Apple in gesprek met ontwikkelaars om Confederate Flag

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Apple in gesprek met ontwikkelaars om Confederate Flag

Apple is met gameontwikkelaars in gesprek gegaan die hun game uit de iTunes App Store zagen verwijderd, omdat de omstreden Amerikaanse Confederate Flag daarin werd gebruikt. Een aantal games waarin de vlag wordt gebruikt kan weer in de digitale winkel worden gezet, omdat de vlag in die gevallen voor historische of educatieve doeleinden is gebruikt. Dat heeft Apple laten weten aan de techsite TechCrunch.

Apple heeft na andere bedrijven als Amazon, Walmart en eBay besloten alle waren met de vlag uit het assortiment te halen, omdat er flinke ophef over is ontstaan. Aanleiding was een schietpartij in een zwarte kerk in de Amerikaanse stad Charleston eerder deze maand waarbij negen mensen om het leven kwamen. De schutter, een blanke man, had op internet foto’s van zichzelf geplaatst met de Confederate Flag. Die vlag werd tijdens de burgeroorlog in de Verenigde Staten (1861-1865) gevoerd door de zuidelijke staten en wordt gezien als een symbool voor het in stand houden van de slavernij.

Apple liet weten apps en games die de vlag op een ‘beledigende’ of ‘kwaadwillende’ manier gebruiken voorgoed verdwijnen, maar er werden ook apps en games verwijderd die de vlag in historische context gebruikten. Die worden dus binnenkort waarschijnlijk weer beschikbaar. Een achtergrondplaatje van de vlag geldt echter wel als omstreden en zal dus niet meer verschijnen, stelt TechChrunch. Onder de verwijderde games waren vooral titels waarin gevechten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog centraal staan.