Lenovo Legion 7 15IMHg05 gaming-laptop

Review
Kevin Rombouts op 20 april 2021
Lenovo Legion 7 15IMHg05 gaming-laptop

Veel laptop voor veel geld

Hoewel we tegenwoordig iedere draagbare computer met een toetsenbord een laptop willen noemen, is het door de jaren heen best een parapluterm geworden. Het verschil kan dan ook tegenwoordig niet groter zijn, van kleine Chromebooks, lichte ultrabooks en monstrueuze gaming-laptops die net zoveel wegen als menig gaming-pc. Hoewel de Lenovo Legion 7 zich op het eerste gezicht voor zou kunnen doen als een zakelijke laptop, merk je bij het optillen meteen dat je veel laptop in handen hebt.

Hoewel we Lenovo de laatste vijftien jaar vooral kennen van de zakelijke laptops met het rode nippeltje in het toetsenbord, maakt het tegenwoordig ook naam met zijn gaming-producten. Met de Legion-line maken ze laptops, pc’s en zelfs smartphones gericht op de fanatieke gamer die het ook vooral niet erg vindt om daar wat meer geld aan uit te geven. Dat is ook het geval met de Legion 7 gaming-laptop, want met een adviesprijs van net geen drieduizend euro is het zeker geen goedkope laptop.

[image_with_animation image_url=”36163″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Zware jongen

Vanaf het moment dat je de Legion 7 uit de doos haalt, merk je dat je in ieder geval stevig materiaal in handen hebt. De aluminium behuizing van de laptop zorgt ervoor dat de laptop solide en de look meteen luxe aanvoelt. Het zorgt er daarentegen ook voor dat de laptop zwaar in de handen ligt: met een gewicht van 2,2 kilogram en nog eens 700 gram voor de oplader is dit niet een laptop die je zonder nadenken overal mee naartoe sleept.

De laptop kun je wel zonder problemen overal voor de dag halen, of dit nou op school, in de bibliotheek of op kantoor is. Lenovo heeft namelijk goed nagedacht over het uiterlijk van de laptop en niet gekozen voor extreem ‘gamerig’ uiterlijk, maar voor een simpel, stijlvol ontwerp. Aan de buitenkant zien we alleen de Lenovo-badge en het Legion-logo.

Dat wil niet zeggen dat Lenovo geen RGB-elementen in de laptop heeft gestopt – geen gaming-laptop zonder RGB-lichtjes natuurlijk. Hoewel het op de kap van de laptop nog wel subtiel is in de vorm van een lichtje in de O van het Legion-logo, gaat het er op de achter- en binnenkant heftiger aan toe. Zo heeft de laptop bij de luchtinlaten aan de achterkant volop verlichting zitten en licht het toetsenbord natuurlijk ook op als een kerstboom.

[image_with_animation image_url=”36167″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Overal kabels

Voordat we naar de echte binnenkant van de laptop gaan, is het goed om een blik te werpen op wat de laptop nog meer heeft te bieden aan de buitenkant. Gelukkig zijn dat meer dan voldoende aansluitmogelijkheden, iets waar sommige andere laptopfabrikanten nog een wijze les uit kunnen trekken – looking at you, Apple.

Zo tref je aan de linkerkant van de laptop een tweetal USB-C-poorten aan, waarvan eentje van het Gen 2-type is met een snelheid van 10 GB/s met Thunderbolt 3-ondersteuning, terwijl de andere van het Gen 1-soort is met een snelheid van 5 GB/s. Ook vind je hier een headset combo jack voor je audio-in- en uitgang. Aan de rechterkant zit daarentegen een enkele USB-A-poort, die ook in de Gen 1-categorie valt. Handig om bijvoorbeeld een muis in te prikken voor rechtshandige gamers.

Linkshandige gamers kunnen gebruikmaken van een van de twee USB-A-poorten aan de achterkant, welke beide weer in de Gen 2-categorie vallen. Daarnaast vind je hier ook nog een HDMI 2.0-aansluiting, een ethernetpoort en een unieke plug voor je stroomtoevoer. Om de laptop aan het slot te leggen, voorziet Lenovo je ook van een Kensington Lock-poort.

Wat opvallend is voor een laptop van deze prijsklasse, is toch wel het ontbreken van enige vorm van SD-kaart-ondersteuning. Hoewel we tegenwoordig steeds minder volledige SD-kaartsleuven zien in laptops, blijft de MicroSD-variant een veel terugkerende gast. Deze is helaas volledig achterwege gelaten, wat zonde is voor een laptop die buiten gamers ook prima door content creators gebruikt kan worden.

[image_with_animation image_url=”36165″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Komt goed uit de verf

Dat de laptop goed te gebruiken is voor zowel gamers als content creators heeft met twee dingen te maken: het beeldscherm en de ingewanden van de laptop. Om bij het beeldscherm te beginnen beschikt de 7 van Lenovo over een 15,6 inch-scherm met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Hoewel ik graag had gezien dat Lenovo voor een 1440p beeldscherm was gegaan, compenseren ze dit wel een beetje met de 144 Hz verversingssnelheid die vooral in vlotte games natuurlijk een genot voor het oog is. Daarbij ondersteunt het beeldscherm GSync en HDR, al is dit ook weer HDR 400, waardoor het toch als net-niet voelt.

Aan de binnenkant word je blij gemaakt met een bak stevige hardware, al is het te merken dat het hier gaat om een laptop die al wel weer een tijdje op de markt is. Je krijgt namelijk te maken met hardware van de vorige generatie. Ontzettend goede hardware van de vorige generatie, maar wel wat gedateerd. Zo bevat de laptop een Intel Core I7-10875H, welke met 8 kernen en 16 threads op een base clock van 2,3 GHz en een boost clock van 5,1 GHz zo snel als een raket is, wat je ook goed kunt horen (daarover zo meer).

Om de CPU zo goed mogelijk te ondersteunen, heeft Lenovo twee sticks van 16 gigabyte DDR4-geheugen in de laptop gestopt, welke op een snelheid van 3200 MHz alles proberen te verwerken. Om al je games op te slaan, is de laptop ook voorzien van maarliefst twee NVMe-SSD’s van ieder een terabyte aan opslagruimte. Wat dat betreft hoef je je dan ook weinig zorgen te maken over of de installaties van de recente Call of Duty-games wel passen.

Dit alles wordt vergezeld door Nvidia’s krachtigste laptop-GPU… van de vorige generatie. De 7 bevat een Nvidia GeForce RTX 2080 Super Max-Q met 8 gigabytes aan DDR 6-geheugen. Genoeg om veel games op 60 frames per seconde te spelen op de hoogste instellingen. Wanneer je ook optimaal gebruik wilt maken van het beeldscherm, moet je wel wat concessies doen. Dit blijkt uit al onze benchmarks, waar alleen Doom Eternal echt in de buurt komt van een gemiddelde van 144 frames per seconde.

[visualizer id=”36150″]

Welke afweging wil je maken?

Het voordeel van de meeste games van tegenwoordig is dat ze er ook op gemiddelde tot hoge instellingen nog prima uitzien, helemaal wanneer je ze slechts op een 15 inch-scherm speelt. Het is wel een bewuste afweging die je moet maken bij deze laptop: of je gaat voor een hoge framerate, of voor de beste beelden. Beide is in veel gevallen simpelweg geen optie.

Dat is niet de enige afweging die je moet maken bij de aanschaf van de Legion 7. Zoveel kracht komt natuurlijk met een keerzijde: hitte. Die hitte moet ergens heen en dus doet de laptop zijn stinkende best om deze zoveel mogelijk af te voeren. Dat resulteert in een laptop die het merendeel van de tijd van je bureau wil opstijgen – en warme handjes, aangezien beide zijkanten luchtinlaten hebben, dus ook bij de hand die op je muis ligt.

Zo zijn er natuurlijk nog meer kleine puntjes op te noemen. Het toetsenbord is oké, maar voelt op geen enkel vlak echt bijzonder. Waar ik me meer aan erger is het feit dat de trackpad niet in het midden van de laptop zit. Hoewel ik de keuze kan begrijpen om deze recht onder de spatiebalk te plaatsen, blijf ik het een rare positie vinden voor een trackpad in het algehele design van je laptop. Ook hier valt over de kwaliteit weinig te klagen, helemaal gezien je deze veelal als backup gebruikt wanneer je even geen ruimte hebt voor je traditionele muis.

[image_with_animation image_url=”36166″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Veel laptop, té veel geld

Een puntje waar je minder goed omheen kunt, is natuurlijk het prijskaartje. Of zeg maar gerust prijskaart, want met een adviesprijs van 2999,- euro is de Lenovo Legion 7 alles behalve goedkoop te noemen. Nu zijn we wel gewend dat gaming-laptops aardig aan de prijs zijn, maar door het feit dat we te maken hebben met hardware van de vorige generatie komt de vraag of dit het waard is al vrij snel naar boven.

Dat heeft voornamelijk te maken met de GPU – over Intel’s CPU hoef je je voorlopig nog geen zorgen te maken. De mobiele RTX 3070 van Nvidia laat in verhouding maar een aantal procent in frames liggen, maar scheelt je ook al snel een paar honderd euro op je laptop. Helemaal als je in gedachten houdt dat je ook met deze RTX 2080 de meeste games toch niet op de hoogste grafische instellingen met 144 frames per seconde gaat spelen, zelfs niet op een full HD-resolutie.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]