform heel succesvol kan zijn. Hij heeft zelfs tienduizend dollar geïnvesteerd bij de Kickstarter-campagne voor de Oculus Rift, “maar niet om waarde op te bouwen voor een Facebook-overname.”

Facebook wil met virtual reality een nieuw computingplatform opbouwen, waar de Oculus Rift bij moet gaan helpen. CEO Mark Zuckerberg hoopt hiermee dat Facebook de basis vormt van de opvolger van respectievelijk het desktop-platform en de huidige mobiele variant. Volgens de topman zijn Sony en Microsoft geen partij met hun VR-plannen.

De reacties uit de gamewereld variëren van ongeloof en kritisch, tot lovend en enthousiast, somt Gamasutra op. John Carmack, een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de VR-bril, reageert laconiek dat hij nu maar een Facebook-account moet nemen. Volgens hem biedt Facebook de grote schaalvoordelen met zijn infrastructuur die virtual reality nodig gaat krijgen.