Dit kondigde Apple aan tijdens het september-evenement

Verslag
Kevin Rombouts op 15 september 2021
Dit kondigde Apple aan tijdens het september-evenement

Apple kiest voor vertrouwd terrein

Het is september en dus staat Apple weer in de startblokken om ons te bombarderen met nieuwe telefoons, tablets en andere gadgets. De chiptekorten zijn ook voor de gigant uit Cupertino merkbaar, dus niet alles loopt volgens de lijn der verwachting. Het is dan ook duidelijk dat Apple in vertrouwd vaarwater blijft, met weinig grote verrassingen.

De infomercials gaan door: dankzij de globale pandemie durft Apple het nog niet aan om weer live events te organiseren en dus krijgen we een strakke infomercial vol gebbetjes, toffe transities en bijzondere locaties. Zoals altijd trapt Tim Cook de presentatie af met wat lovende woorden over Apple en in dit geval Californië, de thuisstaat van de techgigant. Dat het tempo niet extreem hoog gaat liggen, blijkt wel uit de tijd die Cook neemt en het eerste onderwerp: Apple TV+.

Apple TV+ gaat voor kwaliteit

Ondanks een wat trage start lijkt Apple’s streamingdienst langzaam op stoom te komen. Het komt nog nergens in de buurt van de omvang van Netflix, maar Apple lijkt zich te richten op kwaliteit boven kwantiteit. Dat mag duidelijk zijn met al meer dan honderd gewonnen prijzen en meer dan vijfhonderd nominaties. Onder andere Ted Lasso gooit hoge ogen met twintig nominaties voor de Emmy’s.

Dit najaar mogen we ook weer voor verschillende series een nieuw seizoen verwachten en kunnen we ook nieuwe shows bekijken. Zo begint op vrijdag 17 september het tweede seizoen van The Morning Show en beginnen in de komende maanden nieuwe series als Foundation, The Problem with Jon Stewart, Swagger en The Shrink Next Door. Ook krijgt de dienst nieuwe films, met onder anderen Tom Hanks in de hoofdrol van Finch.

Een nieuwe iPad Mini, een geüpdatete iPad

Geen wereldschokkende revoluties dit jaar in het iPad-kamp bij Apple. Na een beperkte update in iPad OS 15 blijft ook de hardware op vertrouwd grondgebied. De instap-iPad die Apple aanbiedt krijgt dit jaar een nieuwe update, waarin de wijzigingen alleen binnenin te vinden zijn. Zo is de processor nu vervangen voor de A13 Bionic-chip, die volgens Apple een verbetering van 20% in snelheid moet geven in verhouding tot de oude basis-iPad.

Andere wijzigingen vinden we terug in de selfiecamera, die nu een upgrade heeft gekregen naar de 12 megapixel ultra wide lens die we ook uit andere iPads kennen. Hierdoor heeft ook deze iPad ondersteuning voor Centre Stage, de softwaretechniek die Apple gebruikt om gebruikers in het midden van het scherm te houden. Ook het scherm zelf heeft een kleine upgrade gekregen door ondersteuning te bieden voor True Tone, waarmee de kleur van het beeldscherm zich aanpast aan het omgevingslicht. De basis-iPad krijgt geen designvernieuwingen, maar gaat wel een stap omhoog in opslag: standaard begint de iPad nu vanaf 64 gigabyte. De nieuwe basis-iPad zal vanaf 389 euro over de toonbank gaan.

De grootste vernieuwingen zijn te vinden bij de iPad Mini, die jarenlang leek te verstoffen bij Apple. De kleinste tablet uit Cupertino krijgt een nieuw design dat in lijn ligt met de iPad Air en iPad Pro: een groter beeldscherm, rechte randen en zachte kleuren. Het formaat blijft wel praktisch hetzelfde, maar desondanks weet Apple er nu een 8,3 inch beeldscherm in te proppen. De thuis-knop aan de voorkant is verdwenen en in plaats daarvan is TouchID in de aan-knop verweven – net als bij de iPad Air.

Ook intern zijn er upgrades gedaan, met de nieuwe A15 Bionic-chip. Hiermee is de CPU 40% sneller dan zijn voorganger en de GPU tot wel 80%. De Lightning-poort verdwijnt ook hier uit de tablet en maakt opnieuw plaats voor een USB-C-poort. In lijn met de iPad Air en Pro biedt nu ook de Mini ondersteuning voor de tweede generatie Apple Pencil en verbeterde camera’s op zowel de voor- als achterkant. De iPad Mini gaat vanaf 559 euro over de toonbank in vier verschillende kleuren: Space Gray, roze, paars en Starlight. Beide modellen zijn vanaf heden te bestellen.

[nectar_image_comparison image_url=”38214″ image_2_url=”38215″]

Apple Watch doet meer in hetzelfde jasje

Hoewel er veel geruchten gingen over een compleet nieuw design voor de Apple Watch, bleef deze grootschalige vernieuwing uit. In plaats daarvan kregen we de Apple Watch Series 7, met vooral een groter scherm in dezelfde behuizing: de zwarte randen rondom het scherm zijn verder gereduceerd en nemen nu nog maar 1,7 millimeter langs iedere rand in beslag. Daarbij is ook de user interface onder handen genomen om beter gebruik te maken van het grotere display.

Het glas zelf zou ook sterker moeten zijn en meer moeten kunnen verdragen, al is dat altijd nog maar afwachten. De Apple Watch is nu ook IP6X stofbestendig, wat kleine deeltjes stof en gruis buiten de deur zou moeten houden, en heeft nog altijd een WR50 waterbestendigheid-rating voor gebruik tijdens het zwemmen. Op het gebied van de batterij lijkt Apple ook stappen te hebben gemaakt, vooral wat betreft het opladen: de Apple Watch Series 7 zou van 0 naar 80% batterij moeten gaan in 45 minuten en 8 minuten opladen zou genoeg zijn voor 8 uur sleep tracking.

Mensen met een enorme collectie bandjes voor hun Apple Watch kunnen opgelucht ademhalen: deze blijven met de Series 7 hetzelfde. Wel krijgt de Series 7 voor het aluminium model nieuwe kleuren: groen, blauw, Product Red, Starlight en Midnight. Officiële prijzen zijn nog niet bekend, maar naar verwachting zal deze in lijn liggen met de Series 6: 428 euro voor de 40 millimeter en 458 euro voor de 44 millimeter. De Apple Watch Series 7 moet later dit jaar beschikbaar zijn.

[image_with_animation image_url=”38222″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

De iPhone 13 had net zo goed de iPhone 12S kunnen zijn

Apple lijkt klaar te zijn met de S-cyclus van de iPhone: dit jaar krijgen we geen iPhone 12S, maar simpelweg de iPhone 13 en iPhone 13 Mini. Ook hier geen schokkende vernieuwingen, al zal het voor mensen die zich stoorden aan de enorme inkeping bovenaan de iPhone goed nieuws zijn dat deze 20% kleiner is geworden. Ook hebben de camera’s aan de achterkant een nieuwe indeling gekregen, waarbij ze ditmaal schuin onder elkaar staan.

Datzelfde gaat eigenlijk ook op voor de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max, waarbij aan de buitenkant ook maar weinig vernieuwingen zijn te ontdekken buiten de kleinere inkeping. Het scherm op de Pro en Pro Max heeft wel een aardige upgrade gekregen en beschikt nu net als de iPad Pro over ProMotion. Hiermee maakt Apple dynamische verversingssnelheden mogelijk, variërend van 10 tot 120 hertz.

Net als de nieuwe iPad Mini krijgt de nieuwe iPhone-line-up de A15 Bionic-chip tot zijn beschikking. Deze SOC (system on a chip) bestaat uit zes CPU-kernen, vier of vijf GPU-kernen en 16 Neural Engine-kernen. Het verschil in GPU-kernen is afhankelijk van het model: de reguliere 13 en 13 Mini krijgen vier kernen, de Pro-modellen vijf kernen. Dit alles moet natuurlijk snellere prestaties opleveren, waarbij Apple het niet kon laten om even hard op de concurrentie in te spelen.

Ook de camerasystemen van alle modellen zijn op de schop genomen. De iPhone 13 en iPhone 13 Mini beschikken nu over twee 12 megapixel-camera’s voor groothoek- en ultragroothoeklenzen. Daarbij beschikt de groothoeklens over optische beeldstabilisatie via Apple’s Sensor Shift-technologie, die over het algemeen voor scherpere beelden zou moeten zorgen. De Pro-modellen bieden daarnaast ook nog een telelens met drie keer optische zoom en ondersteuning voor macrofotografie.

Dit jaar heeft Apple ook weer aan de batterijduur gewerkt. Zo claimt de techgigant dat alle modellen een langere batterijduur hebben gekregen: de iPhone 13 Mini en iPhone 13 Pro hebben anderhalf uur extra batterij gekregen, terwijl de iPhone 13 en iPhone 13 Pro Max zo’n 2,5 uur extra door kunnen met de batterij. De iPhones zijn vanaf vrijdag 17 september te bestellen en worden vanaf 24 september geleverd. De 13 Mini begint vanaf 809 euro, de 13 vanaf 909 euro, de 13 Pro vanaf 1159 euro en de 13 Pro Max vanaf 1259 euro.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Dat waren de belangrijkste zaken van Apple’s september-evenement. Ook Apple Fitness+ werd onder de aandacht gebracht, maar aangezien deze dienst nog altijd niet naar Nederland komt hebben we deze buiten beschouwing gelaten. Naar welke Apple-gadget kijk jij het meeste uit? Laat het ons weten in de reacties.