Zo upgrade je de SSD-opslag van je PlayStation 5

Tips
Tom Kauwenberg op 20 oktober 2021
Zo upgrade je de SSD-opslag van je PlayStation 5

Alles over het bijprikken van NVMe-schijfjes...

Bij release mocht het nog niet, maar inmiddels staat Sony het toe: het uitbreiden van opslag van de PlayStation 5. Meer opslagruimte betekent meer spellen om razendsnel weg te kunnen schrijven. Maar hoe werkt dat precies? We wandelen je door Sony’s vereisten en het upgrade-proces; dit is hoe je een extra SSD-tje in je PlayStation 5 prikt.

Sony’s vereisten voor SSD’s zijn niet mis. Tussen de vorige en huidige generatie consoles heeft ook het PlayStation-merk de traditionele harde schijf in de ban gedaan. In plaats daarvan maken de gamemachines van nu exclusief gebruik van SSD’s — in het specifiek die van de NVMe-orde. De inmiddels alweer “achterhaalde” SATA SSD slaan de consoles volledig over; NVMe is linea recta de nieuwe standaard.

Deze compacte en snelle soort van flash-geheugen is een relatief nieuw opslagmedium, waarvan de PlayStation 5 ook enkel de nieuwste generatie hapt: PCIe 4.0. Niet elke NVMe-SSD wordt dus naadloos opgepikt door de console. Naast de steile prijspunten zijn er nog aardig wat eisen om aan te voldoen, mocht je willen upgraden.

Wat voor SSD’s passen er in de PlayStation 5?
Soort NVMe SSD
Interface PCIe 4.0 x4 (Gen 4)
Minimaal opslagvolume 250 GB
Maximaal opslagvolume 4 TB
Poort M.2 (Socket 3)
Minimale leessnelheid 5.500 MB/s
Vorm 2230, 2242, 2260, 2280 of 22110
Maximale hoogte SSD 11,25 millimeter (incl. heatsink)
Plafond voor heatsink 8,0 millimeter
[image_with_animation image_url=”38566″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Kleine schijfjes, kleinere lettertjes

Vooral de leessnelheid vergt nog enige extra aandacht. Veel PCIe Gen 4-SSD’s lezen sneller dan 5.500 MB/s, maar lang niet elke nieuwe SSD voldoet daar direct aan. Daarnaast betreft het in het specifiek de leessnelheid; de vaak lager gelegen schrijfsnelheden zijn weer een ander verhaal — welke voor game-prestaties bovendien minder belangrijk zijn.

Een leessnelheid onder de 5.500 MB/s kán in theorie werken, maar dan is de SSD in essentie trager dan de PlayStation 5 “verwacht”. Langere laadtijden vormen het gevolg, waarbij verdere instabiliteit niet uit te sluiten is. Games die minder snel ingeladen hoeven te worden, zouden echter prima op een tragere SSD kunnen draaien.

Ook de vorm kan even passen en meten zijn. De uitsparing in het PlayStation 5-chassis is gemaakt voor M.2-SSD’s die volgens de 22-regel gevormd zijn. De kaartjes zijn circa 22 millimeter breed, maar kunnen in lengte variëren. De populairste NVMe-SSD’s blijken vaak die in de 2280-smaak: 22 millimeter breed, en 80 millimeter lang dus. Voor iets breder uitstekende heatsinks heeft het SSD-slot drie millimeter speling.

Heatsinks zijn sowieso “een dingetje”, gezien lang niet elke NVMe-SSD standaard geleverd wordt met zo’n hitteverspreider. Een model mét hoeft niet per direct beter te zijn — niet elke SSD wordt immers even warm — maar een koelere SSD presteert uiteraard beter dan een oververhitte. Kies je een model met heatsink, zorg dan dat het koelelement op zichzelf niet boven de 8,0 millimeter uitsteekt.

Hoe schroef je zo’n SSD in je PlayStation 5?

De daadwerkelijke installatie van een extra SSD in de PlayStation 5 is bijzonder simpel — misschien nog wel makkelijker dan het op de PlayStation 4 was. Alles wat benodigd is: een standaard kruiskopschroevendraaier en een ferm stukje metaal, puur om jezelf even aan te ontladen.

Via het wegschuiven van de rechterflank van de PlayStation 5 wordt direct de SSD-uitsparing bereikbaar. Daar dienen twee schroefjes weggehaald te worden: de twee die corresponderen met de lengte van je NVMe-SSD. Bij elk van de gaatjes staat een hoeveelheid millimeters gemarkeerd, die overeen zou moeten komen met je extra opslagkaartje. Voor een 2280-vorm SSD, wentel je dus het “80”-schroefje los.

De SSD dient met de chipsets, logo’s en/of heatsink opwaarts in de M.2-sleutel geschoven te worden — de interface kán überhaupt niet ondersteboven aangesloten worden. In veel gevallen staat het printplaatje dan nog enigszins “scheef” in het chassis, maar deze wordt middels de schroef aan de achterzijde netjes op zijn plek gefixeerd. Daarna is het een kwestie van het geheel weer in elkaar schuiven.

Ook niet onbelangrijk: zorg ervoor dat je PlayStation 5 up-to-date is. Vanaf versie 21.02-04.00.00 (de zogenaamde September System Software Update) wordt de uitbreiding van opslag ondersteund. Of je de update voor of na het installeren van de SSD binnenhaalt, komt daarentegen niet zo nauw. De update stelt de PlayStation 5 enkel in staat om te communiceren met de extra SSD-poort.

[image_with_animation image_url=”33490″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Welke SSD’s werken bijvoorbeeld in de PlayStation 5?

Los van de bovenstaande vereisten zijn er al een aantal pracht-SSD’s die sowieso met de PlayStation 5 compatibel zijn. Op moment van schrijven zijn de SSD’s zowel nieuw als relatief populair, wat de prijzen flink kan doen oplopen.

Een doorsnee modelletje tik je her en der nog weleens op de kop voor een leuk bedrag, maar zeker de luxe alternatieven à twee terabyte kosten al snel net zo veel als een complete PlayStation 5. Uiteraard dalen die prijzen over verloop van tijd vanzelf, maar mondiale chiptekorten en hardware-armoede stellen die gang van zaken ietwat uit.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Wat opslag op de PlayStation 5 betreft is de keuze dus reuze. Naarmate meer SSD’s overstappen naar PCIe Gen 4, zullen er alsmaar meer SSD’s compatibel zijn met Sony’s console. De truc zit hem vooral in die paar specificaties om in het achterhoofd te houden; voor de rest is de upgrade vrij rechttoe-rechtaan. Voor nu is de hoop vooral dat het bestaande aanbod uitdijt, met hopelijk ook wat prijsverlagingen in het verschiet voor al die snelle schijfjes.

Heb je zelf nog vragen, opmerkingen of tips over het uitbreiden van je PlayStation 5-opslag? Laat vooral van je horen met een reactie hieronder. Je mede-gamers staan klaar om je uit de brand te helpen of verder te praten over snoeiharde SSD’s…