Zoek en gij zult vinden.

Vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

De Sims 4 Ecologisch Leven

Review

5 min.

De Sims 4 Ecologisch Leven

Biohipsters zijn officieel mainstream

De Sims 4 is al enige tijd op de ecologische hipster-tour. Zo werd recent nog het gamepack Klein Wonen uitgebracht, waarin je niet meer en meer koopt, maar juist een minimalistische speelstijl aanneemt. De Sims 4 Ecologisch Leven past goed in deze trend en zet helemaal in op het verduurzamen van het leven van je Sims.

Een ding wist ik zeker toen ik voor het eerst gameplaybeelden zag van de nieuwe uitbreiding Ecologisch Leven: ik moest en zou in de kraan wonen. De nieuwe buurt Evergreen Harbor bevat namelijk drie wijken, waaronder een oud havengebied waar nu een aantal woonkavels beschikbaar zijn. Op een paar van deze kavels staan woningen die uit zeecontainers bestaan, met bijbehorende kraan. Lekker hipster, net als de rest van de uitbreiding.

YouTube video

Ecologische voetafdruk van een zeecontainer

Alles in Ecologisch Leven is gericht op het bijdragen aan een betere buurt en dat begint natuurlijk bij jezelf. Of bij je Sim, in dit geval. Ze kunnen nu zelf meubels maken van gerecyclede materialen, zonnepanelen op hun dak zetten en regenwater opvangen. Zeker de laatste twee zijn van belang om te zorgen dat de buurt een kleinere ecologische voetafdruk krijgt en daarmee ook een betere leefomgeving voor je Sims wordt. 

Zo begin je in sommige wijken in wolken van industriële gassen en afval, waar je Sims ook fysiek last van kunnen krijgen. Met een beetje goodwill van de wijk kan dit snel worden bijgesteld naar een neutrale voetafdruk, zonder nare effecten voor de gezondheid. Wanneer de Sims dan echt hun best doen, kan de wijk een groen keurmerk krijgen. Dat geldt niet alleen voor de nieuwe buurt Evergreen Harbor, maar voor elke bestaande buurt in De Sims 4.

Dat is niet alleen goed voor de volksgezondheid, maar ook fijn voor de rekening van je Sims. De ontwikkelaar heeft namelijk eindelijk de rekening die je Sims elke week krijgen inzichtelijk gemaakt. Je kunt precies zien hoeveel je aan woonbelasting betaalt en hoeveel er naar elektra en water gaat. De laatste twee kun je positief beïnvloeden door water op te vangen en je eigen energie te genereren. Als je echt losgaat met windmolens en zonnepanelen kun je er zelfs iets mee verdienen, door terug te geven aan het net. 

Duurzame buurtgemeenschappen

De tweede grote toevoeging in Ecologisch Leven is gemeenschappelijke kavels. Je hebt de mogelijkheid om met de wijk te stemmen over waar deze kavels voor bestemd zijn en welke verordeningen er moeten worden ingesteld om de buurt te verduurzamen (of juist niet). Een mooie toevoeging is de verschillende staten waarin een gemeenschappelijk kavel zich kan bevinden. De stemronde met de wijk verandert meteen de inrichting en een deel van het uiterlijk van het kavel. Dat maakt een kavel een veel dynamischere plek die je met verschillende sims op verschillende manieren kunt gebruiken.

Sims kunnen hiervoor invloedspunten verdienen door actief te zijn in de buurt. Dat betekent sociale contacten onderhouden, recyclen en je dakpannen bedekken met zonnepanelen. Deze punten kunnen vervolgens een keer per week bij een stemming worden ingezet, om zo de koers van de buurt te beïnvloeden of een gemeenschappelijk kavel te transformeren in bijvoorbeeld een buurttuin of jongerenhangplek.

Mijn hipster barista-Sim had op deze manier binnen de kortste keren voor elkaar dat de hele wijk moest bezuinigen op waterverbruik en dat de groezelige kade werd omgevormd tot groene boulevard. Hoe hij in korte tijd al deze invloed heeft verzameld is me nog steeds niet helemaal duidelijk, want de materialen en punten die je krijgt voor het recyclen en beter maken van je buurt zijn wat weggestopt in een menu. Daarnaast is het weer een nieuw puntensysteem waarmee je rekening moet houden. Echt moeilijk om er grote veranderingen doorheen te krijgen is het gelukkig niet, want elke buurtbewoner van Evergreen Harbor is een biohipster die zijn of haar eigen sokken breit en alles hergebruikt.

De Sims Ecologisch Leven

Niet vies van afvalcontainers

Naast de zeecontainers die je in Ecologisch Leven met de nieuwe muurbedekking kunt bouwen, hebben de afvalcontainers ook een centrale rol in de uitbreiding. Hieruit kun je het afvalmateriaal vissen waarmee je de felbegeerde stoelen uit De Sims 1 en tal van andere meubelstukken kunt fabriceren.

De afvalcontainers zijn niet alleen een belangrijke bron van materialen; de container is ook dé nieuwe plek waar je Sims WooHoo kunnen hebben. Fijn dus dat deze afvalcontainers door de hele wijk verspreid staan. Of dit ook de plek is waar mijn Sim al zijn ‘invloed’ vandaan haalt kan ik niet ontkennen, noch bevestigen. 

De Sims 4 Ecologisch Leven

Conclusie

De Sims 4 Ecologisch Leven is heerlijk als je niet vies bent van een beetje consuminderen of seks in een afvalcontainer. Je Sims kunnen op tal van manieren aan de slag om de buurt te verduurzamen en er zijn maar weinig uitbreidingen die zoveel nieuwe activiteiten toevoegen. Voeg daar de dynanische gemeenschappelijke kavels en buurttransformaties aan toe en je hebt een van de beste uitbreidingen voor De Sims 4 te pakken.

Goede punten!

 • Dynamische gemeenschappelijke kavels
 • Transformeer je buurt
 • Veel nieuwe activiteiten
 • Seks in een afvalcontainer

Kan beter…

 • Abstracte nieuwe valuta

Wel wat voor jou als…

je weleens overwogen hebt om op een partij links van D66 te stemmen

Niets voor jou als…

je allergisch bent voor geitenwollensokken

Geschreven door:

Er zijn al reacties.
Tijd voor de jouwe?

 • petra herders reageerde:

  ik vind het een vreselijk pakket, sims nemen elke keer spullen mee,
  het plezier om nog te spelen is er niet meer.
  is daar wat aan te doen.

  • Robert Zomers reageerde:

   Dat is zeker vervelend! Het is een bekende bug, die ook nog niet gemaakt is. Het heeft te maken met Sims met de recycle eigenschap. Zij gaan dingen stelen als ze niet vaak genoeg recyclen. Dus als je ze elke dag laat recyclen zou het niet voor moeten komen, maar dat is een gedoe natuurlijk.

   Je kunt ook deze mod proberen. Deze schijnt het probleem ook te verhelpen: https://modthesims.info/d/643290/recycle-disciple-swipe-fix.html

Schrijf je reactie