De eSports kant van League of Legends

Achtergrond
Bianca van Steeg op 15 mei 2020
De eSports kant van League of Legends

Welkom op Summoner’s Rift

League of Legends: het zal bij veel van jullie al een bekende naam zijn. Deze free-to-play MOBA-game is op 27 oktober 2009 door Riot Games uitgebracht voor de pc en ving al snel veel wind: in de eerste twee maanden na release bereikte het spel 100.000 spelers. Ondertussen wordt het aantal spelers geschat op zo’n 115 miljoen, met in 2020 al vijf miljoen maandelijkse spelers.

Doordat het spel zo populair was, gingen fans al snel hun eigen toernooien op Summoner’s Rift, de standaard 5v5 map, organiseren. Hierdoor werd voor Riot Games duidelijk dat er veel interesse was in de competitieve aspecten. Het resultaat was het eerste wereldkampioenschap League of Legends, welke in juni 2011 plaatsvond, tijdens de enorme LAN-party DreamHack. Door de hoge populariteit van dit eerste kampioenschap, besloot Riot om zich met League of Legends verder uit te breiden binnen de eSports scene. 

Riot Games wilde niet dat derden de controle zouden krijgen over hun toernooien. Reden genoeg om in 2012 zelf de League Championship Series te starten, afgekort ook wel de LCS. Vandaag de dag kennen we vier regiogebonden hoofdseries binnen de League of Legends eSports: de LCS (Verenigde Staten), de LEC (Europa), de LCK (Korea) en de LPL (China). Vandaag gaan we bekijken hoe deze series in elkaar steken en wat de opvallendheden zijn.

De vier seizoenen

Het League of Legends-jaar is net als onze kalender opgedeeld in vier seizoenen: de Spring Split, Mid-Season Invitational (MSI), de Summer Split en eindigt met de wereldkampioenschappen. Tijdens de Spring en Summer Split spelen tien teams in elke regio tegen elkaar om de titel als regiokampioen te kunnen bemachtigen. De Spring Split gaat elk jaar van start rond eind januari, terwijl de Summer Split eind juni begint.

De MSI vindt plaats tussen de Splits, waarin alleen uitgenodigde teams mogen deelnemen. Uit elke regio kan één team zich hiervoor kwalificeren, met teams uit de LEC, LCS, LCK, LPL en LMS die garantie hebben op een plekje in het hoofd event. Daarnaast kan een team uit de kleinere regio’s zich kwalificeren door de play-ins te winnen. De MSI gaat normaal gesproken begin mei van start, maar helaas moeten we de MSI dit jaar missen, gezien de huidige omstandigheden.

Elk seizoen start met een Double Round Robin, waarin iedereen twee keer tegen elkaar speelt. Bij de MSI spelen hierin acht teams verdeeld over twee groepen, waarbij de winnaar van elke groep door mag naar de kwalificaties voor het hoofdevenement. Bij de Spring en Summer Splits spelen tien teams tegen elkaar, waarvan de top 6, gebaseerd op hun winpercentage, doorgaan naar de play-offs. Deze play-offs bestaan uit drie rondes, gevolgd door de halve finale en de finale. De play-offs van zowel de Splits als de MSI worden in best-of-5 formaat gespeeld. Begin herfst gaan we door naar het laatste seizoen.

[image_with_animation image_url=”29068″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

De wereldkampioenschappen van League of Legends

Om het jaar af te sluiten begint in september het wereldkampioenschap, beter bekend als de Worlds. Voor de Worlds worden 24 teams van over de hele wereld uitgenodigd. Van deze 24 teams hebben er twaalf al gegarandeerd een plekje in het hoofdevenement. Via de play-ins kunnen er nog vier van de overige twaalf teams zich kwalificeren voor het hoofdevenement. Deze twaalf teams worden verdeeld over drie groepen voor de eerste ronde, en de top 2 van elke groep gaat door naar de tweede ronde.

Deze play-ins bestaan uit een Double Round Robin in de eerste ronde, gevolgd door best-of-5 matches in de tweede ronde. In de tweede ronde spelen dus acht teams in totaal, en hiervan mogen de vier beste door naar het hoofdevenement. Voor het hoofdevenement spelen de zestien teams verdeeld over vier groepen een Double Round Robin. De twee beste teams van elke groep gaan door naar de kwartfinales, die net als de halve finales en de finale uitgespeeld worden in best-of-5 matches.  

De finale van Worlds is altijd een gigantisch evenement, waarbij vooral de openingsceremonie altijd erg kenmerkend is. De laatste jaren heeft Riot Games alles uit de kast getrokken met special effects en zelfgeschreven nummers uitgevoerd door bekende artiesten. Dit maakt dat de openingsceremonie altijd een echt spektakel is.

[image_with_animation image_url=”29073″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Kun jij niet wachten tot de Summer Split 12 juni van start gaat? En ben je door dit artikel al helemaal enthousiast geworden over komende Pixel Vault-artikelen die deze eSport zullen volgen? Deel het met ons via Discord!

Geschreven door: Bianca van Steeg

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]