Microsoft heeft met Windows 11 eindelijk begrepen hoe tablets werken

Opinie
Robert Zomers op 29 juni 2021
Microsoft heeft met Windows 11 eindelijk begrepen hoe tablets werken

De hybride Windows waar we wel op zitten te wachten

Nadat een vroege versie van het besturingssysteem al op internet verscheen, heeft Microsoft vorige week Windows 11 ook officieel aangekondigd. Het OS krijgt een nieuwe look en moet straks beter gaan werken op verschillende apparaten, waaronder tablets. Vooral dat laatste kreeg Microsoft maar niet voor elkaar met Windows, maar nu lijkt het erop dat het de techgigant misschien eindelijk gaat lukken.

Het gebruik van Windows is voor veel mensen eigenlijk nooit echt een bewuste keuze geweest. De computer die je thuis had staan had óf Windows óf macOS geïnstalleerd, afhankelijk van of je ouders een computer van Apple kochten of de eerste de beste toren uit het schap bij de MediaMarkt haalden. Toch is het besturingssysteem van je computer iets dat je bijna elke dag gebruikt, zeker als je anno 2021 een kantoorbaan hebt. Dus als het besturingssysteem niet doet wat je wilt, is dat eigenlijk heel erg vervelend.

Windows-tablets zonder een tablet-OS

Daar kwam ik achter toen ik een Surface Book kocht in 2019: een laptop die ook als tablet kan dienen, omdat je het scherm los kunt klikken van het toetsenbord. Het aanraakscherm neemt de besturing op dat moment over, waardoor je door Windows kunt navigeren in tabletmodus. Dat is dan ook precies waar het misgaat.

Windows 10 is niet gemaakt voor tablets. De startknop zit ongemakkelijk linksonder, de plek waar je een tablet vasthoudt. De gestures die we inmiddels helemaal gewend zijn van bijvoorbeeld Android of iOS zitten niet of nauwelijks in Windows. Daarnaast zijn vrijwel alle applicaties op Windows gemaakt voor besturing met een muis, waardoor elementen op het scherm vaak te klein zijn om aan te tikken.

Nou heeft Microsoft met Windows 8 wel een dappere poging gedaan om zich te richten op mobiele apparaten met een aanraakscherm. Het probleem was dat deze versie van Windows desktop-gebruikers weer onnodige kliks liet maken en buitengewoon onhandig was. Waar Microsoft met de Surface-lijn een perfect hybride apparaat wist te maken, lukte het niet om ook een hybride OS neer te zetten. Wat ironisch is, aangezien ze met het maken van een besturingssysteem groot zijn geworden.

[image_with_animation image_url=”36839″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Bruggen bouwen met Windows 11

Tijdens de tenenkrommende presentatie van Windows 11 viel naast de emotionele Panos Panay (iemand moet echt met die man gaan praten) nog iets op. Met alle wijzigingen, groot en klein, lijkt Windows 11 ineens veel meer op een besturingssysteem voor mobiele apparaten, van de interface tot aan de Microsoft Store.

Te beginnen bij het startmenu dat opeens in het midden van het scherm zit. Natuurlijk riep iedereen meteen: “Dat hebben ze afgekeken van macOS!” Het klopt dat Apple-apparaten al sinds jaar en dag een dock in het midden hebben, maar dat is niet waarom Microsoft zijn startmenu naar het midden heeft getrokken. Als ze ergens iets van hebben afgekeken is het iPadOS of Android. Wanneer het menu in het midden zit, wordt het bedienen van het OS op een mobiel apparaat namelijk opeens veel makkelijker. Dat geldt ook voor het managen van verschillende vensters, dat in Windows 11 een stuk intuïtiever moet worden. Bovendien lijkt het er in de demo’s op dat er een groot aantal gestures zijn toegevoegd. Hierdoor kan een tablet met Windows eindelijk gaan aanvoelen als een tablet en dat is precies de bedoeling van Windows 11.

De nadruk lag tijdens de presentatie op de vakantiekiekjes van Panay, maar ook op het feit dat je Windows 11 op elk apparaat moet kunnen gebruiken. Nu gebruiken de meeste mensen Windows op hun pc, omdat het nu eenmaal het besturingssysteem is op de laptop van je werk of omdat je games anders niet werken. Door Windows 11 te richten op elke computer die mensen dagelijks gebruiken, van desktop of laptop tot tablet, kan Windows straks een besturingssysteem worden waar men bewust voor gaat kiezen.

[image_with_animation image_url=”36840″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Nu hang ik de Windows-vlag nog even niet uit. Eerst maar zien hoe het er allemaal uit gaat zien dit najaar. Voor het eerst ben ik wel voorzichtig enthousiast over de komst van een nieuwe versie van Windows. Zal ik straks mijn Surface Book daadwerkelijk kunnen gebruiken waarvoor ik hem gekocht heb? Werk overdag en ’s avonds de krant lezen in tabletmodus? Windows 11 lijkt er klaar voor te zijn.