De OnePlus 8T een maand later

Review
Twan Alofs op 20 december 2020
De OnePlus 8T een maand later

Snelheid is het sleutelwoord

OnePlus bracht geheel volgens verwachting in november de OnePlus 8T uit. Het is daarmee het derde toestel in de OnePlus 8-lijn. Na hem een maand in de handen gehad te hebben, bekijken we hoe de OnePlus 8T bevalt.

OnePlus volgt met de 8T een lijn die we al langer zien bij de Chinese smartphone-fabrikant. Het brengt eerst het basistoestel uit, wat later opgevolgd wordt door de T-versie van het artikel. Sinds de 7-serie brengen ze tussendoor ook nog een Pro-variant uit. Er moet wel gezegd worden dat deze telefoons slechts op enkele punten van elkaar verschillen. Veel zaken komen overeen of hebben een te minimaal verschil om op te vallen. Toch is er een punt waarin de OnePlus 8T uitblinkt.

Geen paniek om een lege batterij

Bij de 8T krijg je namelijk een 65 Watt-lader meegeleverd en daar ga je als gebruiker heel veel plezier mee beleven. Deze lader kan een compleet lege accu binnen 38 minuten opladen naar de volle 100%. Verder geldt bij opladen de wet dat de eerste 70% sneller gaat dan de laatste 30%, dus over het algemeen heb je binnen een kwartier meer dan 50% van je accu weer vol zitten. Het toestel gaat met deze batterij ook nog eens zuinig om, dus dat is genoeg om de dag door te komen. Bij normaal dagelijks gebruik gaat het toestel prima anderhalve dag mee.

Wel moet daarbij gezegd worden dat je hiervoor wel een functie kwijtraakt ten opzichte van de 8 Pro. De 8T biedt geen ondersteuning voor draadloos laden, terwijl de Pro-voorganger dat dus wel doet. Een nadeel bij de Pro is wel dat je deze lader niet meegeleverd krijgt, maar los bij moet bestellen. OnePlus heeft de draadloze functie bij de 8T laten vervallen omdat er simpelweg nog niet zo snel draadloos opgeladen kan worden. Een andere reden is dat het toestel twee individuele accu’s heeft. Hier is voor gekozen om sneller te kunnen laden en om ervoor te zorgen dat de accu minder overbelast raakt door het snelladen. Hierdoor zou het toestel dus ook toekomstbestendig moeten zijn.

In de praktijk moet ik zeggen dat ik het draadloos opladen ook totaal niet mis. De 8T heeft met de hoge oplaadsnelheid het voordeel dat je hem nooit lang aan de lader hoeft te leggen. Zelf laad ik hem meestal rond de 25% weer op en dan is je telefoon binnen een half uur weer helemaal vol. Het grootste voordeel is misschien wel dat je er nog flink wat percentages bij kunt krijgen als je hem per ongeluk toch een keer bent vergeten op te laden. Binnen vijf minuten heb je makkelijk 10 tot 15% erbij, waardoor je weer een tijdje door kunt. 

[image_with_animation image_url=”34151″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Weinig detail

Het pijnpunt van OnePlus zat hem altijd in de cameramodule die werd gebruikt. Het was niet slecht, maar was wel duidelijk een stap terug vergeleken met de camera’s in de Samsung-, iPhone- en Sony-toestellen. Met de 8 Pro had OnePlus het eindelijk voor elkaar en was de camera voor het eerst ook echt top te noemen. Wie denkt dat ze deze lijn hebben doorgezet met de 8T, komt bedrogen uit. 

De camera is geen hoogvlieger. Wanneer je een foto via WhatsApp wilt sturen, volstaat het. WhatsApp comprimeert de boel toch enorm, waardoor er al veel kwaliteit verloren gaat. Persoonlijk maak ik zelden foto’s met mijn telefoon, dus voor mij is dit absoluut geen breekpunt. Wil je wel veel foto’s maken met je telefoon en hecht je daarbij veel waarde aan de kwaliteit, dan zou ik verder kijken naar een ander toestel.

[image_with_animation image_url=”34153″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Soepel stippen

Waar de 8T wel in uitblinkt is de snelheid waarmee alles werkt. Zo zit er in de standaardversie 8 gigabyte aan werkgeheugen. Er is ook nog een duurdere variant met 12 gigabyte aan werkgeheugen, maar zelfs als je zware games wilt draaien is de 8 gigabyte meer dan voldoende voor je smartphone. Samen met de Snapdragon 865-processor zorgt dit voor een soepele en stabiele ervaring. Tijdens mijn gebruik is het toestel één keer vastgelopen, al had ik het idee dat dit door een specifieke app kwam en niet door de OnePlus.

Door het grote werkgeheugen kun je ook veel apps tegelijkertijd laten draaien. Zelf wissel ik bij het gebruik tussendoor nogal veel van apps. De 8T kan al deze apps in het werkgeheugen houden, waardoor je altijd verdergaat waar je gebleven bent. Hierdoor is het systeem enorm gebruiksvriendelijk en verbetert het voor mij het gebruiksgemak enorm. Toch komt het grote werkgeheugen ook met een kleine keerzijde. Doordat die alles zo lang vasthoudt, moet je bijvoorbeeld bij Instragram eerst omlaagswipen om te vernieuwen. De telefoon vernieuwt niet automatisch wanneer hij de app vasthoudt in het werkgeheugen. Geen extreem nadeel natuurlijk, al is het af en toe wel irritant.

Ook beschikt het toestel over een 120 hertz-scherm. In eerste instantie had ik niet zo goed door hoe fijn dit is. Je merkt wel dat alles op je scherm vloeiender beweegt wanneer je bijvoorbeeld door je app-lade veegt, maar verder heb je het nog niet helemaal door. Totdat ik mijn oude toestel oppakte: de Oneplus 6 met een 60 hertz-scherm. Wat een wereld van verschil. Natuurlijk, het is waarschijnlijk helemaal niet zo, maar voor je gevoel hapert en stottert het scherm van je oude toestel enorm. Pak je dan weer de 8T op, dan zie je hoe vloeiend alles werkt (en hoe schrikbarend snel je 120 hertz de standaard vindt).

Geen poespas

Een ander punt waarin OnePlus al jaren uitblinkt is dat het softwarematig een ontzettend schoon design heeft. Waar veel smartphone-fabrikanten hun toestellen vullen met onnodig veel eigen apps, zie je dit bij OnePlus nooit. De 8T is hier gelukkig geen uitzondering in. De enige meegeleverde OnePlus-apps zijn OnePlus Switch en OnePlus Community. De eerste app is handig als je in een keer je data van een ander toestel over wilt zetten en de tweede is leuk als je interesse hebt in de community. 

Verder zitten er gelukkig geen eigen browsers, eigen apps of andere onnodige widgets of apps in. Hierdoor is de OnePlus 8T het best te definiëren als een snel toestel zonder enige poespas. Geef je net als ik niks om de camera (ik heb in een maand tijd slechts één foto gemaakt) dan kun je deze telefoon makkelijk aanschaffen. Dat hij niet draadloos laadt, is wellicht wat gek te noemen nadat de 8 Pro het wel ondersteunde, maar met deze oplaadsnelheden hoef je jezelf eigenlijk nooit druk te maken om een lege accu.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]