Intel gaat samenwerken met AMD voor speciale laptopchips

archief
Robert Zomers op 20 januari 2020
Intel gaat samenwerken met AMD voor speciale laptopchips

Vandaag is een zeer onverwachte samenwerking tussen Intel en AMD aangekondigd. Normaal zijn de twee fabrikanten grote concurrenten als het gaat om cpu’s en daarom is de aankondiging van een nieuwe samenwerking bijzonder.

Intel en AMD kondigen vandaag een nieuwe samenwerking aan. Ze gaan speciale chips maken voor dunne laptops. Daarbij levert Intel het cpu-gedeelte, waar dan een gpu-component van AMD op aanwezig is. Dit moet betere grafische prestaties leveren in het topsegment van laptops. De achtste generatie Intel-processoren wordt gecombineerd met de kleine AMD-grafische chips.

Intel wil de consument dunne laptops bieden, met goede grafische prestaties voor onder andere games. Nu moet daar meestal een aparte gpu voor aanwezig zijn of een Intel videochip. Deze nemen meer fysieke ruimte in beslag op het moederbord, wat logischerwijs leidt tot dikkere laptops. Door de cpu en gpu dicht op elkaar te plaatsen en samen te laten werken, moeten hogere prestaties mogelijk zijn op de dunnere laptops. Scott Herkelman van AMD zegt tegenover PC World dat deze samenwerking hiervoor moet gaan zorgen:

“Together we are offering gamers and content creators the opportunity to have a thinner-and-lighter PC capable of delivering discrete performance-tier graphics experiences in AAA games and content creation applications. This new semi-custom GPU puts the performance and capabilities of Radeon graphics into the hands of an expanded set of enthusiasts who want the best visual experience possible.”

Dat de chips ook specifiek gericht zijn op gamers blijkt uit de drivers die de twee fabrikanten gaan bieden. Net als met Nvidia en AMD Radeon chips, krijgen de Intel/AMD chips updates voor alle grote nieuwe AAA-titels op de dag van release. Op deze manier moet een game altijd optimaal werken op laptops met de gecombineerde chips.