Lenovo Legion Phone Duel

Review
Tom Kauwenberg op 21 april 2021
Lenovo Legion Phone Duel

Dé telefoon voor een heel specifieke soort gamer

Gamers en hun smartphones, het is een haat-liefdeverhouding. Enerzijds stelt de gamer een mooi stukje technologie op prijs, anderzijds blijft gamen op een touchscreen inferieur, aldus je complete Discord-vriendenkring. Toch winnen smartphone-spellen rap aan terrein, wat de komst van eigenzinnige gaming smartphones voort heeft gebracht. Ook Lenovo doet een duit in het zakje, met de wel erg extravagante Legion Phone Duel. Is dit het apparaat waar de smartphone-gamer serieus mee genomen kan worden?

Lenovo’s Legion-dochtermerk is duidelijk in lering geweest van gamingveteranen als ASUS’ Republic of Gamers. Net zoals de ROG Phone is de Legion Phone Duel ondergedompeld in de gaming aesthetic. Lees: overdreven futuristische patronen en een voorkeur voor onnodige RGB-verlichting. Dit is niet de alledaagse telefoon die toevallig een potje Fortnite draait, dit is de telefoon die tegenover iedereen in de trein verkondigt: ik game, dus ik besta.

Die stijl moet je maar net liggen, maar Lenovo komt de gamer tegemoet op meer dan alleen het overkomen. Voor de richtprijs van circa 899,99 euro pak je het lichtste model op, met 12GB LPDDR5 werkgeheugen en 256GB flash-opslag. Voor honderd euro daarbovenop heb je respectievelijk 16GB geheugen en 512GB aan opslag. Beide uitvoeringen beloven bakken aan spelprestaties, die oog in oog staan met concurrerende game-telefoons.

Gaming-telefoon op álle fronten

Die gaming-drang vinden we terug in het afgeronde FHD+-beeldscherm (2340 bij 1080 pixels), welke een verversingsratio van 144 hertz klokt. Mening desktopmonitor kan een puntje zuigen aan die beeldsnelheid. Het AMOLED-paneel voorziet het display van volle en vooral felle kleuren, naar de standaard van high-end telefoons. Aan de flanken van het scherm knallen stereo-luidsprekers de open lucht in, met meer dan genoeg diepgang en volume.

De Legion Phone Duel dient vooral in landschapsmodus bediend te worden. De twee speakers onderstrepen die oriëntatie al, maar daar laat Lenovo het niet bij liggen. Aan de bovenzijde zijn twee touch-trekkers geplaatst (daarover later meer), met in het midden een pop-up selfiecamera à 20 megapixels. Zelfs de twee primaire camera’s en dubbele LED-flitsers zitten pal te midden van de achterzijde, zodat je dubbelhandige greep het zicht niet blokkeert.

Die cameraplaatsing voelt aanvankelijk volstrekt onlogisch, maar wanneer je bedenkt dat deze bedoeld is om bijvoorbeeld game-opnames met een face cam mogelijk te maken, valt alles op zijn plek. Zelf heb ik nog nooit iemand een mobiele game daadwerkelijk mobiel zien streamen, maar dit verschijnsel schijnt in Azië daadwerkelijk publiek te trekken. You do you, gamers.

Niet voor niets vinden we daarom ook een secundaire 90 watt USB-C-poort aan de onderzijde, zodat je speelsessies nooit om extra I/O verlegen zitten. Hoe je ook speelt — of streamt — je kunt altijd die twee 2500 mAh batterijen blijven opladen. Dat is slim bedacht, dan wel goed afgekeken van de concurrentie.

[image_with_animation image_url=”36144″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Dit is de telefoon die tegenover iedereen in de trein verkondigt: ik game, dus ik besta

Niet voor je dag-tot-dagplezier?

In alles omarmt Lenovo het gamegedrag van de telefoongebruiker, maar het kent ook zijn keerzijden. In alledaags gebruik voelen de camera’s en flitsers gigantisch ongemakkelijk. Een misplaatste swipe op Instagram zorgt ervoor dat je duim plots weggeduwd wordt door de selfiecamera. Wil je snel een kiekje maken of de donkere meterkast aanlichten, dan blijkt je handpalm vrijwel altijd de kijkertjes aan de achterzijde te blokkeren.

Het is allemaal even wennen en zelfs na dat gewenningsproces blijft de Legion Phone Duel log aanvoelen. Dat gevoel wordt verder aangesterkt door andere kleine missers, waaronder voornamelijk de middelmatige camera-prestaties. Misschien telt de grootste sensor dan wel 64 megapixels — in de meeste situaties schiet dit niet bepaald mooier dan een medium-end telefoon van vier jaar terug. Voor dat soort prestaties zit je beter bij de gelijk geprijsde producten van Apple, Samsung of OnePlus.

[image_with_animation image_url=”36142″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Prestatiedrang in de pocket

Maar goed, hoe staat het er dan voor met die spelprestaties? Niet verkeerd, zeker gezien de omstandigheden. Opvallend genoeg heeft Lenovo hier niet gekozen voor de zwaarste system-on-a-chip (SoC) voor gaming, maar met de Qualcomm Snapdragon 865+ kom je een heel eind. Zwaardere 3D-spellen als Genshin Impact en Fortnite draaien gemakkelijk zonder haperingen, terwijl je bij 2D-gaming sneller gebruik kunt maken van het 144Hz-plafond van het scherm.  

Onder druk kan de SoC ietwat opwarmen, maar in veel gevallen wordt de Legion Phone Duel niet onredelijk heet. Het moederbordje ligt centraal in de telefoon, zodat deze — in landschapsmodus, natuurlijk — je vingertoppen en handpalmen niet wegbrandt. De koeling mag dan passief van aard zijn, maar met slimme, vloeibare hitteverspreiding komt Lenovo verder dan menig medium-end model.

Als bonus bovenop de prestaties biedt de telefoon ook geïntegreerde back-recording. Net als onze consoles en gaming-pc’s kan de Legion Phone Duel gemakkelijk gameplay opnemen. Dat kan op commando per sneltoets, maar optioneel “onthoudt” de smartphone ook de laatste dertig seconden in 1080p/30. Wederom lijkt Lenovo vooral die mobiele content creator in het achterhoofd te houden, wie dat ook mag zijn.

[image_with_animation image_url=”36141″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”large_depth” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De telefoon met tintelende trekkertjes

Lenovo gaat above and beyond met de zogenaamde Ultrasonic Triggers: twee touch-regio’s aan de “bovenzijde” van het chassis. In combinatie met nauwkeurige feedback-trillingen, vormt dit misschien nog wel de handigste tegemoetkoming voor gamers. De aanraakgevoelige plekken zijn voorzien van een subtiel reliëf en zouden touch input slim over kunnen nemen. Deze denkbeeldige trekkers zullen de fysieke controller niet aftroeven, maar het haptische gevoel in een handomdraai mag er wezen.

Dit hele unicum valt en staat echter nog wel bij de software-implementatie. De Ultrasonic Triggers worden gekoppeld aan reeds bestaande touch-knoppen, maar daarmee maak je verder geen schermruimte vrij. Je zou willen dat de trekkers je display (deels) op kunnen ruimen, maar zo werkt het niet. Juist in de rommelige interfaces van shooters als PlayerUnknown’s Battlegrounds zouden extra fysieke knoppen van pas komen, maar spellen lijken de trekkers nooit native te willen begrijpen. Daar gaat je high-tech voorsprong.

Qua ontwerp en features lijkt de Legion Phone Duel slimme stappen te zetten, maar het voordeel kan snel verloren gaan, afhankelijk van wat en hoe je speelt. Vooralsnog lijkt het erop dat Lenovo weinig tot geen post-launch ondersteuning uitrolt om deze technologie van meer afzetmarkt te voorzien. Dat is een gemiste kans voor een merk dat zich juist zo agressief op Gamers™ lijkt te richten. Ga dan ook zitten met de mensen achter de spellen en hun besturing, Lenovo. 

[image_with_animation image_url=”36139″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Het fysieke ontwerp doet denken aan tekeningen van twaalfjarigen

Lenovo’s duale insteek

De Lenovo Legion Phone Duel is met vlag en wimpel geslaagd als telefoon voor de mobiele gamer, zij dat wel een erg specifieke gamer. Wie dag en nacht spendeert in smartphone-spellen, heeft hier baat bij. De SoC-prestaties zijn naar behoren, het display is bovengemiddeld soepel en extraatjes als de Ultrasonic Triggers bieden slimme nieuwe mogelijkheden. Zoek je een smartphone puur om op te gamen, dan biedt Lenovo je een doelgericht apparaatje.

Voor de iets soberdere telefoongebruiker vliegt dit mogelijk de mist in. Het fysieke ontwerp doet denken aan tekeningen van twaalfjarigen, terwijl alledaags gemak wijkt voor de alomvattende gaming-drang. Misschien maken een paar Aziatische content creators hier de blits mee, maar daar blijft het ook bij. Tenzij je van plan was om in de trein een potje Call of Duty Mobile te streamen, gaat veel van de additionele luxe aan je verloren.