Aan de slag met de Razer Kiyo X en Ripsaw X

Achtergrond
Kevin Rombouts op 15 januari 2022
Aan de slag met de Razer Kiyo X en Ripsaw X

Geef je streaming-setup – of videocall – een upgrade

Wat we gedurende anderhalf jaar thuiszitten en werken wel hebben gemerkt, is dat een fatsoenlijke videoverbinding met de buitenwereld geen overbodige luxe is. Of je nu hele dagen in videocalls zit, af en toe met de familie wilt bellen of alles met de buitenwereld wilt delen via livestream: een degelijke webcam of zelfs digitale fotocamera is een must van de 21ste eeuw geworden. Vandaag nemen we twee recente uitbreidingen van het Razer-assortiment onder de loep: de Kiyo X-webcam en de Ripsaw X-capturekaart.

Ondertussen kennen we ze allemaal wel: die collega met een webcam die zo slecht is dat het net zo goed pixel art had kunnen zijn, of die tante die continu vaag op je beeldscherm verschijnt. Een degelijke webcam hoeft geen enorme investering te zijn om je setup te verbeteren, maar in sommige gevallen is een webcam aanschaffen niet eens nodig. Heb je een relatief recente digitale fotocamera thuis liggen, dan is de kans groot dat je ook die gewoon aan je computer kunt koppelen middels een capture card. Beide scenario’s bespreken we vandaag met de recente toevoegingen van Razer.

[image_with_animation image_url=”39194″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Razer Kiyo X - Stukken beter dan de gemiddelde laptop

De webcammarkt is de afgelopen twee jaar plots een stuk competitiever geworden – niet vreemd, gezien de huidige staat van de wereld. Het is dan ook niet heel vreemd dat Razer er met zijn derde webcam voor kiest om een wat budgetvriendelijkere route te nemen. Met een adviesprijs van 89,99 is de Kiyo X ruim 20 euro goedkoper dan de reguliere Kiyo en 120 euro goedkoper dan de Kiyo Pro.

Voor dat geld krijg je een webcam die in staat is om 1080p-beelden met 30 frames per seconde in je Teams-call te gooien, of op je livestream gebruiken. Wanneer je gaat streamen is 720p met 60 frames per seconde ook nog een mogelijkheid. Dit laatste dient wel te gebeuren in je streamingsoftware naar keuze: Razer’s Synapse-software biedt deze mogelijkheid niet.

[image_with_animation image_url=”39197″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Wel kun je andere instellingen aanpassen, zoals de helderheid, het contrast en de verzadiging van het beeld. Ook biedt de Kiyo X de optie om je beeld handmatig scherp te stellen. Dit gebeurt helaas niet via de ring om de webcam heen, maar via de software. Wil je liever dat dit automatisch gebeurt, dan kun je ook dat selecteren in de Synapse-software.

Met de lagere prijs van de Kiyo X in verhouding tot de Kiyo komt ook het gegeven dat je wat van de functionaliteiten inlevert. De belangrijkste daarvan is de ringlamp die origineel om de Kiyo heen zat: deze is weggehaald bij de Kiyo X. Hierdoor heeft de Kiyo X wel de vereiste dat je voldoende licht hebt in je ruimte. Zo niet, dan krijg je al snel veel ruis in beeld – vooral bij gekleurde oppervlaktes is dit een duidelijke kwaal.

[nectar_image_comparison image_url=”39191″ image_2_url=”39192″]

Kiyo X vs. Ripsaw X met Panasonic Lumix G7 fotocamera

Razer Ripsaw X - Van je DSLR rechtstreeks naar je pc

Zoals al eerder aangegeven hoeft een webcam geen verplichting te zijn om een livestream of videocall op te zetten. Nu de meeste digitale foto- en videocamera’s over een HDMI-uitgang beschikken, komt een capture card steeds vaker naar boven. Natuurlijk heeft Elgato hier de afgelopen jaren naam mee gemaakt met de CamLink, maar met de Ripsaw X doet nu ook Razer een duit in het zakje.

Met de Ripsaw X koppel je moeiteloos je video- of fotocamera aan je pc: prik de HDMI-kabel in de dongle en de USB-kabel in een USB 3.0-poort en je kunt aan de slag. Op dat moment kun je tot maximaal 4K-resolutie met 30 frames per seconden naar je pc sturen, zolang je camera deze resolutie ook uitstuurt. Is dat niet het geval, dan schakel je moeiteloos terug naar 1080p-beelden met maximaal 120 frames per seconde.

[image_with_animation image_url=”39196″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

In tegenstelling tot de Kiyo X maakt de Ripsaw X geen gebruik van dedicated software: het is letterlijk plug-and-play. Windows installeert automatisch de drivers voor de dongle en vanaf dat moment kun je jouw camera als webcam gebruiken in de software die je wilt. Of dit nu OBS, Streamlabs of Teams is: je camera komt probleemloos naar voren. Daarnaast is de Ripsaw X ook als audiobron te gebruiken, maar dat zouden we alleen aanraden als je ook een dedicated microfoon aan je camera hebt hangen.

Natuurlijk zijn er ook met de Ripsaw X dingen om rekening mee te houden, zoals het gebrek aan software. Hoewel dit het gebruik simpel maakt, zorgt het er ook voor dat aanpassingen aan je beeld óf op je camera, óf in software als OBS moet gebeuren. Even de kleurtemperatuur bijstellen vanuit iets als Teams zit er dan ook niet in. Daarnaast ben je volledig afhankelijk van de output die je camera levert: komt er geen schone video-feed uit je camera, dan moeten je collega’s dus ook tegen alle iconen op je video-feed aankijken. Niet zozeer een probleem van de Ripsaw X, maar wel iets om rekening mee te houden.

De Ripsaw X gaat momenteel met een adviesprijs van 139,99 euro over de toonbank.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Hoe je jouw videosetup ook wilt inrichten: er zijn tal van mogelijkheden met de Kiyo X en Ripsaw X. Het is zelfs mogelijk om de twee te combineren voor een multi-cam setup. Hoe ziet jouw streaming- of videocall-setup er momenteel uit? Laat het ons weten in de reacties hieronder.