Razer Kraken X Mercury

Review
Kevin Rombouts op 27 mei 2020
Razer Kraken X Mercury

Voert de druk op

De productontwikkelingsteams van Razer zitten nooit lang stil. Helemaal wanneer het aankomt op kleine variaties op bestaande modellen, weet de accessoire- en hardwarefabrikant de ene na de andere editie in de schappen te leggen. Zo ook de Kraken X-hoofdtelefoon, die nu voorzien is van een stralend wit kleurtje. Voor nog geen 60 euro is het een mooie instapper, maar weet de headset qua prestaties ook te overtuigen?

De Kraken X is al eventjes te koop, maar voor Razer is deze thuiszitcrisis een mooi moment om de headset met een nieuw kleurtje opnieuw onder de aandacht te brengen. Voor net geen 60 euro krijg je alle basisfunctionaliteiten die je mag verwachten van een headset: prima audio en een heldere microfoon. Toch is het niet allemaal rozengeur bij de Kraken X.

[image_with_animation image_url=”29390″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Prima in de basis

Buiten het hagelwitte kleurtje is er weinig veranderd aan de Razer Kraken X. Nog steeds krijgen we de vertrouwde 40 millimeter drivers in beide oorschelpen, welke worden afgedekt met een dikke laag memory foam die de headset op je oren laat rusten. Aan de bovenkant van de headset vinden we hetzelfde schuim terug dat voorkomt dat de hoofdtelefoon op de bovenkant van je hoofd drukt. Jammer genoeg loopt dit schuim niet door over heel de hoofdband, maar slechts in het midden. Hoewel ik er persoonlijk geen last van had, zou het waarschijnlijk een kleine moeite zijn om dit door te trekken.

Aan de linker-oorschelp vinden we de toeters en bellen van deze headset. De belangrijkste daarvan is natuurlijk de microfoon. Het cardioidpatroon in de microfoon zorgt ervoor dat je prima te verstaan bent, of je nu moet overleggen met collega’s of de overwinning probeert te behalen in Apex Legends. Helaas zit de microfoon wel vast aan de hoofdtelefoon: loskoppelen of terugduwen in de headset, zoals bij duurdere modellen, is helaas niet aan de orde.

Datzelfde geldt voor de kabel van de Kraken X: deze zit vast aan de headset en is dus niet los te koppelen of te vervangen, mocht dit ooit nodig zijn. De kabel is lang genoeg om deze comfortabel aan je controller te koppelen, maar bij mijn pc merkte ik dat de kabel net wat te kort was om prettig gebruikt te worden. Hierdoor bleef deze regelmatig achter mijn toetsenbord hangen of liep deze dwars door mijn beeld.

Wat gekke trekjes

Hoewel de Kraken X Mercury dus in de basis prima in orde is, heeft de headset wel wat gekke trekjes. Zo noemt Razer de drukkracht van de hoofdtelefoon een voordeel op hun eigen website, maar in mijn ervaring is het vooral oncomfortabel. Vooral de druk die ik op mijn kaak krijg is erg onprettig en is zelfs na het afzetten nog een tijd te voelen. Mogelijk komt dit door mijn wat grotere hoofd, maar het is zeker iets om rekening mee te houden.

Een ander opvallendheidje is de verdeling tussen de oorschelpen wat betreft de audio. Meerdere malen viel het mij op dat het geluid niet evenredig verdeeld lijkt te worden. Vooral wanneer de hoofdtelefoon zacht staat, komt het geluid alleen uit de linker-oorschelp. Wanneer het geluid harder gaat, valt het verschil minder op.

Een ander belangrijk punt voor de headset is de 7.1 Surround-ondersteuning die Razer biedt met de Kraken X. Deze ondersteuning is echter wel geregeld via de software, wat doet vermoeden dat het vooral een trucje is om het geluid wat voller te laten lijken. Audio voelt dan ook zeker wat bombastischer aan, maar is niet wereldschokkend genoeg om het als belangrijkste verkooppunt te hanteren. Een leuke gimmick is het dus zeker, maar het zal je niet omver blazen.

Dat is dan ook misschien wel de perfecte omschrijving van de Kraken X: het zal je niet omver blazen. De basis is prima, de nodige functionaliteiten zijn aanwezig en de prijs is prettig voor wat je ervoor terugkrijgt. De oncomfortabele drukkracht is voor mij echter reden genoeg om de headset weer terug in de doos te doen en terug te grijpen naar iets dat wel prettig zit.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]