Is Google Play Pass de moeite waard?

Achtergrond
Twan Alofs op 2 november 2020
Is Google Play Pass de moeite waard?

Ideaal voor gezinnen

Sinds 2 oktober is het game-abonnement Google Play Pass voor Android ook beschikbaar in Nederland. De Play Pass is een abonnementsdienst voor apps en games in de Play Store en het is daarmee een concurrent voor Apple Arcade. Wij zochten voor je uit of je meteen een abonnement moet aanschaffen.

Google Play Pass was al een tijdje langer te verkrijgen in andere landen, maar sinds kort dus ook in Nederland. In de Play Store word je er ook direct op gewezen. Je kunt een proefperiode van dertig dagen starten. Na de dertig dagen betaal je € 4,99 per maand of € 29,99 per jaar. De vraag is of je dat bedrag er ook uithaalt met de content die de dienst biedt.

Wat krijg je voor je centen?

Een verschil met Apple Arcade is dat de Play Pass niet alleen games, maar ook apps bevat. Zo zijn er diverse camera-, kalender-, radio- en podcastapps inbegrepen. Met het abonnement krijg je volledige toegang tot de apps waar je normaal gesproken geld voor moet neerleggen. Ook krijg je toegang tot flink wat gratis apps waarbij je geen reclame meer te zien krijgt in de app. Tot slot zijn er ook geen in-app-aankopen meer.

Verder krijg je toegang tot meer dan honderd mobiele games. Hoeveel dit er precies zijn, laat Google helaas nergens weten. Men heeft het in ieder geval over honderden games en apps en een korte blik door de dienst toont aan dat dit wel klopt. Het lijkt haast wel of je oneindig kunt scrollen. Wat betreft games kun je onder andere aan de slag met Stardew Valley, Golf Peaks, Limbo, Thimbleweed Park en Reigns. Sowieso is er voor iedereen wel een game te vinden, want in elke categorie heeft Google wel iets in de aanbieding.

[image_with_animation image_url=”33003″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Wat kun je niet met Google Play Pass?

Het leuke aan Apple Arcade is dat je de games op veel Apple-producten kunt spelen. Zit je nog in de trein een game te spelen op je iPhone, maar wil je thuis op Apple TV verder? Dan kan dat moeiteloos met deze dienst. Ook kun je makkelijk switchen tussen je iPad en MacBook. Heb je een Chromecast thuis en heb je hetzelfde scenario in je hoofd? Dan heb je helaas pech. De dienst wordt alleen ondersteund op je Androidsmartphone en -tablet.

Het maakt de dienst meteen een stuk minder interessant voor de gamers die op zoek zijn naar een Triple A-ervaring. Om bijvoorbeeld Stardew Valley of Limbo te pakken: als je van dit type games houdt, heb je ze waarschijnlijk al op televisie gespeeld met je console. Het is leuk dat dit soort grotere games hun opwachting maken op de smartphone, maar met de besturing kom je toch vaak wat minder goed weg. Het is daarom een gemiste kans dat je games momenteel niet door kunt spelen op je televisie met een Chromecast en de Google Stadia-controller. Of dit in de toekomst wel kan, is niet bekend.

[image_with_animation image_url=”33002″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Interessant voor families

Toch kunnen we Google Play Pass hiermee niet direct afschrijven. Zeker in familieverband toont de Play Pass zijn meerwaarde. Heb je een gezin, dan kun je je abonnement als gezinsbeheerder met maar liefst vijf andere gezinsleden delen. Het is hierbij ook mogelijk om per gebruiker een leeftijdsfilter in te stellen, zodat bepaalde content niet zichtbaar is voor jonge kinderen. Daarbij is het ook ideaal dat er geen in-app-aankopen zijn. Op deze manier word je niet getrakteerd op een dikke rekening op je creditcard doordat je kind in zijn enthousiasme overal op klikt.

Bij Apple Arcade kan het abonnement tevens gedeeld worden met in totaal zes gezinsleden. Echter, door het aanbod van zowel apps als games is de Play Pass voor families wellicht net wat relevanter. Jonge kinderen zullen de games leuk vinden, tieners de video-, camera- en podcastapps en voor de ouders staan er handige apps in die het dagelijkse leven makkelijker (kunnen) maken.

Moet je nu als de wiedeweerga naar de Play Store? Lastig om te zeggen. Het fijne is dat je, zelfs voordat je proefperiode begint, door de Play Pass kunt bladeren om te kijken welke apps en games er beschikbaar zijn. Hierdoor kun je goed een afweging maken om de proefperiode wel of niet te starten. Bevalt het tijdens de proefperiode toch niet? Dan zeg je deze binnen een enkele klik ook weer op.

Ga jij gebruik maken van Google Play Pass? Of heb je er al gebruik van gemaakt? Laat het ons weten in de comments!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]