Een maand met de Nintendo Switch OLED

Achtergrond
Robert Zomers op 3 november 2021
Een maand met de Nintendo Switch OLED

Is een beetje meer luxe genoeg om de meerprijs te rechtvaardigen?

De Nintendo Switch OLED heeft niet de gehoopte 4K-ondersteuning of ook maar enige toename in rekenkracht waar iedereen op hoopte. De upgrade is minimaal en tegen beter weten kon ik het toch niet laten om het nieuwe model in huis te halen. We zijn inmiddels een maand verder. Een goed moment om de balans op te maken of ik mijn geld beter in eigen zak had kunnen houden.

Nintendo stelde een hoop fans teleur toen het bedrijf geen Switch met 4K-capaciteiten aankondigde en na alle geruchten hoopte ik zelf dan ook op een flink krachtigere Switch. Helaas bleef deze upgrade uit. Nu is het de vraag of we dit Nintendo moeten verwijten, aangezien ze alle geruchten sinds het begin heeft ontkent. Als we deze teleurstelling even opzij schuiven en naar de Switch OLED an sich kijken, kunnen we niet anders stellen dan dat het een bijzonder fraaie console is.

Na OLED wil je niet meer terug

Mocht je het geluk hebben de overstap naar een OLED-tv te hebben gemaakt, dan weet je wat het verschil in type paneel kan uitmaken. Kleuren worden dieper, zwart is echt zwart en je hebt opeens veel helderder beeld. Dat is bij de nieuwe Switch niet anders en zeker als je de twee apparaten naast elkaar legt wordt het verschil goed duidelijk.

Dat heeft niet alleen te maken met het OLED-paneel, maar ook de ruimte die het nieuwe scherm in beslag neemt. De zwarte randen zijn geminimaliseerd door Nintendo, waardoor je meer scherm overhoudt. De resolutie is in handheldmodus nog steeds wel 720p, maar daar merk je weinig van op dit formaat. De Switch OLED is met afstand hét handheld-apparaat met het mooiste scherm op dit moment en geeft echt een luxe-gevoel als je even Zelda opstart terwijl je in de trein zit en de prachtige wereld van het scherm straalt.

Dit luxe gevoel gaat door het grotere en heldere scherm vooral erg snel wennen. Telkens als ik mijn oude Switch erbij pakte om bijvoorbeeld savegames over te zetten werd het verschil extra duidelijk. Het is te vergelijken met wanneer  je enige tijd met een tablet in je handen hebt gezeten en opeens weer je kleinere smartphone vast hebt. Het voelt even als een grote stap terug.

[image_with_animation image_url=”38716″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Het dock overtuigt niet

Het scherm maakt het verschil bij dit nieuwe model, want verder is er weinig nieuws onder de zon. Het ontwerp van het dock is iets opgevijzeld. De hoeken zijn wat ronder, aan de achterzijde is de kabelgoot wat mooier weggewerkt en we hebben nu een ethernetpoort. Nu was ik over dit laatste in eerste instantie vrij enthousiast, tot ik erachter kwam dat het downloaden van games vanuit de e-Shop nog steeds redelijk traag gaat. Nu kan ik me voorstellen dat deze ervaring anders is als je thuis geen goede wifi hebt, maar anders is de ethernetpoort vooral voor online gamen handig.

Eigenlijk merk ik na een maand dat het nieuwe ontwerp vooral voor minder frictie zorgt als je de Switch in het dock zet. Waar het eerste model nogal de neiging had langs de randen van het dock te schrapen, is er met deze nieuwe dock meer marge. Hierdoor glijdt de Switch een stuk makkelijker het dock in. Dat is dan meteen het grootste pluspunt aan het nieuwe dock.

Verder is er weinig veranderd aan het dock en als je veel in docked-modus speelt ga je weinig merken van de nieuwigheden aan dit model. Het dock gaat er voorlopig alleen voor zorgen dat de geruchten over een 4K-Switch niet gaan verstommen, want het blijkt dat Nintendo ondersteuning voor 4K-output in het dock heeft gebouwd. Zonder een aankondiging van een daadwerkelijke Switch die 4K ondersteunt hebben we daar helemaal niets aan, maar het zal de speculaties blijven voeden.

Het Nintendo DS Lite-effect

Met de beperkte verbeteringen van het dock en spelen in dock-modus heb ik ook na een maand weinig problemen. Toch heeft dit nieuwe model niet het Nintendo DS Lite-effect waar ik een beetje op gehoopt had. Toen ik in 2006 mijn Nintendo DS inruilde voor het nieuwe Lite-model, voelde het alsof je van een prototype naar een high design product ging dat niet had misstaan in de schappen van de destijdse Apple Store. Hoewel het OLED-scherm de handheld game-ervaring echt naar een hoger niveau tilt, zijn de veranderingen te klein.

Dat wil niet zeggen dat er veel beter is nagedacht over dit ontwerp. Zeker als je kijkt naar de kickstand die niet langer een plastic pieletje is, krijg je het idee dat er veel aandacht is besteed aan deze nieuwe versie. Mocht je dus nog geen Switch hebben of aan een nieuwe toe zijn omdat de batterij steeds leeg raakt, dan is het de meerprijs van 50 euro zeker waard. Al is het in dat laatste geval waarschijnlijk goedkoper om zelf de batterij te vervangen.

Na de aankondiging van de Nintendo Switch OLED kreeg Nintendo een flinke tik op de beurs, omdat in combinatie met een afname in groei de analisten verwachten dat dit model minder goed gaat verkopen. Of dat zo is, moeten we afwachten. Voorlopig is de nieuwe console in elk geval uitverkocht en denk ik dat – net als ik – maar weinig mensen dit nieuwe model op Marktplaats gaan zetten. Als je eenmaal het mooiere scherm gewend bent, wil je echt nooit meer terug.