Wat kunnen we verwachten van Google Stadia?

By 18 november 2019Achtergrond

Achtergrond

6 min.

Wat kunnen we verwachten van Google Stadia?

De belangrijkste vragen over Stadia

Begin 2020 wil Google dat iedereen overal en altijd kan gamen via Google Stadia. Een ambitieus plan, maar als iemand het moet kunnen, dan moet het Google zijn met al zijn servers en datacenters. Wat kunnen we verwachten van Stadia en hoe gaat het precies in zijn werk?

Google wil met Stadia de gamewereld op zijn kop zetten door iedereen overal en altijd te laten spelen. Toch is Stadia bij release nog niet zo veelbelovend en zitten er veel mitsen en maren aan games spelen via Stadia. We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rij.

Vanaf wanneer is Stadia beschikbaar in Nederland?

Vanaf 19 november kun je op Stadia spelen als je de Founder’s Edition of Premiere Edition hebt gekocht via de Google Store. De Founder’s Edition is inmiddels uitverkocht, maar de Premiere Edition is nog steeds verkrijgbaar. Het pakket kost 129,99 euro en hiervoor krijg je een speciale Stadia controller, een Chromecast Ultra en drie maanden Stadia Pro. Wel zit er wat vertraging op de levering van de pakketten, dus het kan zijn dat je je pakket pas eind november ontvangt of zelfs pas in december.

Iedereen die een van deze edities koopt of een Pro-abonnement afsluit, kan vanaf 19 november spelen via de Chromecast Ultra die wordt geleverd bij de Founder’s en Premiere Edition of via de Stadia-app. De gratis versie van Stadia wordt beschikbaar in 2020. Wanneer je geen abonnement wil afsluiten van 9,99 euro per maand moet je dus nog even wachten tot volgend jaar.

“Bij het Stadia wordt vaak gedacht dat je onbeperkt kunt gamen, maar dat is niet het geval.”

Stadia is geen Netflix voor games

Bij het Stadia wordt vaak gedacht dat je onbeperkt kunt gamen, maar dat is niet het geval. Het Pro-abonnement is vooral bedoeld om in betere kwaliteit te gamen en als bonus krijg je soms een gratis game om te spelen. Verder moet je de games meestal zelf kopen, zoals je dit ook doet voor games die je koopt via Steam bijvoorbeeld.

De gratis games zijn te vergelijken met een PlayStation Plus- of Xbox Live-abonnement, waarbij je af en toe titels gratis kunt spelen zolang je abonnement loopt. De eerste game die op deze manier te spelen zal zijn is Destiny 2, met alle DLC. Daarna zal Google met ‘regelmaat’ nieuwe games toevoegen, maar het is niet bekend hoe snel dit aanbod wordt aangevuld. Naast de gratis games, krijg je ook extra korting op games die je koopt voor Stadia.

Hoe snel moet je internet zijn?

Het Pro-abonnement kost 9,99 euro per maand en bepaalt op welke kwaliteit je games kunt streamen. Pro-leden krijgen namelijk de mogelijkheid om games in 4K te streamen, wat met de gratis variant niet mogelijk zal zijn. Daarnaast heb je met de Pro-variant 5.1 surround sound, tegenover stereo-geluidskwaliteit met de gratis versie.

Daarvoor is het wel handig om te kijken of je internet snel genoeg is, want streamen in 4K vergt de nodige bandbreedte. De laagste door Google aanbevolen internetsnelheid is 10 Mbps. Je kunt dan games met 60 fps met een resolutie van 720p spelen. Wil je de kwaliteit opschroeven naar HD, dan moet je tenminste 20 Mbps hebben. Dan kun je games in 1080p spelen en de HDR-effecten aanzetten als je televisie dit ondersteunt. Voor de optimale streamkwaliteit geeft Google het advies van 35 Mbps. Je kunt games dan in 4K streamen naar je televisie, mits je dus het Pro-abonnement hebt.

De gemiddelde internetsnelheid voor Nederlandse huishoudens ligt momenteel rond de 35 Mbps. Dus controleer even of je verbinding snel genoeg is om in 4K te kunnen streamen. Dit kan via de website van Google.

Deze games kun je spelen op Stadia

Google heeft tot nu toe 22 games aangekondigd voor Stadia, waarvan er 11 beschikbaar zijn vanaf 19 november. De rest volgt later in 2019. Voor iedereen die Stadia Pro heeft, is Destiny 2 met alle DLC direct speelbaar.

Controller of toetsenbord en muis?

Hoewel Google speciaal een controller heeft ontwikkeld voor Stadia, kun je games ook met andere controllers spelen via de streamdienst. Als je een PlayStation 4-controller of Xbox One-controller hebt liggen, kun je deze ook gebruiken om games via Stadia te spelen. Op pc kun je daarnaast gewoon een toetsenbord en muis gebruiken om te gamen.

Nog niet alle functies beschikbaar

Hoewel het erop lijkt dat Google wat betreft de basisfuncties over de brug komt, zijn er een aantal belangrijke onderdelen nog niet beschikbaar. Zo kun je vanaf 19 november nog niet met je eigen Chromecast Ultra streamen via Stadia. Alleen met de meegeleverde Chromecast van de Founder’s en Premiere edition kan dat in eerste instantie, oudere Chromecasts Ultra krijgen later pas een update.

Daar komt bij dat veel van de bestelde Founder’s en Premiere Editions niet meteen geleverd worden op 19 november. Google hanteert hier het wie het eerst komt, wie het eerst maalt-principe. Veel pakketten zullen pas eind november verstuurd worden. Bij Mijn Bestellingen in de Google Store kun je zien of jouw pakket al onderweg is. Ook kun je de buddy pass die je bij de twee edities krijgt nog niet gebruiken. Hiermee kun je een vriend gratis kennis laten maken met Stadia, maar deze kun je pas een aantal weken na 19 november verzilveren volgens Google.

Tot slot is de ondersteuning op pc ook beperkt, want daar kun je niet in 4K op gamen in de eerste weken na release. Google heeft aangegeven dat ze zich eerst wil focussen op gebruikers via de app en televisie, voordat 4K ook beschikbaar wordt op pc. Afhankelijk van op welke apparaten je Stadia wilt gebruiken, kan het dus nog weken duren voor je met Stadia aan de slag kunt in 4K.

Geef een reactie

Het e-mailadres word niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *