EA noemt loot boxes ‘suprise mechanics’ tegenover Britse parlement

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
EA noemt loot boxes ‘suprise mechanics’ tegenover Britse parlement

Tijdens een verhoor door het Britse parlement heeft Electronic Arts loot boxes omschreven als ‘surprise mechanics’ en noemde het de systemen rondom de digitale pakketjes ‘best ethisch’. De uitgever moest samen met Fortnite-ontwikkelaar Epic Games verantwoording afleggen rondom loot boxes en de mogelijke verbanden met gokken.

Shaun Campbell en Kerry Hopkins van Electronic Arts en Matthew Weissinger en Canon Pence van Epic Games mochten vandaag voor de Britse parlementaire commissie van Digital, Cultuur, Media en Sport verschijnen. Dit nadat beide partijen onder vuur kwamen te liggen door loot boxes en de mogelijke verbanden met gokken en gokverslavingen bij kinderen.

Gedurende de verhoren deed vooral Kerry Hopkins opvallende uitspraken.De vice president van de juridische tak van de uitgever noemde de loot boxes niet bij de naam, maar omschreef ze in plaats daarvan als ‘surprise mechanics’:

We think it’s like many other products that people enjoy in a healthy way, and like the element of surprise. [They are] actually quite ethical and quite fun, quite enjoyable to people.

Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat optreedt tegen loot boxes. Zo zijn er in Nederland en België al beperkingen gelegd op sommige vormen van loot boxes, wat verschillende games al heeft gedreven tot het stoppen met verkopen van de microtransacties. Het lijkt er dan ook op dat de uitgever nog meer tegengas kan verwachten wat betreft loot boxes na deze uitspraken.

Op 26 juni volgt er een ander verhoor, ditmaal van Candy Crush-ontwikkelaar King. Mochten daar opvallende uitspraken uitkomen, dan lees je ook die op Pixel Vault.