Welke gaming-YouTubers volgt onze redactie?

Rondje redactie
Pixel Vault op 25 mei 2021
Welke gaming-YouTubers volgt onze redactie?

En waarom juist die?

Inmiddels kijken we bijna net zoveel YouTube-filmpjes over games, als dat we de games zelf spelen. Gaming-YouTubers streamen gameplays, delen walkthroughs, reviews en meer. Er komen er bovendien steeds meer bij en dat is iets wat wij eigenlijk alleen maar toejuichen. Met al die variatie aan YouTubers en al hun verschillende benaderingen en formats, kun je een game namelijk op veel verschillende manieren ervaren. Maar welke YouTubers volgt onze redactie eigenlijk? En waarom juist die? Je leest het hier.

Esther – Heel hard lachen, serieuze zaken en nog meer lachen

Kijk, dat gamen een serieuze aangelegenheid is, weten we natuurlijk allemaal wel. Toch is het soms heerlijk om even heel hard te lachen om de meest serieuze games. Iemand die dat heel goed klaar kan spelen in CallMeKevin. Deze Ier veroverde mijn hart vrijwel direct en omdat hij elke dag (ja, echt) een nieuwe video plaatst, staat hij toch wel echt als favoriet op mijn lijstje. Zijn Sims 4-serie met Jim Pickens is inmiddels legendarisch en je kunt er zelfs merchandise van kopen. Zijn GTA-video’s met de Chaos Mod zijn ook absoluut het kijken waard en mis ook vooral de Phasmophobia-streams niet. Zijn droge humor heeft me al meerdere keren aan het huilen gekregen. Toptip. Kan er niets anders van maken.

Centerstrain01 kijk ik voor gameplays en walkthroughs. Hij is nog niet zo heel groot op YouTube en speelt vooral stealth-games, maar hij is er zeker een om in de gaten te houden. Zijn gameplays zijn altijd bijzonder compleet en hij luistert altijd goed naar wat zijn community wil zien. Hij speelt games vaak op verschillende manieren, in verschillende moeilijkheidsgraden en legt zijn walkthroughs altijd tot in detail uit. Wat ik persoonlijk heel prettig vind is dat hij nooit praat tijdens cutscenes en hij heeft geen blokje van zichzelf in beeld, zoals veel gaming-YouTubers wel hebben. Op die manier neemt hij je echt helemaal mee in zijn gameplay en daar kan ik zelf dus echt uren naar kijken. Oh, en nog een dik pluspunt wat mij betreft: hij speelt zijn games ook altijd uit. Daar kunnen veel YouTubers nog wat van leren.

Tot slot volg ik LGR (Lazy Game Reviews) voor al zijn Sims 4-reviews. Er kan veel over Sims 4 gezegd worden, en veel gaming-YouTubers doen dit dan ook, maar LGR doet dit niet. Hij maakt per spel een review van enkele minuten en weet een uitbreidingspakket altijd perfect uiteen te zetten. In combinatie met zijn humor, die droger dan droog is, zorgt dit ervoor dat je een duidelijke, oprechte review kijkt, waar je ook nog heerlijk om kunt lachen.

Kevin - Meer lore, graag!

Een jaar of vijf geleden was ik nog nauwelijks op YouTube te vinden; ik snapte de hype niet zo om iedere dag/week/maand met spanning op de content van een of andere vage influencer te wachten. De enige reden dat ik echt op YouTube zat, was Pixel Vault’s eigen kanaal. Maar aangezien we al in tijden geen nieuwe videocontent meer hebben gepubliceerd, zal ik dat kanaal maar niet aan gaan prijzen. Het veranderde toen ik mijzelf meer begon te verdiepen in het produceren van video’s en bij Casey Neistat terecht kwam. Zijn dagelijkse vlogs waren vaak inspirerend en tof, al is zijn ritme de afgelopen jaren logischerwijs teruggezakt.

Sinds anderhalf jaar heb ik een andere creator waar ik helemaal gek op ben: My Name is Byf. Eerder prees ik hem in mijn betoog over de lore van Destiny – en diens problemen. Byf is een loremaster, bij gebrek aan een betere term. Iemand die zijn ziel en zaligheid stopt in het uitzoeken en kennen van alle verhalen en informatie rondom een bepaalde game of serie. In dit geval dus Destiny. Zijn video’s gaan dieper in op de tal van verhalen die dit universum te bieden heeft en knoopt de vele eindjes aan elkaar, zonder dat je zelf uren hoeft te lezen.

Als laatste zijn er nog een stel gaming-YouTubers die ik volg die op de overlap tussen gaming en tech vallen. Namen als MKBHD en Kevin Kenson komen hier naar boven, maar eind vorig jaar ontdekte ik Bob Wulff van Wulffden, die dan ook dit plekje verdiend. Een combinatie van droge humor, passie en skits zorgen ervoor dat zijn video’s eigenlijk altijd wel vermakelijk zijn, of het nu gaat om de zoveelste fightingstick, zijn liefde voor Mario Maker of gewoon eigenlijk alles Nintendo Switch.

Robert - Zondag met World of Warcraft

Ik ben steeds meer YouTube gaan kijken, helemaal toen ik vorig jaar besloot om mijn tv-kast helemaal niet meer aan te sluiten. Nu volg ik precies de onderwerpen die ik interessant vind: wielrennen, technologie en natuurlijk gaming. En dan World of Warcraft in het bijzonder. 

Op zondag komt mijn favoriete show doorgaans met een nieuwe aflevering: The Weekly Reset door Taliesin & Evitel. Ze nemen het belangrijkste nieuws over World of Warcraft door op basis van een zorgvuldig geschreven script. Dat betekent goede grappen en zelfs complete sketches, die een show als Zondag met Lubach of The Tonight Show niet zouden misstaan. 

Het andere kanaal waar ik zo’n beetje alles van kijk is Linus Tech Tips. Hoewel dit meer een tech-kanaal is dan een gaming-kanaal, kwam ik er wel terecht vanwege de game-pc’s en heb ik door deze video’s inmiddels het vertrouwen om het meeste werk aan mijn pc zelf te doen. Het feit dat ik alle Linus-video’s nog steeds kijk zonder uitzondering is vanwege de uitstekende scripts en goede grappen. Elke aflevering is van hoge kwaliteit, waardoor het nooit een straf is om te kijken. Ook als het over macs gaat, bijvoorbeeld.

Freek – Strategie: zonder interpunctie of extra aftiteling

Ik ben als Dungeons and Dragons-speler natuurlijk altijd blij met een goede RPG. Maar als ik na een lange dag door donkere bossen heb geslopen en kerkers van hun waardevolle schatten heb beroofd, ben ik wel een beetje te uitgeblust om al het zware werk op te knappen als de grote held. Op dat soort momenten wil ik graag nog even een leuke Let’s Play kijken. Maar dan zoek ik meer naar het andere genre waar ik fan van ben: Grand Strategy. En mijn keuze valt dan vaak op de Brit met een bijl, lionheartx10. Lionheart speelt vooral games uit de Total War-serie. Combineer dan mijn liefde voor fantasie en strategie en er is geen betere game dan Total War: Warhammer 2. Wat Lionheart zo leuk maakt om naar te kijken is zijn commentaar, humor, en de grappige stemmetjes die ertussendoor komen. Door zijn heldere toelichtingen op zijn strategische keuzes leer je zelf ook nog eens wat voor je eigen speelervaringen. Ik zal ook niet liegen en heb zijn iconische afsluiting ook regelmatig in het echt gebruikt: “Ciao for now!” 

Maar heb ik een keer zin om even goed te lachen, dan schakel ik over naar een reviewer met een gele achtergrond en zwarte imps, die mij als sinds 2007 kan vermaken met zijn snelle manier van praten. Hilarische woordgrappen en ongelofelijk grove humor. De man die de term ‘PC Master Race’ op de kaart heeft gezet: Ben “Yahtzee” Croshaw met Zero Punctuation. Hoewel je zijn reviews met een flinke korrel zout moet nemen, zijn ze altijd het kijken waard. Het constant verdraaien van een titel zorgt er voor dat je met NieR: Automata begint en tegen het einde gaat de review over NieR Far Wherever You Are. Maar tussen de grappen over geslachtsdelen en snelheid waarmee hij praat zitten nog echte goede opmerkingen over de games en de industrie. Het is vaak overdreven voor de humor, maar deze man snapt het belang van een goed verhaal in een spel en ik kan dat, als RPG-fan, erg waarderen. Ook al heeft hij een hekel aan Final Fantasy. 

Ik kan dit stuk niet afsluiten met nog een langlopende serie, dus tip ik als laatste Extra Credits. Ik was ze een tijdje uit het oog verloren, maar dankzij het soms bijzondere algoritme van YouTube kwamen ze nog niet zo lang geleden weer op mijn video-radar tevoorschijn. Doordat het gemaakt is door mensen uit de industrie zelf geeft Extra Credits een bijzondere blik in onze favoriete hobby. Daarbij staat vooral game design voorop. Dingen als het Skinner-box effect in MMORPG’s en het creatief gebruiken van laadmomenten in games geven je een dieper inzicht in hoe games gemaakt worden. ‘Hoe maak je nu een goede tutorial’, maar ook diepe onderwerpen als mentale gezondheid, educatie en identiteit in games komen aan bod. Mijn favoriete aflevering blijft nog altijd die van videogame-muziek. Waarom lijken de oude 8 bit-muziekjes soms beter te klinken dan de moderne varianten? Zeker het kijken waard.

Welke gaming-YouTubers volg jij en waarom? Laat het weten in de reacties!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]