AOC Agon AG493UCX curved gaming-monitor

Review
Kevin Rombouts op 9 april 2021
AOC Agon AG493UCX curved gaming-monitor

Onpraktisch groot

De meeste computeraccessoires op je bureau zijn de afgelopen jaren vooral in formaat geslonken. Toetsenborden moesten het zonder numerieke toetsen doen, muizen worden steeds lichter en speakers zijn praktisch helemaal verdwenen. Eén categorie beweegt echter precies de andere kant op, waarbij groter vooral beter lijkt te zijn: monitoren. De vraag is natuurlijk waar het kantelpunt ligt en wanneer groot té groot wordt. Een kantelpunt waar AOC met de Agon AG493UCX volledig overheen lijkt te gaan.

“Hier heb ik mogelijk een fout gemaakt.” Momenten waarbij je vooral jezelf vervloekt om de gemaakte keuzes en lichte spijt hebt van de gevolgen die deze keuzes met zich meedragen. Toen bij mij de deurbel ging en de bezorger vroeg of ik naar beneden wilde komen omdat hij een pallet bij zich had, sloeg dit bij mij in als een bom. Op dat moment had ik al een vermoeden: een 49 inch beeldscherm is misschien niet zo praktisch als dat je in eerste instantie zou denken.

[image_with_animation image_url=”36016″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Maak ruimte op je bureau

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: de AG493UCX van AOC is niet gemaakt voor kleine bureaus. Het nieuwste ultrawide-model heeft een schermafmeting van 49 inch die vooral te danken is aan zijn beeldverhouding van 32 bij 9 en dus enorme breedte. Met 1,20 meter neemt het beeldscherm dan ook het merendeel van de meeste bureau’s in beslag – zelfs mijn bijna twee meter brede bureau voelt plots krap en klein met dit beest erop.

Ook moet je bureau diep genoeg zijn, want de voet vreet ook een goede dertig centimeter in de diepte en 70 centimeter in de breedte op. Door deze massieve, stalen voet staat de monitor echter wel als een huis. Daarbij biedt de voet de mogelijkheid om de monitor horizontaal zo’n 30 graden te draaien, naast de optie om de monitor een klein stukje naar voren of achteren te kantelen; dat laatste is vooral handig om er kabels in te prikken.

Ook in de hoogte is de monitor zo’n 10 centimeter verstelbaar, maar mocht dat niet voldoende zijn, dan is er ook een standaard 100×100 VESA-bevestiging aanwezig om de monitor op een losse arm te plaatsen. Zorg er wel voor dat deze voldoende gewicht kan dragen, want de monitor is met een gewicht van van ongeveer 9 kilo absoluut niet licht.

[image_with_animation image_url=”36018″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Race- en vlieg-games zoals Forza Horizon 4, F1 2020 en Star Wars Squadrons voelen fenomenaal, met een cockpit die je hele periferie vult en waar de bomen/bommen je links en rechts voorbij suizen.

Gezocht: nieuwe grafische kaart

Een ultrawide beeldscherm betekent over het algemeen ook heel veel pixels om aan te sturen en bij de Agon is dat niet anders. AOC heeft gekozen voor een paneel met een maximum resolutie van 5120 bij 1440 pixels, die ook nog eens ververst kunnen worden met een frequentie van 120 hertz. Om volledig gebruik te maken van deze monitor moet je eigenlijk beschikken over een grafische kaart die een game ook in 4K tot 120 frames per seconde kan aandrijven. Voor de meesten van ons, waaronder ikzelf, geen makkelijke opgave.

Mocht je deze resolutie niet kunnen halen, dan zul je al snel terugvallen op het beter haalbare 3840 bij 1080 pixels. Iets wat op de desktop nog prima te doen is met 120 frames per seconde, maar ook hiervoor moet je grafische kaart in games van goeden huize komen. Vooral op de hogere grafische instellingen zal een 20-serie kaart van Nvidia toch eigenlijk wel de ondergrens zijn. Wanneer games echter soepel draaien, is de ervaring niets minder dan indrukwekkend te noemen.

Met een beeldscherm zo breed als deze, zal de game praktisch je hele periferie in beslag nemen en voelt het alsof je in de game gezogen wordt. Race- en vlieg-games zoals Forza Horizon 4, F1 2020 en Star Wars Squadrons voelen fenomenaal, met een cockpit die je hele periferie vult en waar de bomen/bommen je links en rechts voorbij suizen. Ook andere types games zoals Destiny 2 en Doom Eternal komen op dit formaat top uit de verf, waarbij de ontploffingen en prachtige omgevingen ook uren later nog op je netvlies staan gebrand. Daarbij mogen kudo’s worden gegeven aan ontwikkelaars die hun games geoptimaliseerd hebben voor bredere beeldschermen, want niets breekt de beleving zo als een cutscene die plots alleen in het midden van je beeldscherm te zien is, met daaromheen eindeloze zwarte vlakken.

Iets wat het gehele plaatje compleet maakt is HDR, want ook dit wordt ondersteund door het beeldscherm. Helaas hebben we wel te maken met DisplayHDR 400 (het laagste niveau in de certificering) en hoewel de marketingwebsite van AOC het nog probeert goed te praten, stelt het eigenlijk te weinig voor. Kleuren hebben iets meer contrast en diepte, maar het moet absoluut niet de reden zijn voor je om dit beeldscherm te halen. Dan zul je namelijk van een koude kermis thuis komen.

[image_with_animation image_url=”36017″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Een beest voor productiviteit

Hoewel de AG493UCX vooral gericht is op gamers met zaken als hoge verversfrequenties en HDR, komt de monitor voor mij het beste uit de verf als productiviteitsmonster. Het feit dat je eigenlijk over twee 1440p-monitoren beschikt, biedt opties die je normaliter niet hebt. Denk aan drie webpagina’s naast elkaar open hebben of verschillende stukken software zodat je jezelf niet suf alt-tabt.

Iets wat daarbij ook helpt is de picture-by-picture mode, waarmee je twee inputs naast elkaar kunt plaatsen. Daarbij is er keuze genoeg: de monitor beschikt over twee HDMI 2.0-poorten, twee DisplayPort 1.4-poorten en een USB-C-aansluiting die je ook kunt gebruiken om meteen je laptop op te laden. Hierdoor is het dus een eitje om je laptop en computer tegelijk op je beeldscherm te toveren, of bijvoorbeeld een game-console aan te hebben en tegelijkertijd je Discord-chat ernaast te houden.

Een klein nadeel van de picture-by-picture mode is dat je daarvoor wel in het on-screen display van de monitor moet komen en dat is iets waar je het liefst zo min mogelijk tijd spendeert. Over het afzichtelijke ontwerp zullen we niet klagen – over smaak valt niet te twisten, maar wel over de functionaliteit. Bij iedere aanpassing lijkt het menu je er weer helemaal uit te gooien, waardoor je deze continu opnieuw moet openen. Daarnaast is het menu een chaos: volume zit in ‘Game Settings’, de USB-hub in ‘OSD Settings’ en de beeldverhouding bij ‘Extra’. Het enige geluk is dat de monitor met een afstandsbediening wordt geleverd, zodat je niet vastzit aan de knopjes onderaan de monitor.

[image_with_animation image_url=”36019″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Niet zonder gebreken

Het klinkt natuurlijk enorm tof, zo’n beeldscherm voor gamen en productiviteit. Toch is ook de AOC Agon AG493UCX niet zonder gebreken. Zo is een van de features waarmee de AOC de monitor prijst de toevoeging van een KVM-switch, die het makkelijk moet maken om je toetsenbord en muis te gebruiken op zowel je pc via een USB-A kabel als je laptop via USB-C. Mijn computer dacht hier echter anders over, begon direct te sputteren en weigerde daarna de gehele USB-hub van de monitor nog te herkennen.

Een ander probleem op het gebied van USB is de USB-C-koppeling voor laptops. De monitor kan hierbij de laptop zowel van stroom voorzien als een beeldsignaal accepteren, maar niet zonder problemen. Mijn relatief lichte werklaptop was daarbij blijkbaar al te zwaar voor de monitor. Hierdoor begon het beeld continu te flikkeren wanneer er vooral veel licht uit het beeldscherm moest komen, zoals bij witte achtergronden. Switchen naar een dockingstation dat via DisplayPort was verbonden loste het probleem op, maar daarmee verviel ook de droom van slechts een enkel kabeltje nodig te hebben.

Sowieso zijn kabels een heikel punt voor de monitor. Hoewel alle verschillende kabels in de doos meekomen, zijn ze niet op een prettige manier weg te werken. De voet is aan de achterkant open en bevat geen gootje om deze netjes weg te werken. Ook liggen de poorten zodanig laag bij de rand van het beeldscherm, dat het ook geen mogelijkheid is om kabels te buigen zonder de angst de connectoren af te breken. Een ‘clean desk setup’ is met de AG493UCX geen mogelijkheid.

Al met al is de AOC Agon AG493UCX een kwestie van afwegingen maken en kijken wat de mogelijkheden zijn. Met zijn enorme formaat zorgt het voor een beleving van een hoger niveau, maar vereist het wel een groot bureau van je als gebruiker. Daarnaast is een stevige grafische kaart eigenlijk ook een vereiste, dus verwacht ongeveer twee keer het bedrag van de monitor op zak te hebben wanneer je deze gaat aanschaffen. De AG493UCX kost je namelijk net geen duizend euro met de adviesprijs van 999,- euro.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]