Dit heb je nodig om op 4K te kunnen gamen

Achtergrond
Kevin Rombouts op 21 april 2020
Dit heb je nodig om op 4K te kunnen gamen

Alleen een goede tv hebben is niet voldoende

Voor veel gamers lijkt het nog ver, maar uitgevers, ontwikkelaars en hardware-fabrikanten zetten er vol op in: 4K-gaming. Gamen op een resolutie van 3840 bij 2160 pixels klinkt natuurlijk heel leuk, maar je hebt er wel het een en ander voor nodig. Niet iedere console of beeldscherm is er immers voor geschikt. Om de stap naar 3840 pixels wat makkelijker voor je te maken, zetten we de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Gamen in een resolutie van 3840 bij 2160 heeft wat voeten in de aarde. Begin eerst eens te kijken naar welke games je wilt spelen. Want als je wel een geweldig beeldscherm hebt, de nieuwste consoles of een monster van een pc, maar een game die het niet ondersteunt, ben je weer terug bij af. Check dus ook zeker of de game die je wilt spelen een 4K-resolutie ondersteunt, want dat is vooral voor console games nog niet vanzelfsprekend. Mocht je een backlog hebben met 4K-games, dan kunnen we beginnen.

Zorg voor voldoende rekenkracht

Ongeacht of je nu op een console speelt, of van een pc gebruik maakt: je zal genoeg visuele rekenkracht nodig hebben om beelden in 4K naar je beeldscherm te krijgen. Afhankelijk van welk platform je gebruikt, zijn de eisen echter anders. Daarom hebben we ze voor je opgesplitst:

[image_with_animation image_url=”28300″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

“Voor de echte 4K-ervaring zal je echt moeten uitwijken naar een PlayStation 4 Pro of Xbox One X.”

Voor console gamers: kies de juiste console

Mocht je al een originele Xbox One of PlayStation 4 hebben staan, of recentelijk een PlayStation 4 Slim of Xbox One S hebben gekocht, dan komt dit bericht misschien wat als mosterd na de maaltijd. Systeemeigen 4K-resoluties, wat zoveel wil zeggen als dat de console je beelden daadwerkelijk in 4K-resolutie berekent, worden niet ondersteund. In plaats daarvan zit je vast aan de oude en vertrouwde resolutie van 1920 bij 1080 pixels, of in sommige gevallen 4K-resoluties waarbij opgeschaalde beelden vanuit 1080p worden getoond.

Voor de echte 4K-ervaring moet je uitwijken naar een PlayStation 4 Pro of Xbox One X. Deze consoles ondersteunen native 4K-resoluties voor games, al moet de game dit zelf ook ondersteunen. Veel games werken met een vorm van opschalen, waardoor de beelden wel 4K lijken, maar ze dat in werkelijkheid niet zijn.

Mensen met een Nintendo Switch moeten we al helemaal teleurstellen: voor jullie zit 4K-gamen er voorlopig echt niet in. Nintendo’s nieuwste console heeft al genoeg moeite om games stabiel op 1080p te laten draaien, dus 4K kunnen we vergeten.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Voor pc-gamers: zorg voor een goede grafische kaart (en stroom)

Het fijne van gamen op een pc is dat niet je volledige pc vervangen hoeft te worden wanneer je grafische kaart niet krachtig genoeg is voor 4K-games. Simpelweg je pc open schroeven, je oude videokaart eruit halen en een nieuwe erin stoppen is al genoeg. Het is echter wel belangrijk dat je een videokaart kiest die ook daadwerkelijk krachtig genoeg is voor 4K-games. Per fabrikant is het afhankelijk welke modellen je het beste kunt gebruiken.

Aan de kant van Nvidia is er tegenwoordig aardig wat keuze voor 4K-gamen, al zijn alleen de Nvidia RTX 2080 en RTX 2080 TI echt geschikt voor 4K-games op de maximale instellingen met 60 frames per seconde. Wil je de ultieme beleving, dan moet je bereidt zijn een schappelijke 800 tot soms wel 1200 euro uit te geven aan een nieuwe videokaart. Kun je echter leven met medium of hoge instellingen op 4K, dan zijn ook de RTX 2070 Super en zelfs GTX 1080 TI nog prima opties. Voor die laatste is de kans echter groot dat je moet uitwijken naar Marktplaats, waar het aanbod kan variëren.

In het AMD-kamp zijn de keuzes wat kleiner, maar ook hier is 4K gamen goed mogelijk. De AMD Radeon RX 5700 XT is daarmee de primaire kandidaat, helemaal vanwege de schappelijke prijs van net iets meer dan 400 euro. Ook de Radeon VII is een optie voor 4K-gamen, maar deze is een stuk prijziger en minder makkelijk te vinden. Mocht je dus je computer helemaal willen inrichten op AMD, dan raden we de RX5700 XT aan.

Iets wat ook niet geheel onbelangrijk is om te vergeten, is het stroomgebruik van je computer. Met krachtigere onderdelen, komt ook meer stroomverbruik om de hoek kijken. Zorg er dus voor dat de voeding van je computer voldoende stroom levert om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe grafische kaart volledig tot zijn recht komt.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Deze games schitteren in 4K:

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Controleer je tv of monitor

Mocht je console of pc helemaal gereed zijn voor 4K-gamen en de stapel games je al smachtend aankijken, dan blijft er nog één onderdeel over: het beeldscherm waar je uren naar gaat zitten turen. Of je nu binnen team console of team pc valt, het spreekt voor zich dat je beeldscherm sowieso een resolutie van minstens 3840 bij 2160 moet ondersteunen. Toch zijn er nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden.

Zo is het voor pc-gamers niet onbelangrijk wat de verversingssnelheid van de monitor is. Of je nu op 1080p met de maximale instellingen speelt, of op 4K met de instellingen wat teruggeschroefd: bij een monitor met een 60 hertz verversingssnelheid, blijf je ook maar 60 frames per seconde zien. Een monitor met een verversingssnelheid van 120 of 144 hertz kan dan ook een stuk interessanter zijn, al zal je hiervoor wel iets dieper in de buidel moeten tasten.

Daarnaast is er nog de ondersteuning voor HDR en deep colour ranges, die ervoor zorgen dat je beeld naast haarscherp ook ontzettend kleurrijk is. Dit laatste is natuurlijk een nice-to-have, maar de toegevoegde waarde is weldegelijk aanwezig. Of je nu een prachtig avontuur als God of War speelt, of een kleurrijke film kijkt: wanneer je eenmaal aan HDR gewend bent, wil je niets anders meer.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Heb je bovenstaande allemaal afgevinkt, dan zit er niets anders op dan onderuit zakken op je bank of een comfortabele positie op je bureaustoel aannemen en lekker gamen. We zijn natuurlijk wel benieuwd naar jullie mening: kunnen jullie nog prima leven met 1080p gaming, of ben je bereidt het geld neer te leggen voor de ultieme 4K-ervaring? Laat het ons weten in de reacties.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]