SteelSeries Aerox 3 Wireless

Review
Tom Kauwenberg op 11 december 2020
SteelSeries Aerox 3 Wireless

Geperforeerd en geperfectioneerd?

Muizenmakers voor gamers dienen tegenwoordig twee trends mee te nemen in hun aanbod: de zogenaamde gatenkaas-behuizing en draadloze connectiviteit. SteelSeries doet een duit in beide zakjes met zijn nieuwe Aerox 3 Wireless. Dit iets duurdere broertje van de reeds bestaande Aerox 3 knipt kabels door, waarmee het nóg meer nadruk legt op de vederlichte insteek. En ja, ook de Aerox 3 Wireless zet SteelSeries weer competitief geprijsd op de markt…

Waar de Aerox 3 op de kop gaat voor een schappelijk bedrag van 69,99 euro, betaal je voor het Wireless-model vier tientjes meer. Met een richtprijs van 109,99 euro is SteelSeries’ nieuwe muis absoluut de goedkoopste niet, maar binnen het draadloze segment blijft dit bedrag bijzonder betaalbaar.

Beide muizen zijn overigens als een soort geperforeerde en vernieuwde variant van de al aardig populaire SteelSeries Rival 3. Die muis overtuigde al van betaalbare gaming-klasse, welke nu omgegoten wordt tot twee gatenkaas-experimenten. Daarmee worden primair wat grammetje geloosd, maar in deze nieuwe edities zijn ook legio specificaties opgehoogd — al helemaal in het geval van deze Wireless-versie.

[image_with_animation image_url=”33936″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Het zwaardere broertje, zonder kabel

Dezelfde insteek dus, nu voorzien van connectiviteit over 2,4 GHz-dongle én Bluetooth. Maar daar blijft het niet bij. Dit Wireless-broertje borduurt voort op wat de Aerox 3 al goed deed: concurrenten Glorious (‘PC Gaming Race’) en Finalmouse het vuur aan de schenen leggen. In recente jaren waren het deze twee jonge merken die gamer-zieltjes wonnen met hun competitieve, geperforeerde muizen. De Aerox 3 was SteelSeries’ gelijk geprijsde antwoord daarop en de Aerox 3 Wireless vormt daar weer de evolutie op.

Het lichte ontwerp blijft bestaan, maar de Wireless groeit door. Qua componenten is dit nieuwere model dan ook enigszins versterkt. SteelSeries’ eigen optische TrueMove Core-sensor wordt hier ingewisseld voor de TrueMove Air. Klinkt hipper dan het is, maar de specificaties spreken voor zich: het DPI-plafond (bij SteelSeries aangegeven als CPI) is van 8.500 opgehoogd tot 18.000, terwijl de sensor nu acceleratie tot 40G ondersteunt, tegenover de eerdere 35G. 

Mocht je volledig onbekend zijn met al die termen, weet dan dat bovenstaande waardes uitzonderlijk hoog inzetten, zeker gezien de prijs. De muis biedt meer haarfijne precisie dan bedrade muizen tot voor kort ondersteunden. Uiteraard bestaan er inmiddels (draadloze) muizen die een nog net iets snellere of preciezere sensor kennen, maar die begeven zich steevast in het topsegment en kosten dus vaak al snel een euro of honderdvijftig. 

In het doorsnee gebruik blijkt de Aerox 3 Wireless gewoon betrouwbaar. Draadloos of niet, dit muisje en bijbehorende specs lenen zich voor allerhande games en software. Of je nou snelle flickshots of juist precisiewerk in Photoshop zoekt, dit vederlichte ding zwiept erdoorheen. En dat terwijl het over de USB-C-dongle nergens in hoeft te leveren op mogelijkheden, laat staan de door gamers geprefereerde 1000Hz-ultrapolling.

[image_with_animation image_url=”33937″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Beestige batterijduur?

Ook qua accu lijkt SteelSeries niet laag in te willen zetten. De Aerox 3 Wireless zou maar liefst 200 uur mee moeten kunnen gaan op één volle lading. Dat is zeker niet de minste belofte — gezien de prijs en bovenal het gewicht — maar het is uiteraard een ietwat vertekend beeld. 

De muis kan zeker een flinke poos meegaan, maar dan dien je wel over het langzamere Bluetooth te werken (deze vertraagt ultrapolling responstijden circa achtmaal), de batterijbesparing op maximaal vermogen te draaien en de RGB-verlichting uitgeschakeld te hebben. Wil je wél even genieten van bijvoorbeeld snellere input of die sierlijke verlichting, dan slurp je die batterij leeg in drie, hoogstens vier, avonden game-plezier.

[image_with_animation image_url=”33938″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Je RGB of je leven

Die afweging is te overzien, maar SteelSeries maakt het je misschien wel moeilijk. De RGB-verlichting is namelijk wel bijzonder ingestoken. Ook de Aerox 3 schittert met het populaire ‘regenbooglijntje’ op de muis (hier bestaande uit drie afzonderlijke zones), maar deze wordt voor de verandering eens van onderaf aangevuurd. De vijf kleurenlampjes liggen bloot aan de geperforeerde onderzijde, waarvanuit ze niet alleen je muismat verlichten, maar ook melkachtig uitspreiden naar het streepje op de zijde én een deel van de binnenbehuizing.

Afgezien van het neveneffect dat de interne componenten hiermee in de schaduw gedrukt worden, is deze manier van RGB-verlichting verfrissend om te zien. Of het jou persoonlijk aanspreekt, zal van smaak afhangen, maar het unicum mag er wezen. 

Die kekke verlichting komt alleen dus wel in ruil voor het merendeel van je acculading. Dat verhult SteelSeries deels met ingenieuze spaarmodi, waarbij de RGB-lampjes uit worden geschakeld bij beweging en het apparaat op standby gaat na inactiviteit. Maar nee: van die beloofde 200 uur blijft in de meeste gevallen niet meer dan een derde over.

[image_with_animation image_url=”33939″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

 Ondanks al die openingen in de behuizing, is deze gatenkaas aardig stof- en waterbestendig.

Stof- en spatbestendig

Los van de opgehoogde specificaties en het draadloze aspect schittert de Aerox 3 Wireless met alles wat het bedrade broertje zo mooi maakte. Lees: een ongekend licht en toch betrouwbaar muisje. De Aerox 3 kwam binnen op slechts 55 gram, de Wireless doet het (wegens antennes en accu) met 66 gram — wederom laag ingestoken binnen het kabelloze segment. En jawel, dit verbeterde model hevelt ook de ‘AquaBarrier’ van het oorspronkelijke ontwerp over. Ondanks al die openingen in de behuizing, is deze gatenkaas aardig stof- en waterbestendig. 

Een heuse duik zal de muis alsnog om zeep helpen, maar die AquaBarrier heeft wel mooi een IP54-certificaat verdiend. Lees: stofbescherming en volledig spatbestendig. Precies daarin streeft SteelSeries veel van hun perforeerconcurrenten voorbij. 

Glorious en Finalmouse maakten dit ontwerp populair, maar SteelSeries brengt een bepaalde betrouwbaarheid die gamer-bureaubladen niet misstaat. Keil je hier per ongeluk een blik energiedrank overheen, dan hoef je geen vrees te hebben voor de interne componenten — wel voor de plakkerigheid later, trouwens.

De juiste klik vinden

Bovenop die tegemoetkoming siert het SteelSeries dat ook de schakelaars van de knoppen op de Aerox 3 steviger zijn dan die van de concurrentie. Met de zogenaamde ‘Golden Micro’-schakelaars wordt een duurzaamheid van 80 miljoen clicks gegarandeerd, wat in tegenstelling tot eerdere beloftes van concurrenten een recordwaarde binnen de industrie is. 

Deze fysieke, gouden schakelaars zijn misschien niet van de optische klasse waar onder andere Razer mee te koop loopt, maar vrijwel alle zes de verschillende Aerox 3-toetsen klikken zalig weg, terwijl de primaire twee muisknoppen dus van 10 miljoen clicks meer verzekerd zijn dan menig concurrent.

Software-matig voldoende

Wat betreft software en compatibiliteit: weinig aan te merken. De SteelSeries Engine 3 is in de afgelopen vijf jaar nauwelijks veranderd, maar dat hoeft ook niet. De software-omgeving is misschien niet de rijkste aan game-integraties of bizarre functies, maar het wérkt gewoon. In het geval van de Aerox 3 Wireless stel je er gemakkelijk je muisgedrag, toetsenkoppeling en de drie lichtzones mee in, zonder al te veel gehannes. Voor gemiddeld gebruik voldoet dat ruim. 

Waar het mogelijk nog wel verder op door mag groeien, is de mogelijkheid om batterij-indicatie af te geven aan de RGB-verlichting. By default begint die maar wat irritant te knipperen als de accu zijn einde nadert, zonder mogelijkheden om daar andere profielen (of bijvoorbeeld desktop-notificaties) voor in te kunnen stellen.

[image_with_animation image_url=”33940″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Klungelen met connectiviteit

De connectiviteit van de Aerox 3 Wireless is eveneens opmerkelijk. Bij de inbegrepen, flexibele USB-C-kabel en Bluetooth spreekt het gebruik voor zich, maar de 2.4 GHz-dongle is ongebruikelijk. Deze wijkt namelijk af van de gestandaardiseerde USB-A-poort om alvast, lekker futuristisch, voor een USB-C-adapter te kiezen. 

Die USB-C-dongle kan natuurlijk bijzonder handig zijn voor notebooks, je tablet of zelfs je smartphone, maar voor je doorsnee game-machine? Zelfs high-end moederborden (of compatibele consoles van Xbox) nemen meestal maar één, hoogstens twee USB-C-poorten mee in hun I/O, waar ze USB-A nog altijd in overvloed bieden. 

Aan de hand van het evenals inbegrepen verlengstuk is het wel mogelijk om de dongle aan een USB-A-naar-USB-C-kabel te hangen, waardoor deze ook weer prettiger geplaatst kan worden. Uiteindelijk kan die optie een betere verbinding tussen dongle en muis garanderen, maar het voelt scheef om de gemiddelde pc-gamer linea recta naar die omweg te verwijzen.

Voor wie is de Aerox 3 Wireless?

Al met al is de Aerox 3 Wireless een geslaagde opvolger van de Aerox 3. SteelSeries wist met de voorganger al een fraai antwoord te geven op de Model O’s en Finalmouses van deze wereld, maar dit vervolgdeel gaat nét dat stapje verder. Dezelfde bouwkwaliteit en unieke RGB-verlichting, nu voorzien van uiterst competitieve specificaties en draadloze mogelijkheden. 

Toegegeven: de accuduur is niet de állerbeste en de software mag langzamerhand ook een keertje op de schop, maar de Aerox 3 Wireless overtuigt met diens schappelijke prijspunt. Voor 109,99 euro heb je een vederlichte, draadloze en betrouwbare muis waar zelfs Glorious en Finalmouse nog geen (gaten)kaas van gegeten hebben.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]