game nieuws Log in

Microsoft had wat goed te maken, dat is een ding waar de Amerikaanse computergigant zich duidelijk van bewust was. De laatste tijd liet de grote baas Phil Spencer zich al meerdere keren uit over hun band met de community, zowel op de Xbox One als op de pc. “We hebben naar onze community geluisterd”, zo luidde het vandaag in Los Angeles. We mogen één ding concluderen: daar is niets van gelogen.

Microsoft wist vandaag het bekende goed met het onbekende te combineren en wist zelfs voor enkele leuke verrassingen te zorgen. Uiteraard werd de persconferentie netjes in stijl gestart, met een dampende hoogtepunten-trailer waarin we de meest voor de hand liggende Xbox One-games voorbij zagen komen. Beginnende met Halo 5: Guardians, waarvan we meteen getrakteerd werden op wonderbaarlijke beelden van de co-op. In rap tempo zien we Commander Locke verschillende wapens hanteren en zich een weg banen door een bijzonder fluoriserende omgeving, zoals we het kennen van de Halo-serie. Na de korte, maar indrukwekkende sessie, sluit men af met een strak geregisseerde gameplay-trailer en een releasedatum: 27 oktober

halo5

De show wordt vervolgd met een wereld première, een trailer van een Xbox One exclusieve game. De mensen achter Metroid Prime brengen een trailer waarin de samenwerking tussen de mens en robot een grote rol speelt. De robots in kwestie zijn weer afhankelijk van een soort van energysphere, wat naar alle waarschijnlijkheid dus ook een speerpunt in de game zal worden, een game genaamd Recore. We moeten het helaas wel doen met de trailer, gameplay krijgen we niet. Recore zal naar alle waarschijnlijkheid in het voorjaar van 2016 verschijnen.

En dan komt het: Phil Spencer, de man met het grote nieuws. Microsoft heeft geluisterd naar de achterban en men geeft gehoor aan een verzoek van de fans waar al om gevraagd wordt sinds de release van de Xbox One. Microsoft lijkt het op een charmeoffensief te gooien en kondigt aan dat de Xbox One backwards compatible zal worden. Xbox 360-games zullen speelbaar worden op de Xbox One, zowel fysieke schijven als gedownloade games. Wij zijn er dan ook zeker van overtuigd dat dit de Xbox One absoluut ten goede zal komen. Xbox One Preview-leden kunnen vanaf nu al met een select aantal titels aan de slag, de rest zal tot het najaar moeten wachten. Om te laten zien hoe dit alles in z’n werk gaat, demonstreerde men hoe Mass Effect gespeeld kan worden op de Xbox One.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd er ook een nieuwe controller getoond. Niet de controller die men verwachtte, maar een totaal nieuwe controller: de Xbox One Elite Controller. Deze controller valt geheel naar wens te tweaken, uit te breiden en naar wens in te stellen. Zo kun je zelf je button-layout bepalen en je triggers instellen. Vooral voor de shooterfans is deze controller een must have.

elitecontroller

Het is hierna Bethesda die het podium betreedt, uiteraard met Fallout 4. Vrijwel dezelfde gameplay als gisteren leek te worden getoond, maar de presentatie werd alsnog afgesloten met enkele nieuwe beelden, waaronder de besturen van het iconische armorsuit.

EA’s Peter Moore is de volgende die zijn presentatie komt doen, beginnende met EA’s dienst EA Access. Xbox One en EA lijken, als we Moore mogen geloven, nauw samen te werken. Zo zullen mensen die zich aanmelden voor de service games een week eerder kunnen spelen en bepaalde games gratis kunnen downloaden. Aankomende week zal dat het geval zijn met Titanfall, maar ook Dragon Age: Inquisition staat op de planning. Om de E3 te vieren zal deze service gedurende deze week gratis zijn voor alle Xbox Live Gold-leden.

EA sluit de presentatie af met een laatste aankondiging in de vorm van een trailer. Zombies en planten gaan hun weg weer vinden naar de Xbox One in Plants vs. Zombies: Garden Warefare 2. Als we van de trailer uit kunnen gaan, wordt het weer dolle pret in de achtertuin!

Plant-vs-Zombie-Garden-Warfare

En dan…vanuit de lucht verschijnt een voertuig, maar geen vliegtuig. Nee, het is een fonkelend blauwe Ford GT, een praalwagen die zijn opwachting gaat maken in Microsoft’s Forza Motorsport 6. Naast de werkelijk adembenemende trailer worden ook enkele details omtrent de game gedeeld: 26 locaties, 1080p op 60 fps en een 24-speler multiplayer. Dit alles zal te beleven zijn vanaf 15 september.

Wat daarop volgde, was helaas al gelekt, maar dat maakte het niet minder episch. Bij het zien van Bandai Namco wisten we het al: Dark Souls III maakt zijn opwachting en man man man, wat een dijk van een trailer. De komst ervan is dus een feit, de bevestiging is geleverd.

Ubisoft was de volgende partij die de eer kreeg het podium van Microsoft te betreden, dit jaar niet met Assassin’s Creed, maar met The Division, een game die uitstel na uitstel kreeg, maar nu dan toch echt dichterbij lijkt te komen. Het blijft bij een gameplaytrailer, maar dat maakt het niet minder mooi. Ook Rainbow Six: Siege wordt wederom onder de aandacht gebracht, maar met een leuke extra: dankzij de backwards compatibility voegt Ubisoft er Rainbow Six: Vegas en Ranbow Six: Vegas 2 aan toe. Win-win.

Rainbow-Six-Siege-1413925341368

Dat Microsoft aan de indies denkt, blijkt daarna wel, een flinke collectie indies passeert de revue. Games als Cuphead, Gigantic en Ashen worden getoond. Daarnaast presenteert Microsoft een service die vergelijkbaar is met Steam’s Greenlight genaamd Xbox Game Preview, waarop games als Elite: Dangerous en The Long Dark vanaf vandaag al te vinden zijn.

Ook Lara Croft mocht uiteraard niet ontbreken en dat deed ze dus ook niet. Gameplay van Rise of the Tomb Raider werd in al zijn glorie getoond, iets waar wij als redactie wel even stil van werden. Geen tropische eilanden, maar bikkelharde kou werd gepresenteerd, maar dat maakte het niet minder mooi. Sterker nog, het was ronduit indrukwekkend te noemen.

Riseofthetombraider

Iets waar ook even goed bij stilgestaan werd, was het 30-jarige bestaan van Rare, een partij waar Xbox zeker wat mee heeft. Hoe vier je zoiets nou goed? Juist, met een Rare Collection waarin 30 games van weleer hun opwachting maken, inclusief Banjo-Kazooie en het tergende Battletoads. Voor een schamele €30 kun je al in het bezit komen van deze zeer complete retro-collectie. Om niet puur bij het verleden te blijven steken, kondigt men ook een nieuwe game van Rare aan, een first-person piraten MMO genaamd Sea of Thieves.

Bijna verplichte kost is de presentatie van Fable Legends, wat blijft bij een trailer en weinig nieuwe informatie. Het enige waar men echt nadruk op probeert te leggen, is het feit dat de game cross platform zal zijn, dus voor de Xbox One en Windows 10 pc’s.

Microsoft houdt van gadgets, dat wordt ook erg duidelijk in het volgende segment. Dat Microsoft’s Xbox One controller met de Oculus meegeleverd wordt wisten we al, maar de samenwerking met Valve’s VR, dat is nieuw. Hiermee lijkt Microsoft zich volop in de VR-wereld te storten. Omdat Microsoft ook zelf wat op de planken heeft liggen, wil men toch graag laten zien dat HoloLens een zeer tof stukje techniek is. On stage wordt een presentatie gegeven van een aangepaste versie van Minecraft, speciaal voor de HoloLens. Om te laten zien wat de speler ziet is een camera speciaal uitgevoerd met deze techniek, en wat we daarna zagen was kort gezegd episch. Een 3D-hologram van de wereld waarin de speler zich begaf waarin men kon inzoomen door middel van voice commands. Zo kun je dus van iedere muur een beeldscherm maken en van iedere tafel een 3D-map.

Microsoft-Hololens

Tot slot wist Microsoft er nog een grote klapper uit te gooien, of twee eigenlijk. Het lang ontkende, maar uiteindelijk gelekte Gears of War: Ultimate Edition wordt uit de doeken gedaan. Het originele Gears of War 1 is geheel opgepoetst om furore te maken op de Xbox One. Ook een beta zal deze week te spelen zijn, waarvoor men zich kan aanmelden. Maar dat is niet alles. We zien meer Gears, in hoge resolutie. We zien duidelijk iemand met een Lancer, maar geen Marcus Fenix. Het is dus geen remake. Het blijft lang stil aan onze kant. Vol verwachting klopt ons hart. We zien verbluffende vuurgevechten en een nieuw soort monster ten tonele verschijnen. Het scherm gaat na deze gameplaybeelden op zwart, maar niet voor lang: Gears of War 4 werd onthuld. We moeten er alleen nog even op wachten tot eind 2016. Zo lang…

Phil Spencer betrad tot slot nog even het podium om te vertellen dat dit lang niet alles was. Er gaat nog veel en veel meer komen, waarvan deels nog op gamescom in Keulen. We zullen het allemaal gaan beleven over een week of zes, live vanaf de beursvloer.

 
Tags: