Het optimaliseren van je WiFi

Tips
Freek Haerkens op 5 oktober 2021
Het optimaliseren van je WiFi

Zo blijf je verbonden

Met klamme handen hou je je muis vast. Je voelt de spanning, de druk op je schouders. Jij bent als laatste over van je team. Daar is de vijand, hij heeft je nog niet gezien! Het is nu of nooit, je hebt hem in je vizier. Klaar voor het schot, je neemt nog even een flinke hap adem en—  “Network Connection Lost”. Je monitor wiebelt nog na van de vuist die je uit frustratie op je bureau hebt laten landen. Dit is al de derde keer vandaag.

Nu online gaming niet meer weg te denken is wordt het steeds belangrijker om te zorgen dat je een goede verbinding hebt met het internet. Er is namelijk weinig dat meer frustratie opwekt dan het wegvallen van je WiFi tijdens een spannend potje. Nu zijn er gelukkig een hoop tips en tricks die je kunnen helpen om je WiFi verbinding zo goed mogelijk te maken…

[image_with_animation image_url=”38396″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Geef je modem een paar seconde rust

De eerste tip is tevens ook de simpelste. Als je merkt dat je WiFi trager wordt of zelfs helemaal wegvalt, dan kan je het modem even 30 tot 60 seconde van het stroom te halen. Hierna start je modem weer fris en fruitig op. Heb je een losse router, start die dan ook opnieuw op.

Als je modem een lange tijd aanstaat, kan er namelijk een soort desynchronisatie plaatsvinden tussen jou en je provider. Door het modem opnieuw op te starten, forceer je een verversing van de verbinding. Ook kan het modem tijdens de herstart het WiFi-kanaal aanpassen, zodat je minder last hebt van storingen van andere WiFi bronnen — zoals het modem van de buurman.

Eenmaal in de twee maanden het modem opnieuw opstarten, is een goede manier om je WiFi-verbinding optimaal te houden. Merk je dat je dit vaker moet doen om je verbinding goed te houden, neem dan nog even de rest van de tips door, of neem contact op met je provider.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Kabelbreuk

Hoewel veel van ons dagelijkse internetgebruik draadloos is, zit je modem nog gewoon met een kabel aangesloten op het netwerk van je provider. Die connectie loopt over glasvezel, coax-kabel of de telefoonlijn. Deze kabels hebben helaas niet het eeuwige leven en zijn, eens in de zoveel tijd, aan vervanging toe.

Kabels zijn gevoelig en zijn vatbaar kleine scheurtjes. Deze scheurtjes zullen de kwaliteit van je internet verbinding niet ten goede komen. Een keer per jaar de kabel vervangen is dan ook zeker geen slecht idee als je merkt dat je WiFi niet meer optimaal is. Heb je nog splitters of andere verdeelelementen, vervang deze dan ook.

Nog een gouden tip: de meeste providers geven deze kabels vaak gratis weg, als je aangeeft dat er een probleem mee zou kunnen zijn. Sterker nog, als er toch een monteur moet komen en het blijkt achteraf toch aan de kabel te hebben gelegen, moet je vaak nog bijbetalen ook. Wil je liever niet op de levering wachten, zijn deze kabels natuurlijk op genoeg plekken te koop. Let dan wel altijd even op keurmerken, ook hier zit verschil in de kwaliteit.

[image_with_animation image_url=”38397″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Near, far, wherever you are.

De meeste moderne modems hebben tegenwoordig twee Wifi-antennes ingebouwd. Een voor de 2,4 Ghz WiFi en een voor de 5,0 Ghz WiFi. De 2,4 Ghz WiFi is het “ouderwetse” WiFi. Deze antenne heeft een enorm breed bereik, maar heeft hierdoor ook erg snel last van storingen. Zie het als een heel wijd net. Ja, je zal zeker meer vissen vangen, maar de kans is ook veel groter dat er een oude laars bij zit. Ook is de maximum snelheid van de 2,4 GHz WiFi maar ongeveer 100 Mbps.

De 5,0 Ghz-frequentie heeft een veel kleiner bereik, maar is veel strakker afgesteld en daardoor veel minder gevoelig voor storingen. Nu staan de meeste modems zo afgesteld dat beide WiFi-antennes dezelfde WiFi-verbinding uitzenden. Jouw apparaat kiest dan zelf welke van de twee, op dat moment, het beste is. Loop je met je mobiel uit het bereik van de 5,0 Ghz, dan zal deze automatisch omschakelen naar de 2,4 Ghz-verbinding. Voor vaste (spel)computers is dit een overbodige luxe; die zullen immers niet zo snel van locatie veranderen.

Door in te loggen op je modem, kan je de WiFi-naam van beide netwerken aanpassen. Hierdoor krijg je niet één, maar twee WiFi-netwerken waarmee je kan verbinden. Het kan zomaar zijn dat je merkt dat de WiFi een stuk stabieler is, als je bijvoorbeeld standaard 5,0 Ghz aan hebt staan, in plaats van beide. Omdat je toch niet vaak met je PlayStation aan de wandel gaat, hoeft die ook niet automatisch te kunnen schakelen.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Vind de stoorfactor

Net als bij alle draadloze signalen wordt ook bij WiFi de kwaliteit sterk beïnvloedt door de afstand tussen zender en ontvanger. Hoe verder weg je van het modem of router-punt zit, des te slechter de verbinding. Afstand is echter niet de enige factor. Alles wat tussen jouw apparaat en het WiFi-punt zit, verzwakt je signaal.

Muren en vloeren spreken vaak wel voor zich; dat is een flink stuk beton of gips waar je signaal doorheen moet boren. Er zijn echter ook een aantal obstakels die wat minder voor de hand liggen. Spiegelende tegels, zoals die in de badkamer of toilet, kunnen je WiFi-signaal drastisch afremmen. Zeker als je op het toilet nog even het laatste Pixel Vault-artikel wilt lezen, zal je merken dat dit een stuk trager gaat. Andere knelpunten zijn (water)leidingen, maar bijvoorbeeld grote elektrische apparaten houden ook een groot deel van je WiFi-signaal tegen.

Ga eens voor jezelf na wát er nu precies tussen jou en je WiFi-punt in zit. Moet het signaal door je badkamer of keuken, dan is het zeker geen slecht idee om je modem eens te verplaatsen. Is dat niet mogelijk, dan kan je eventueel een extra WiFi-punt maken door een extra router of WiFi-booster aan te schaffen. Hierdoor creëer je een nieuw WiFi-punt, welke je zo kan plaatsen dat er geen stoorfactor meer tussen jouw punt en je apparaat zit.

[divider line_type=”Small Line” line_alignment=”default” line_thickness=”1″ divider_color=”default”]

Wil je echt zekerheid, dan is er maar één tip

WiFi is geweldig; het zorgt ervoor dat we op elke plek in huis online kunnen doen en laten wat we willen. Voor die mobiliteit moeten we helaas een stukje zekerheid opofferen. Dat is helaas nu eenmaal de werkelijkheid van WiFi. Met behulp van bovenstaande tips hopen we je draadloze verbinding zo stabiel mogelijk te maken. Ben je echter aan het streamen — of wil je écht zeker weten dat je je teamgenoten niet op het meest cruciale moment in de steek laat — dan is er maar één manier om te zorgen dat je verbinding feilloos is. Dat is, helaas, toch maar gebruik maken van een vaste internetkabel.

Zoals al eerder aangegeven, zijn de meeste spelcomputers vrij stationair en zullen ze niet zo snel verhuizen. Heb je de mogelijkheid om een internetkabel te trekken, dan is dat veruit de betrouwbaarste manier om je apparaat met het internet te verbinden.

Ga je dan toch gebruik maken van een internetkabel, controleer dan altijd even of je een moderne kabel hebt. Op UTP kabels staat een Cat-classificatie. Zorg ervoor dat je altijd een Cat5e- of zelfs een Cat6-kabel hebt. Een Cat5-kabel heeft maar een doorvoersnelheid van ongeveer 100 Mbps, wat tegenwoordig een vrij lage standaard is.

Hopelijk kan je met deze tips je WiFi-verbinding optimaliseren. Merk je zelfs met ons advies dat je nog steeds regelmatig WiFi-problemen hebt, neem dan contact op met je internetprovider. Er kunnen natuurlijk altijd nog andere factoren spelen, waar je provider je graag vanaf helpt.