V-Rally 4

archief
Kevin Rombouts op 20 januari 2020
V-Rally 4

De naam Kylotonn doet misschien niet evenveel belletjes rinkelen als bijvoorbeeld Codemasters of Turn 10, maar dat wilt niet zeggen dat de studio de afgelopen jaren stil heeft gezeten als het aankomt op hun racing-portfolio. Na verschillende delen in de WRC-serie haalt de studio nu een oude naam onder het stof vandaan: V-Rally. Tijdens gamescom 2018 mocht Kevin alvast aan de slag met het nieuwste deel in de serie, V-Rally 4.

De afgelopen jaren ben ik al regelmatig op bezoek geweest bij de Franse studio, wanneer ze neerstreken in de Keulse hallen tijdens de gamescom. De nadruk lag destijds echter vaak op de bloedserieuze games die de studio ontwikkelde, zoals de officiële WRC-games. Iets wat niet alleen mij, maar ook de gemiddelde racing fan waarschijnlijk heeft afgeschrikt. Foutjes werden namelijk direct bestraft met kapotte onderdelen en verloren races. Met V-Rally 4 zoekt Kylotonn een wat lichtere toon en komt daarmee ook direct verschillende nieuwe kansen tegen.

Terugkeer van een oude bekende

De V-Rally-serie dateert alweer uit het midden van de jaren 90. Het origineel stamt uit 1997 en in de vijf jaar daarna volgden nog twee sequels. Op een gegeven moment leek Infogames en daarmee ook ontwikkelaar Eden Games klaar te zijn met de serie en ging het door naar andere projecten. Zo bleef het ruim vijftien jaar stil rondom de reeks, totdat BigBen de rechten voor de serie in handen kreeg.

V-Rally 4 
 Pixel Vault

Het resultaat hiervan zien we volgende maand al in de winkels, maar konden we nu op de beursvloer al proberen. Hoewel de game het nummer 4 draagt, had het net zo goed opnieuw als V-Rally kunnen beginnen, want de nieuwe game is meer een reboot dan een sequel. Dit is vooral te merken in de keuze van evenementen die je krijgt, welke ook meteen een nieuwe stap vormen voor ontwikkelaar Kylotonn.

Raggen door de modder

In totaal zijn er vijf soorten evenementen waaraan je kunt deelnemen, waarbij de standaard rally-modus nog altijd de hoofdmoot vormt. Daarnaast krijg je ook toegang tot V-Rally Cross, Hillclimb, Buggy en Extreme Khana. Tegenover de serieuzere rally-modus zijn Rally Cross, Buggy en Extreme Khana wat lichter van aard. In Rally Cross en Buggy neem je het tegen vijf anderen op met als simpel doel om als eerste over de finish te komen, waarbij enkel het type wagens en de locaties anders zijn.

Extreme Khana is al voor de wat meer ervaren racers, omdat deze sport een combinatie is van snelheid en behendigheid. Vooral bekend door de gymkhana-video’s van onder andere Ken Block ga je in Extreme Khana door nauwe circuits en scherpe bochtjes om zo snel mogelijk je rondje te maken. Even te ver buiten je lijn rijden zit er echter niet in, want je krijgt strafseconden voor omver gereden pionnen en andere rekwisieten.

Rally en Hillclimb vormen de echte hardcore-racetypen, maar zijn wel meer vergevingsgezind dan de vorige titels uit Kylotonns portfolio. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat de studio dit keer zich geen zorgen hoeft te maken over de wensen en eisen van de FIA, aangezien de game niets van doen heeft met de officiële WRC-licentie. Daardoor kunnen we op locaties racen die voorheen niet op de officiële kalender stonden, zoals Kenia en Monument Valley in de Verenigde staten.

Genoeg te doen

Dat V-Rally 4 geen beschikking heeft over de officiële licenties, wilt niet zeggen dat de game aan content te kort komt. Zoals al aangegeven heeft de game vijf verschillende modi, verspreid over alle continenten met tal van locaties. Hoeveel het er precies zijn, wilde de studio nog niet uit de doeken doen maar op het eerste gezicht lijkt er voldoende te doen te zijn.

V-Rally 4 
 Pixel Vault

Daarbij geeft de studio je ook nog veel vrijheid, vooral wanneer het aankomt op de rally-races. Daarbij kun je namelijk kiezen uit verschillende normale en speciale stages, maar ook stages ad random te laten genereren. Hierbij koppelt de game automatisch verschillende gedeeltes van de route aan elkaar, waardoor je op sommige locaties tot wel duizend verschillende races kunt rijden zonder ooit precies dezelfde te krijgen.

De andere races liggen iets strakker vast, maar bieden toch nog genoeg variatie. Zo hebben veel locaties in bijvoorbeeld de Buggy en en Rally Cross-variaties verschillende routes en circuits om uit te kiezen en kun je bij Hillclimb uit verschillende secties kiezen en de keuze maken of je de berg op- of afrijdt. Alleen de extreme Khana-evenementen zijn wat gelimiteerder, maar dat komt volgens de ontwikkelaar door de hele specifieke circuits waar je over racet.

Realistisch, maar niet ontoegankelijk

Met de vele locaties en mogelijkheden moet er natuurlijk ook genoeg te kiezen zijn om mee te racen. Daarvoor heeft Kylotonn een selectie van 52 verschillende wagens gemaakt, verspreid over de verschillende raceklassen waarmee je aan de slag gaat. Dit zijn allemaal officieel gelicenseerde wagens, waardoor je dus niet hoeft te rommelen met generieke namen en merkloze modellen. Daarbij hebben alle wagens een eigen rijgedrag en zijn ze haarfijn af te stellen op jouw persoonlijke voorkeuren. Een handige toevoeging daarbij zijn verschillende presets voor wanneer op bijvoorbeeld voornamelijk asfalt, modder of sneeuw racet.

V-Rally 4 
 Pixel Vault

Dit alles wilt niet zeggen dat V-Rally 4 een makkelijke game zal worden. Hoewel de toevoeging van de nieuwe klassen en daarmee een fun factor de game een stuk toegankelijker maken, staat realisme nog altijd hoog in het vaandel bij de Franse ontwikkelaar. Hoeveel impact dat allemaal gaat hebben op het uiteindelijke product, zien we volgende maand. V-Rally 4 ligt op 6 september voor de PlayStation 4 en Xbox One in de winkels, waarna de pc-versie op 25 september volgt. Een Switch-versie komt ook nog, maar wanneer is nog niet bekend.