SteelSeries Rival 3

Review
Kevin Rombouts op 3 maart 2020
SteelSeries Rival 3

Budgetoptie voor iedere pc-gamer

Instinctief roept mijn brein bij het zien van een gamingmuis van 40 euro dat het niet veel soeps kan zijn. Duurdere accessoires zijn immers vaker van hoge kwaliteit en hebben tal van extra features. De Deense hardwarefabrikant SteelSeries wil laten zien dat het ook anders kan, door de Rival 3 voor nog geen 40 euro op de markt te zetten. Waar de prijs omlaag gaat, worden ook compromissen gemaakt en de vraag is of er niet te veel is weggesneden.

De nieuwe SteelSeries-muis is de nieuwste toevoeging aan de Rival-serie en komt met een bedrag van 39,99 ook meteen onderaan de line-up binnen. Dat betekent dat luxe features zoals een draadloze verbinding en vervangbare elementen niet aanwezig zijn, maar je voor de rest wel een compleet pakket krijgt.

Minder, maar niet slechter

Dat wil niet zeggen dat SteelSeries op alle onderdelen heeft bespaard, want het bedrijf heeft immers een naam als gamingmerk hoog te houden en dat betekent dat de muis wel tegen een stootje – of in dit geval een klik – moet kunnen. De Deense fabrikant heeft ervoor gekozen om dezelfde switches onder de linker- en rechtermuisknop te behouden als de rest van de muizen in de Rival-serie. Deze zouden 60 miljoen klikken moeten kunnen doorstaan, waardoor je de knoppen voorlopig in ieder geval niet de schuld kan geven wanneer je een headshot mist.

Iets waar SteelSeries wel op heeft bespaard, is de sensor van de muis. Waar andere modellen in de Rival-serie de TrueMove Optical of TrueMove Pro-sensoren gebruiken, valt de keuze bij de Rival 3 op de nieuwe TrueMove Core-sensor. In de basis is het dezelfde sensor, maar de Core-sensor kan slechts tot 8500 punten per inch meten. Op papier dus een stuk minder dan de 12.000 of soms wel 18.000 punten van de andere modellen, maar dit zal voor de gemiddelde speler weinig verschil maken.

[image_with_animation image_url=”27587″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Op papier een stuk minder dan de 12.000 of soms wel 18.000 punten van de andere modellen, maar dit zal voor de gemiddelde speler weinig verschil maken.”

Plastic en rubber

Een andere kans om kosten te besparen is de keuze van het materiaal en die kans heeft SteelSeries dan ook gegrepen. De muis is qua behuizing volledig gemaakt van plastic, wat qua gevoel een stuk minder premium is dan de duurdere modellen, zoals bijvoorbeeld de Sensei Ten of Rival 600, die zijn afgewerkt met soft-touch.

Met 77 gram is de muis niet de lichtste op de markt. SteelSeries heeft gekozen voor een volledig gesloten behuizing, in plaats van de ‘gatenkaas’-muizen van Glorious en Cooler Master, wat de muis net een stukje zwaarder maakt. Daardoor is de muis wel stevig en stabiel, waarbij het plastic niet lijkt te wijken onder de druk van een stevig potje Apex Legends of lange sessies The Division 2.

Gewicht is niet alles, want de muis moet wel soepel kunnen glijden om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Hoewel de souplesse van de muis niet slecht is, heeft SteelSeries gekozen voor redelijk goedkope voetjes, die niet zo soepel over een muismat glijden als duurdere alternatieven. Ook de kabel zorgt soms voor problemen: de met rubber omhulde kabel rolt zichzelf soms op of blijft op de muismat plakken, waardoor deze behoorlijk in de weg kan liggen. Een stoffen kabel is een stuk prettiger tijdens het gamen.

Geen gamer zonder RGB

RGB-verlichting is tegenwoordig dé must voor iedere gaming-accessoire. Ook op de Rival 3 is deze aanwezig, al dan wel in beperkte mate. De muis beschikt over verlichting aan de onderkant van de muis en in het logo, verdeeld over drie zones die individueel kunnen worden ingesteld. Het logo van de muis valt daarbij onder de achterste zone van de muis.

Het instellen van de verlichting gaat via SteelSeries’ eigen Engine 3-software. Daarbij kan er gekozen worden uit tal van verschillende lichteffecten. Deze effecten kunnen zelfs gekoppeld worden aan software zoals Discord, waarbij de muis (en andere accessoires) lichtsignalen geven bij binnenkomende berichten, voicechats en meer. Daarnaast wordt de software gebruikt voor het instellen van de muis, zoals de DPI en polling-rate. Dit kan ook allemaal als profiel worden ingesteld op de muis, zodat je met de knop achter het scrollwiel gemakkelijk tussen vijf profielen kan wisselen.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]