Log in

In een artikel dat het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Nature gepubliceerd heeft wordt geconcludeerd dat gamen een positieve invloed heeft op ouderen. Een serie tests hebben uitgewezen dat met name het concentratievermogen en het geheugen van de proefpersonen tussen de 60 en 85 jaar een positieve uitslag lieten zien.

De doelgroep werd gevraagd om te spelen met de speciaal voor dit onderzoek ontwikkelde 3D-game Neuroracer. Doel was om te testen of het gamen het vermogen tot multitasken zou verbeteren. Tijdens de game moesten de spelers met de linkerhand een digitale auto besturen terwijl ze met de rechterhand tekens van het beeldscherm moesten laten verdwijnen. Uit cognitieve testen kwam de conclusie dat het vermogen om te multitasken toe nam. Ook ging het geheugen en concentratievermogen van de spelers aanzienlijk vooruit en waren deze verbeteringen zelfs na zes maanden nog waarneembaar.

Adam Gazzaley van de universiteit van Californië, die het onderzoek leid, heeft tegen persbureau AP gezegd dat er meer studies nodig zijn. Zo kan beter worden bepaald of het spelen van games inderdaad een aanzienlijke invloed heeft op het functioneren van ouderen in het dagelijks leven. Wel heeft Gazzaley al een bedrijf opgericht om Neuroracer commercieel in te gaan zetten. Andere wetenschappers hebben hun twijfels over het onderzoek uitgesproken; Volgens hen zijn er al vergelijkbare tests gedaan in het verleden en is het enige verschil met de vorige methodes dat het spelen van een game vermakelijker is voor de proefpersonen.Tags:

Lees verder:

Geef een reactie