Minder bekende RPG’s die je moet spelen

Achtergrond
Tim Miechels op 12 februari 2020
Minder bekende RPG’s die je moet spelen

Middeleeuws realisme en alcoholistische detectives

Geen nieuwe Elder Scrolls, geen nieuwe Dragon Age en over de laatste Mass Effect zullen we het maar niet hebben. Nu de huidige generatie consoles op z’n eind loopt, valt op dat het aanbod aan triple-A RPG’s wat tegenvalt. Gelukkig betekent dat allerminst dat er niets te genieten valt op RPG-gebied, je moet alleen je toevlucht nemen tot minder bekende titels. Met deze lijst helpen we je daar een handje bij.

Natuurlijk genoten RPG-liefhebbers de afgelopen jaren van games als God of War en Assassin’s Creed: Odyssey. Deze games combineren action-adventure- en RPG-elementen, met groot succes. Als echte RPG-liefhebber wil je soms alleen wat meer: volledig aanpasbare personages, dialogen vol keuzes en met verschillende uitkomsten en een groep charismatische sidekicks die je vergezellen op je avontuur. De games op deze lijst voldoen allemaal aan één of meer van deze criteria.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance is een RPG voor mensen die houden van realisme in hun games. Dat begint al bij de setting. Kingdom Come speelt zich niet af in een fantasy-koninkrijk vol met draken en demonen, maar in het veertiende eeuwse Tsjechië. Ontwikkelaar Warhorse Studios creëerde een middeleeuwse wereld met enorm veel detail. Van minitieus nagemaakte wandkleden tot authentieke middeleeuwse muziek: als geschiedenisfanaat kom je in Kingdom Come zeker aan je trekken.

Het realisme beperkt zich echter niet tot de setting, maar vind je ook terug in de gameplay. Zo moet je niet denken dat je als beginnend personage al zwaaiend met je zwaard op een gepantserde bandiet af kunt lopen, dan delf je gegarandeerd het onderspit. Daarbij moet je eraan denken voldoende eten mee te nemen en op tijd te gaan slapen om goed uitgerust te zijn. Ook belangrijk, zowel in de game als in het echte leven: zorg dat je zo nu en dan een bad neemt, want als je gaat stinken vinden mensen je minder aardig.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Greedfall

Afgelopen jaar verscheen Greedfall, de nieuwe game van de Franse studio Spiders. De verwachtingen waren laag, omdat de ontwikkelaar tot nu toe vooral bekend stond als een studio vol goede intenties, maar met enorm buggy games. Greedfall bleek echter een voorlopig hoogtepunt in Spiders’ repertoir. De game doet vooral sterk denken aan de RPG’s waar BioWare aan het begin van deze eeuw in uitblonk: third person en met een sterke focus op actie, ontdekken en party-interactie.

Greedfall combineert deze bekende formule met een even unieke als gewaagde setting: kolonialisme. In plaats van de beproefde middeleeuwse fantasy, kiest Greedfall voor een meer zeventiende eeuwse invalshoek, vol geweren en driemasters. De game draait namelijk om een magisch eiland dat door verschillende naties gekoloniseerd wordt. Als speler kun je kiezen welke van de facties je steunt, maar iedereen die niet de kant van de inheemse bevolking kiest, is wat mij betreft een harteloos monster.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Pyre

[image_with_animation image_url=”9856″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Pyre is misschien wel de vreemdste game op deze lijst. Deze game van Supergiant Games combineert namelijk RPG- met sport-elementen. Het verhaal draait om een groep outcasts die in een woonwagen door een magische onderwereld reizen. Tijdens hun reizen moeten ze meedoen aan rites: voetbalachtige wedstrijden waarbij je ervoor moet zorgen dat de orb in de pyre van de tegenstander terechtkomt. Op het spel staat niets minder dan een enkele reis weg uit de onderwereld.

Tussen het spelen van rites door voer je vooral gesprekken met je mede-exiles, waardoor je steeds meer over hun achtergrond te weten komt. Daarnaast kun je items voor ze kopen, waardoor ze beter uit de verf komen tijdens rites. Ook moet je keuzes maken over de volgende bestemming van je woonwagen en wat de beste manier is om daar terecht te komen. Welke bestemming je ook kiest, je reis zal in ieder geval prachtig zijn om te zien, want de artstyle van Pyre is om van te smullen.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Divinity: Original Sin 2

Deze game hoort eigenlijk amper thuis op een lijst van minder bekende RPG’s. Het overweldigende succes van de game bij zowel consumenten als de pers is dan ook een van de belangrijkste redenen dat ontwikkelaar Larian Studios nu aan de slag is met het langverwachte Baldur’s Gate 3. Voor iedere RPG-liefhebber die deze game nog nooit gespeeld heeft, luidt het advies dan ook: ga onmiddellijk met deze game aan de slag!

Divinity: Original Sin 2 bouwt voort op de sterke fundering die de eerste game legde. Dit betekent vooral dat Divinity 2 een game is die heel dicht bij de vrijheid van het spelen van een tabletop RPG in de buurt komt. De wereld van de game bevat geen uitdagingen met voorgekauwde oplossingen. De verschillende omgevingen reiken je altijd een heel scala aan problemen aan en verschillende manieren om daarmee om te gaan. Voeg daar de charismatische party members, prachtige muziek en heerlijk diepgaande combat aan toe en je bent zo 100 uur verder.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Vampyr

Vampyr is een game die draait om morele keuzes. De morele ambiguïteit zit in het hoofdpersonage ingebakken. Je speelt namelijk een dokter in Victoriaans Londen, waar mensen bij bosjes sterven aan de Spaanse griep. Naast geneesheer ben je echter ook een bloeddorstige vampier. Ook de andere personages die je in Vampyr tegenkomt zijn zelden rechtlijnig. Wie kwaadaardig lijkt, heeft vast een goede reden voor zijn slechte gedrag; wie goedaardig lijkt, heeft vast wat op zijn kerfstok.

Je komt dus steeds voor de keuze te staan: help ik deze persoon of vreet ik hem op? Iemand helpen betekent een enorme XP-boost waarmee je nieuwe vaardigheden kunt uitkiezen en de gevechten in de game een stuk makkelijker verlopen. Wanneer je cruciale personages uit een bepaald district allemaal over de kling jaagt, vervalt dat district in chaos en ellende. Hierdoor kun je je niet meer veilig door deze delen van de stad bewegen en vallen bepaalde side quests weg. Keuzes, keuzes, keuzes!

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Disco Elysium

[image_with_animation image_url=”27333″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Op deze laatste titel moeten consolebezitters nog even wachten. Disco Elysium verschijnt namelijk pas in de loop van 2020 voor PlayStation 4 en Xbox One. De game was echter een van de meest geprezen RPG’s van het afgelopen jaar. Tijdens The Game Awards won Disco Elysium tot veler verrassing prijzen voor beste RPG, beste narratief, beste indie en beste onafhankelijke game. Dit is vooral verrassend omdat ontwikkelaar ZA/UM een kleine studio met weinig ervaring is.

De game draait om een alcoholistische detective met amnesia die een moordzaak op moet lossen. Dit doe je niet door veel te vechten, maar vooral door veel te praten. De game bevat uitgebreide dialogen, waarin je op basis van je skills verschillende opties krijgt voorgeschoteld. Tijdens deze gesprekken is het mogelijk gedachten te verkrijgen die, eenmaal geïnternaliseerd, negatieve of positieve consequenties kunnen hebben. Laat deze game maar gauw uitkomen op de PlayStation 4.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Wat is jouw favoriete RPG van deze generatie?

Ondanks het feit dat we voor The Elder Scrolls 6 of Dragon Age 4 hoogstwaarschijnlijk een PlayStation 5 of Xbox Series X aan moeten schaffen, is er op de huidige generatie consoles dus nog meer dan genoeg te genieten voor liefhebbers van RPG’s. Welke onbekende, maar steengoede RPG ontbreekt nog op deze lijst? Laat het ons weten in de comments.

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]