SteelSeries Apex 5

Review
Kevin Rombouts op 12 maart 2020
SteelSeries Apex 5

Wie heeft er nou geen display op zijn toetsenbord nodig?! (Spoiler: niemand)

Wanneer je naar toetsenborden voor je computer of laptop kijkt, mag je ze over het algemeen in één van deze twee categorieën plaatsen: mechanisch of membraan. Een splitsing die al jaren bestaat, maar soms zijn er eigenzinnige producenten die toch wat anders proberen. Dit jaar doet SteelSeries een poging met de SteelSeries 5 en diens claim een ‘hybride’ switch te hebben. Is deze nieuwe switch het beste van beide werelden of een mengelmoesje waar niemand op zit te wachten?

Het verschil tussen een mechanisch en een membraantoetsenbord is als dag en nacht. Membraantoetsenborden kom je bijna overal tegen: ze zitten in je laptop, in het toetsenbord op kantoor of die je bij je pc geleverd kreeg. Deze toetsenborden zijn alleen niet specifiek gericht op gamen en daarom neigen steeds meer enthousiastelingen naar de klassieker: het mechanisch toetsenbord. Het gevoel dat je echt een toets indrukt en de feedback die je krijgt vanuit de veer is niet te evenaren met een membraantoetsenbord.

Hybride onzin

Het is daarom een opvallende keuze dat SteelSeries heeft besloten om de nieuwe Apex 5 een hybride toetsenbord te maken. De nieuwe Hybrid Blue mechanische switches in het toetsenbord maken net als andere volledig mechanische switches gebruik van een veer om weerstand te geven wanneer je de toets indrukt. Het verschil zit hem in hoe het signaal wordt verwerkt: hiervoor gebruikt SteelSeries de membraan-techniek, waarbij de toets het membraan tegen de printplaat drukt om een signaal te sturen.

Volgens SteelSeries bespaart deze techniek de helft van de kosten in verhouding tot een regulier mechanisch toetsenbord, maar desondanks betaal je nog steeds 130 euro voor dit toetsenbord. Een aardig prijskaartje gezien het feit dat je geen echte mechanische switches krijgt, wat het hele verhaal vanuit SteelSeries op het eerste gezicht laat aanvoelen als hybride onzin. Helemaal wanneer er voor hetzelfde geld of een paar tientjes meer veel concurrentie is met echte mechanische switches.

[image_with_animation image_url=”27647″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Lekker rammen

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat het hier om een kloon van Cherry’s MX Blue-switches, wat zoveel wil zeggen als dat de toets jouw toetsaanslag al na twee millimeter registreert, terwijl de totale travel van de toets vier millimeter is. Daarnaast maken de blauwe switches de bekende mechanische klik, waardoor je zowel hoort als voelt dat je de toets echt hebt ingedrukt.

Wie mijn originele review van de SteelSeries Apex M750 heeft gelezen, weet dat ik geen groot fanaat ben van lineaire switches. Deze rode switch geeft namelijk geen echte feedback over wanneer jouw toetsaanslag wordt geregistreerd, terwijl de blauwe switch dat wel doet. Daardoor is deze laatste switch en in het verlengde dit toetsenbord een genot om aan te werken, of je nu een verslag moet typen of de laatste nieuwe games wilt spelen.

[image_with_animation image_url=”27652″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Het toetsenbord is geplaatst in een aluminium frame wat het geheel een stevig gevoel geeft, zonder dat het bord doorbuigt als je erop drukt.”

Bezwijkt niet onder de druk

Wanneer je de doos van je Apex 5 opent, merk je meteen waar de resterende kosten van het toetsenbord wel in zijn gaan zitten. Het toetsenbord is geplaatst in een aluminium frame wat het geheel een stevig gevoel geeft, zonder dat het bord doorbuigt als je erop drukt. Daarnaast wordt het toetsenbord geleverd met een magnetische polssteun die moeiteloos aan het toetsenbord klikt. Ook deze steun voelt stevig en is afgedekt met een soft-touchlaag waardoor je handen prettig liggen wanneer je de Apex 5 gebruikt.

Voor onder de toetsen heeft SteelSeries gekozen voor led-lampjes die individueel zijn aan te sturen via de Engine-software. Hoewel het leuk is om de verlichting op alle mogelijke manieren in te kunnen stellen, zijn de lichtjes nogal zwak. Vooral in de onderste rij toetsen lijken de lichtjes maar op halve kracht te werken. Daarom lijken alleen de toetsen met grote iconen, zoals de Windows-toets van de bovenkant, licht te krijgen.

[image_with_animation image_url=”27650″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Op display

De blikvanger en waarschijnlijk de grootste kostenpost van het toetsenbord is het OLED-schermpje rechts bovenin het toetsenbord. Ter hoogte van de numerieke toetsen is een klein display te vinden met een resolutie van 128 bij 40 pixels. Op het schermpje kun je gifjes plaatsen, informatie van de game die je momenteel speelt weergeven of wat simpele instellingen aanpassen, zoals het profiel van je toetsenbord.

Het nadeel is dat het display nooit echt interessant wordt en het bij een grappige gimmick blijft. Het beeldscherm is te klein om er een leuke afbeelding op te krijgen; met veel pijn en moeite kreeg ik het Pixel Vault-logo er een beetje fatsoenlijk op. Ondersteuning van andere partijen is daarnaast ook schaars, met slechts enkele games waaronder Counter-Strike: Global Offensive en software als Discord en Tidal.

Voor mij is uit dat lijstje alleen Discord interessant om binnenkomende berichten te zien, maar dit zorgde ervoor dat mijn RGB-verlichting op plekken niet meer goed werkte, waardoor ik ook dit weer heb uitgezet. Resultaat is continu het Pixel Vault-logo op mijn toetsenbord; niet verkeerd, maar het voelt als een gemiste kans.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]