De SteelSeries 7+ en 7P+ onder de loep

Achtergrond
Kevin Rombouts op 27 november 2021
De SteelSeries 7+ en 7P+ onder de loep

Welke extra’s bieden de plus-modellen?

De Arctis 7-serie bij SteelSeries lijkt in rap tempo het belangrijkste onderdeel te worden van hun headset-lijn. Hoewel de duurdere Arctis Pro en goedkopere Arctis 1, 3 en 5 nog altijd verkocht worden, krijgt vooral de 7-serie met regelmaat updates. Ook dit najaar krijgt SteelSeries weer een update in de vorm van de 7+ en 7P+. Hoog tijd om deze upgrades naast de 7 en 7X te leggen en te kijken of de verschillen ook echt noemenswaardig zijn.

Met de Arctis 7+ en 7P+ brengt SteelSeries de tweede revisie van hun 7-serie op de markt, na de originele Arctis 7 in 2019 en de Arctis 7P en 7X in 2020. Die laatste reviewde we destijds al, waarbij je alle details hier kunt teruglezen. Omdat het niet om compleet nieuwe modellen gaat doen we geen volledige review, maar duiken we in op de nieuwe features en verbeteringen van de 7+ en 7P+

[nectar_image_comparison image_url=”38872″ image_2_url=”38873″]

De SteelSeries Arctis 7+ vs. Arctis 7P+

Meer batterij, langere gamesessies

Hoewel het niet de meest sexy verbetering is, zal het vooral voor fanatieke headset-gebruikers een verademing zijn: meer batterij in dezelfde behuizing. Met de vernieuwde 7+ en 7P+ schroeft SteelSeries de batterijduur van de headset op papier omhoog van 24 naar dertig uur. Hoewel er geen timer aan te pas kwam, hebben we in onze testperiode pas aan het einde de headset een keer aan de oplader moeten hangen.

Moet de headset dan toch aan het snoer, dan duurt het niet lang voordat je weer aan de slag kunt. Dankzij verbeterde laadtechnieken heb je binnen vijftien minuten weer minstens drie uur aan batterij in je headset zitten. Perfect om even een rondje te lopen, te reageren op die WhatsApp-berichtjes of een rustige toiletpauze te houden.

[image_with_animation image_url=”38874″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Een toekomst vol USB-C

Sneller opladen wordt onder andere mogelijk gemaakt door de toevoeging van een USB-C-poort op de hoofdtelefoon. Daarmee stapt ook SteelSeries over naar de meest praktische USB-poort sinds het begin van de USB-poort, nadat de fabrikant ook al voor de dongle overstapte naar USB-C.

Een andere kleine verbetering vinden we terug in diezelfde dongle, aangezien deze een stuk compacter is geworden. Zeker in verhouding tot de dongle van de 7X is deze zo’n anderhalve centimeter kleiner geworden in de breedte. Dat maakt de dongle wat prettiger voor je telefoon of Nintendo Switch, al zijn ze nog altijd niet zo compact als de Nintendo Switch-dongles van Genki.niet dat die nog veel functie bieden sinds de Bluetooth Audio-update voor de console, maar dat is een ander verhaal.

[image_with_animation image_url=”38875″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Software die de hardware ondersteunt

Met de introductie van de Arctis 7+ en 7P+ maakt de Deense fabrikant ook een nieuw onderdeel van hun GG-software beschikbaar. Met Sonar krijg je als gebruiker meer controle over de audio die door je hoofdtelefoon knalt. Denk hierbij aan een equalizer, opties om virtuele surround sound te gebruiken en de audio tussen chat en game los te tweaken. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld je game op een losse audio track te zetten, zonder dat je Discord-audio daaronder lijdt.

Althans: dat is het idee. Sonar is momenteel nog in zijn alpha-fase en dat is te merken. Tijdens het testen was de software met enige regelmatig niet tot nauwelijks te gebruiken, waardoor instellingen bleven hangen en wijzigingen niet doorkwamen. Alleen het herstarten van de computer leek daarbij soelaas te bieden, dus het is te hopen dat SteelSeries dit soort bugs er snel uitstrijkt voordat de software breed beschikbaar wordt.

Goed nieuws voor nieuwsgierige naar de software, want wanneer Sonar publiekelijk beschikbaar komt zal deze met alle headsets werken. Een interessant idee dat de fabrikant zelf al afzet tegen diensten als die van THX en Dolby, maar dan zonder bijkomende kosten.

[image_with_animation image_url=”38876″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Reden genoeg om over te stappen?

Mocht je in de afgelopen twee jaar al een SteelSeries Arctis 7, 9 of Pro-headset hebben gekocht, dan zien we weinig reden om de overstap te maken naar de 7+ of 7P+. Hoewel de nieuwe headsets de hoge standaard van SteelSeries voortzetten, zijn de wijzigingen niet significant genoeg om opnieuw een prijskaartje van 199,99 euro te verantwoorden.

Heb je daarentegen nog geen dedicated gaming headset, of wil je overstappen naar een high-end draadloos model, dan kunnen we de 7+ en 7P+ zeker aanraden. De lange accuduur met dertig uur per volle batterij, het brede scala aan platformen waar de headset naadloos mee werkt en de toevoeging van USB-C zijn allemaal fijne toevoegingen bovenop de bestaande basis die SteelSeries in 2019 heeft gelegd met de Arctis Series 7.