Google’s Stadia komt nu echt op stoom

Opinie
Kevin Rombouts op 26 januari 2021
Google’s Stadia komt nu echt op stoom

Cyberpunk blijkt de perfecte reden voor Stadia te zijn

De introductie van Google Stadia was het beste te omschrijven als rommelig. Hoewel de beloftes groot waren voor de nieuwe streamingdienst, bleek het waarmaken van deze beloftes lastig. Het aanbod aan games was beperkt en ook de voordelen voor pro-leden konden nog niet op tegen de prijs. Om nog maar te zwijgen over het krijgen van een stabiele connectie hier in Nederland. Ondertussen lijkt het tij echter te keren voor Google, al had ook Google de achterliggende redenen niet kunnen voorspellen.

Ook ik was enthousiast toen Google zich in 2018 op de streaming markt leek te gaan storten. Hoewel voorgaande projecten nog op weinig waren uitgelopen, leek de kracht en macht van Google genoeg te zijn om echt zoden aan de dijk te zetten. Mijn eerste ervaringen met de dienst waren niet om naar huis te schrijven. Destiny 2 was een mooie lokkertje , maar ik werd binnen het eerste half uur al kotsmisselijk tijdens het spelen. De vertraging tussen wat ik deed en wat er op het beeldscherm gebeurde was niet goed te praten. Reden genoeg om mijn abonnement weer net zo snel op te zeggen en gewoon weer op de oude manier te spelen: via een game-pc en console.

Rustig voortkabbelen

Sinds de officiële van Google Stadia in november 2019, heb ik een schuin oog op de dienst gehouden. Al was dat meer om grappen te maken over de schaarse selectie aan games, dan om de dienst een warm hart toe te dragen. Er was, in mijn opinie, simpelweg te weinig om enthousiast van te worden. Grote aankondigingen bleven uit en de games die beschikbaar waren had ik ook al op andere platformen liggen. Geen reden om ze nog een keer te kopen.

Ook die andere belangrijke reden om Stadia te gebruiken van het altijd, overal kunnen gamen bleek in het rampjaar 2020 weinig toegevoegde waarde te hebben. We mochten immers veelal toch ons huis niet uit om naar kantoor te gaan of om een dan wel warmer of kouder oord op te zoeken. Thuis waar het kacheltje brandt en de vertrouwde consoles en pc’s nooit ver weg zijn, leek Stadia een stille dood te sterven.

Een tweede hypotheek voor nieuwe hardware

Toch ben ik aan het einde van het jaar uiteindelijk gezwicht voor het kennen en kunnen van Google Stadia, iets wat te wijten is aan de bizarre samenloop van omstandigheden die 2020 heet. De voornaamste reden dat ik naar Stadia ben gaan kijken kwam door een kleine game, misschien ken je hem wel: Cyberpunk 2077. Spelers op console en pc klaagden over de slechte prestaties van de game en voor PS4- en Xbox One-bezitters was de game zelfs nagenoeg onspeelbaar. Gek genoeg waren de verhalen rondom de Stadia-versie wel positief. Toen het ook nog bleek dat je er een gratis Premiere Package en korting op de game bij kreeg was de sprong voor mij snel genomen.

Waarom dan niet op de pc? Hoewel de versie van Cyberpunk prima te doen was op pc, begon mijn oude rakker al te roken bij het idee van de game. Simpelweg het openen van de gamepagina was genoeg om mijn pc te laten huilen – al was dat mogelijk de waterkoeling die lekte. In ieder geval was een upgrade hoog nodig en met de huidige torenhoge prijzen voor nieuwe GPU’s zat zo’n aankoop er even niet in tenzij ik een extra hypotheek zou afsluiten. Dat ging mij iets te ver en zou ook niet nodig moeten zijn voor Google Stadia. Daarmee kun je immers op iedere pc met een Chrome-browser de game spelen.

Als laatste waren er nog de feestdagen en de gedachte dat ik niet alle dagen thuis zou zijn. Die ene kans om de familie dan toch even te zien na maanden van lockdown was genoeg om de werklaptop in de tas te gooien en veilig af te reizen naar familie. De gedachte dat ik ook daar verder kon gamen in de loze uurtjes tijdens de feestdagen zonder dat ik mijn progressie kwijtraakte of een zware console moest meeslepen voelde als een godsgeschenk en in de praktijk bleek het dat ook nog redelijk te zijn. Want zolang je internetsnelheid maar hoog en stabiel genoeg is, werkt Google Stadia over het algemeen vrij vlekkeloos.

[image_with_animation image_url=”24255″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Zo is de Stadia-app nog altijd niet beschikbaar op alle Android TV-devices, zoals je Android TV of Nvidia Shield TV.

Lees de kleine lettertjes

Is Stadia dan uit het diepe dal waar het ooit in zat? Blijkt Google’s dienst de *end all, be all-*oplossing te zijn voor gamers die altijd overal goed willen kunnen gamen? Misschien, maar nog niet helemaal. Er zitten namelijk nog wat haken en ogen aan de dienst die goed zijn om in het achterhoofd te houden. Soms moet je zelf nog wat kapriolen uithalen om het optimale uit de games op Stadia te krijgen.

Het mooiste voorbeeld daarvan is de ondersteuning van 4K-beelden, misschien wel de belangrijkste reden om net geen tien euro per maand neer te leggen voor Google Stadia Pro. Je mag namelijk nog zoveel euro’s richting Google gooien, maar als jouw videokaart niet voldoet aan de specifieke eisen zegt Google nog steeds gewoon nee tegen 4K. De VP9-codec wordt dan niet standaard ondersteund en dus blijf je haken op 1080p. Althans: dat zou Google willen. Een gratis plugin voor Chrome verhelpt die perikelen namelijk relatief eenvoudig door de codec te forceren. Is het de ultieme kwaliteit? Nee, maar het is beter dan kijken naar een 1080p stream op je 4K-beeldscherm.

Zo’n zelfde dilemma is er nog steeds wanneer je niet achter je pc zit want ook dan is het soms wat passen en meten. Zo is de Stadia-app nog altijd niet beschikbaar op alle Android TV-devices, zoals je Android TV of Nvidia Shield TV. Hoewel dit streaming-kastje wordt geleverd met een controller, moet je de Stadia-app sideloaden en in beta-modus gooien om games naar je tv te streamen. De ervaring voor iPad vereist een apparaat met minstens iPad OS 14.3, dus ook mijn oude iPad viel helaas af.

[image_with_animation image_url=”28138″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Wie moet over Stadia nadenken?

Het valt allemaal niet mee, maar als je door de brandende hoepels bent gesprongen die Google je voorhoudt, is Google Stadia een toffe ervaring. Hoewel de ervaring lang niet altijd perfect is en de dienst echt nog ruimte heeft om te groeien, is het het overwegen waard. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken om over na te denken, want de dienst is niet voor iedereen de beste oplossing.

Ben je bijvoorbeeld al in het bezit van een next-gen console of een krachtige game-pc, dan zou ik daar lekker op blijven gamen. De ervaring die je krijgt, is simpelweg beter en niet duurder dan wanneer je games koopt op Stadia. Hoewel je tegenwoordig wel afhankelijk bent van het internet, speelt de stabiliteit en snelheid een minder belangrijke rol. Helemaal wanneer de je 4K-ervaring wilt, zal je internet kabel je dankbaar zijn door hem het lijden van gigabytes per uur te besparen.

Sowieso is Stadia niet de dienst voor jou als je zwaar beperkt wordt door je internet. Helemaal wanneer je op 4K wilt spelen is een snelle internet-verbinding een eis. Hoewel je met een standaard 100 mbit-verbinding een 1080p-stream aan moet kunnen, zal een upgrade nodig zijn wanneer je naar 4K wilt gaan kijken. Mocht je het onderweg willen proberen, zorg dan ook dat je een goede, stabiele internetverbinding hebt. De wifi-verbinding van je lokale bibliotheek zouden we niet aanraden.

Mocht je pc echter toe zijn aan een upgrade, of mocht je het ruimteschip bekend als de PlayStation 5 niet in je woonkamer willen hebben? Dan is Stadia zeker een poging waardig. Probeer het bijvoorbeeld eens met een maand Stadia Pro, want dan heb je meteen een selectie aan games te proberen. Mocht de ervaring dan nog bevallen, dan is het aanschaffen van losse games zeker de moeite waard. Ik ben tenminste blij dat ik Cyberpunk 2077 via Stadia heb gekocht, en niet op de Xbox One…

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]