Chartered: The Golden Age

archief
Pixel Vault op 20 januari 2020
Chartered: The Golden Age

Het bedrijf Jolly Dutch heeft een nieuw bordspel ontwikkeld:  Chartered: The Golden Age. Tijdens het spelen van het spel bevind je je in de Gouden Eeuw en heb je één belangrijk doel: de rijkste speler worden. Dit doe je door het kopen, verkopen en uitbreiden van aandelen. Jolly Dutch heeft dit Gouden Eeuwse-spel gelanceerd als Kickstarter-project en Mathilde mocht als een van de eersten het prototype testen!

Het Engelstalige bordspel Chartered: The Golden Age is ontwikkeld door het bedrijf Jolly Dutch. Het spel speelt zich af in Amsterdam rond het jaar 1600. Jij begeeft je met een klein budget op de aandelenmarkt en wilt gaan investeren in verschillende aandelen. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk aandelen krijgt in de verschillende producten en natuurlijk zoveel mogelijk geld verdient. Er zijn verschillende producten waarin je kunt investeren: goud, koffie, peper, edelstenen, opium, zilver, thee, zijde en buskruit. Het is aan jou om een onderneming te starten in een van deze producten. Je kunt de onderneming laten groeien, ondernemingen laten samenkomen of deze zelfs weer verkopen. Alles kan zolang jij maar als rijkste overblijft aan het einde van het spel.

Chartered: The Golden Age 
 Pixel Vault

Laat het handelen maar beginnen!

Je kunt het spel spelen met twee tot zes spelers en elk spel duurt 60 tot 90 minuten. Aan de hand van het aantal spelers wordt er een keuze gemaakt voor de setup van het spel. Wanneer je een spel start met twee spelers krijg je wat meer startkapitaal in vergelijking met een spel dat gestart wordt met vier tot zes spelers. In dat geval krijg je minder geld per speler, maar wordt er wel gebruikgemaakt van de building-kaarten. Daarnaast start elke speler met een aantal warenhuizen.  Building-kaarten staan gelijk aan een kavel op het spelbord waarop je later een gebouw kunt plaatsen voor het product waarin je investeert.

Elke speler krijgt een Player’s turn-kaart. Op deze kaart staan de stappen die je kunt  nemen wanneer je aan de beurt bent. Zo kun je building-kaarten kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om tijdens je beurt gelijk een gebouw te kopen en die op een van je building-kaart plekken te plaatsen. Je moet dan een keuze maken in welk van de negen producten je wilt investeren en gaan handelen. De waarde van je handel stijgt per uitbreiding van je gebouwen. De waarde van de handel wordt bijgehouden op de stock-kaart.

Je kunt het spel spelen met twee tot zes spelers en elk speelt duurt 60 tot 90 minuten. Aan de hand van het aantal spelers wordt er een keuze gemaakt voor de setup van het spel. Wanneer je een spel start met twee spelers krijg je wat meer startkapitaal in vergelijking met een spel dat gestart wordt met vier tot zes spelers.

In dat geval krijg je minder geld per speler, maar wordt er wel gebruik gemaakt van de ‘building-kaarten’. Elke speler start met een bepaald kapitaal, een aantal warenhuizen en building-kaarten.  Building-kaarten staan gelijk aan een stuk ‘kavel’ op het bordspel waarop je later een gebouw kan plaatsen voor het product waarin je investeert.

Chartered: The Golden Age

Elke speler krijgt een ‘Player’s turn-kaart’. Op deze kaart staan de stappen die je kunt nemen wanneer je aan de beurt bent. Zo kun je building-kaarten kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om tijdens je beurt gelijk een gebouw te kopen en die op één van je building-kaart plekken te plaatsen. Je moet een keuze maken in welk van de negen producten je wilt investeren. De waarde van je handel stijgt per ‘level’, dit zijn uitbreidingen van je gebouwen. De waarde van de handel wordt bijgehouden op de ‘stock-kaart’.

Bij elke verdere beurt kun je je handel uitbreiden, verhandelen of laten fuseren met een ander bedrijf.  Het is aan jou de keuze, zolang je er maar voor zorgt dat je aan het einde van het spel de rijkste bent. Het spel eindigt wanneer een speler niet meer in het bezit is van een warenhuis. De overige spelers verkopen hun warenhuizen en aandelen. Degene met het meeste geld wint.

Zelf heb ik het spel gespeeld met twee spelers. Volgens de regels is dit ook mogelijk, maar het is ondanks de mogelijkheid waarschijnlijk wel leuker om het spel met meerdere mensen te spelen. Tijdens het spelen met twee personen val je snel in routine en hoef je natuurlijk maar op één andere handelaar te letten. Wanneer je het spel met meerdere mensen speelt, zal dit het spel  spannender maken en zul je meer over je vervolgstappen moeten nadenken. Bij een spel met meerdere spelers zal het bord ook sneller vol komen te staan met de verschillende warenhuizen, wat voor meer dynamiek zal zorgen.

Een uitgewerkt prototype

Het spel is goed doordacht en laat je als speler goed nadenken over je volgende stappen. Elke aankoop, verhandeling of verkoop kan zorgen voor het verlies van je geld en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Het spel geeft het gevoel van een mix tussen Monopoly en Risk: zoveel mogelijk verdienen en zoveel mogelijk winnen van je tegenspelers. Ondanks het feit dat ik een prototype kreeg met een brief over de inmiddels verder gemaakte aanpassingen, ziet het spel er geweldig uit. Van het design van het bord tot de 3D-geprinte warenhuizen, alles heeft een ouderwets tintje en ziet er verzorgd uit. Het is dat ik wist dat ik een prototype in handen had, maar het had ook al het uiteindelijke spel kunnen zijn.

Chartered: The Golden Age

Wanneer je het spel voor de eerste keer speelt, is het net zoals bij veel strategiespellen, eerst even puzzelen hoe alles precies werkt en hoe je moet beginnen. Dit zorgt ervoor dat het spel de eerste keer wat langer kan duren dan de aangegeven tijd van 60 tot 90 min. Zodra je de stappen doorhebt, is het makkelijker om snel je onderneming te laten groeien en je tegenspelers bankroet te krijgen.

Wanneer je het spel voor een tweede keer gaat spelen, zul je veel sneller kunnen spelen. Het spel is duidelijk en er komen halverwege het spel geen nieuwe regels of andere handelingen waar je aan moet wennen.

Jolly Dutch heeft ook nog gezorgd voor extra Event-kaarten. Deze kaarten kunnen het spel extra invulling geven en interessanter maken. De Event-kaarten kunnen namelijk een speler voor-, maar ook nadelen geven, zoals een waardedaling in de aandelen vanwege gezonken schepen of dat het vertrouwen in de haven van Amsterdam zakt vanwege de instabiele bouw van de aanlegplaatsen.

De Event-kaarten kunnen bij elk soort spel meegenomen worden, bij twee of meer spelers. Toch zullen de kaarten het spel spannender maken wanneer ze gebruikt worden bij een spel met meerdere spelers. Dit heeft weer te maken met de dynamiek die je krijgt en alle aspecten waar je op moet letten bij het spelen met meerdere personen.

Dit alles zorgt ervoor dat elk spel anders wordt en beter kan uitpakken voor de ene handelaar en juist voor flinke problemen kan zorgen bij een andere. Hierdoor blijft het spel zelfs na tien keer achter elkaar spelen interessant.

Kickstarter

Jolly Dutch heeft het spel gelanceerd op Kickstarter en heeft op dit moment al meer dan 700 backers. Ik begrijp wel dat het spel al aardig wat fans heeft weten te verzamelen, want het bordspel ziet er nu al bijzonder fraai uit. Op het moment van dit schrijven zal het Kickstarter-project nog minder dan tien dagen live staan. Mocht je meer informatie willen over het spel, dan kun je dat vinden op Kickstarter.