BlizzConline: dit heb je gemist

Verslag
Robert Zomers op 21 februari 2021
BlizzConline: dit heb je gemist

Nostalgie en nieuwe aankondigingen gaan hand in hand

Net als de meeste grote bijeenkomsten dit jaar kon ook BlizzCon niet in zijn gebruikelijke vorm plaatsvinden. Daarom besloot Blizzard de conferentie helemaal online te houden, met presentaties, panels en Q&A’s. Om zoveel mogelijk fans toegang te geven tot deze online activiteiten kon iedereen alles gratis bekijken. We gingen er dus eens goed voor zitten om het laatste nieuws van Overwatch, Diablo, World of Warcraft en alle andere Blizzard-games tot ons te nemen.

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over World of Warcraft: Shadowlands te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Op Starcraft en Heroes of the Storm na waren alle grote Blizzard-franchises goed vertegenwoordigd tijdens BlizzConline. Blizzard had een paar mooie aankondigingen voor Diablo en voor World of Warcraft was er zowel voor Retail als Classic een hele waslijst aan nieuwe informatie. We hebben de belangrijkste aankondigingen en verrassingen die Blizzard op de rol had staan dit weekend voor je op een rij gezet.

World of Warcraft Classic - Are you still not prepared?

Na de opening gingen voor de verschillende games panels van start en opvallend genoeg was niet Retail maar Classic als eerste aan de beurt op het kanaal van World of Warcraft. Eerlijk is eerlijk: Classic krijgt dan ook een nieuwe uitbreiding, al kunnen we The Burning Crusade niet helemaal nieuw noemen. De uitbreiding uit 2007 wordt zoveel mogelijk in originele staat uitgebracht voor Classic. Het grote verschil deze keer is dat je kunt kiezen of je in Classic blijft of dat je je personage door de Dark Portal heen laat gaan. Hiermee wil Blizzard spelers de keuze geven om bij de Classic-ervaring te blijven of opnieuw de release van The Burning Crusade mee te gaan maken.

Dit zal in veel guilds en communities voor een splitsing gaan zorgen, dus daarom heeft Blizzard ook nog een derde optie voor spelers van Classic. Je kunt je personage straks klonen en een versie voor altijd in Classic achterlaten bij je vrienden die daar willen blijven en een andere versie naar Outland sturen om de nieuwe uitbreiding te spelen. Daar komt ook de eerste nieuwe betaalde dienst om de hoek kijken, want hoewel The Burning Crusade gratis zal zijn voor iedereen die al een lopend World of Warcraft-abonnement heeft, moet je voor het klonen van je personage wel gaan betalen.

Dat is niet de enige betaalde service die Classic krijgt, want ook de bekende level boost maakt zijn opwachting. De level boost is geen populaire functie onder de spelers van Classic, dus daarom was Blizzard vrij voorzichtig tijdens de presentatie. De level boost in Classic zal dan ook niet dezelfde voordelen bevatten als een level boost van Retail. Zo mag je maar één personage per account boosten voorlopig en kun je geen Draenei of Blood Elf kiezen als ras. Wat het allemaal precies gaat kosten en hoe het er precies uit gaat zien wordt nog even afwachten. Volgens de ontwikkelaars is de uitbreiding op dit moment in de alfa-fase en kunnen we pas later dit jaar beginnen aan onze tweede reis door de Dark Portal.

World of Warcraft - Nog een lange weg naar 9.1

Hoewel het dus een BlizzCon is zonder nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft Retail was er nog genoeg nieuws. Nieuws dat een dag eerder al gelekt was via nota bene de eigen website van Blizzard, maar gelukkig werden we nog wel getrakteerd op een nieuwe story trailer met niemand minder dan Anduin in de hoofdrol. Mocht je het verhaal helemaal in-game willen ervaren, lees dan vooral niet verder.

Wat we in elk geval kunnen afleiden uit de nieuwe trailer en de enorme waslijst aan nieuwe content voor de aankomende patch 9.1, is dat die patch nog lang niet klaar is. Slecht nieuws dus voor wie had gehoopt dit BlizzConline-weekend al met 9.1 aan de slag te kunnen. Het is goed te begrijpen dat de patch nog niet klaar is, aangezien bij Blizzard ook nog steeds iedereen vanuit huis werkt, maar daarnaast is het ook een van de meest uitgebreide eerste content patches ooit voor een World of Warcraft-uitbreiding.

Dat de Jailor niet graag de Maw uitkomt wisten we al, maar dat hij complete gebieden naar de Maw toetrekt als hij daar zin in heeft, is een move die we niet helemaal hadden zien aankomen. Toch mag het gebied Korthia zich nu als onderdeel van de Maw beschouwen. Of ze daar heel blij mee zullen zijn is de vraag, maar voor spelers is het een welkome afleiding van het hel-en-verdoemenis-thema in de rest van deze zone.

Het is de eerste keer dat er zo vroeg in een uitbreiding al een compleet nieuw gebied wordt toegevoegd aan de game. Daarnaast zijn er ook geen concessies gedaan op de rest van de PvE-content, wat ook krijgen we een nieuwe raid in de vorm van Sanctum of Domination, met niemand minder dan Sylvanas als een van de bazen. Daarnaast gaan we meer zien van de mysterieuze Brokers en de stad waar ze vandaan komen. Deze Broker Trading City wordt een nieuwe mega dungeon van het formaat van Mechagon uit Battle for Azeroth.

Buiten deze nieuwe zone en instances krijgen ook de covenants updates in de vorm van nieuwe mounts en armor sets. Verder krijgt Torghast een flinke update met nieuwe beloningen en krijgen we vanaf 9.1 ook onze vleugels weer terug. De enige vraag die onbeantwoord bleef is wanneer we deze dikke update kunnen verwachten.

[image_with_animation image_url=”35284″ alignment=”” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Diablo - The old, the bad and the ugly

Aangezien Blizzard Diablo II Resurrected, Diablo Immortal en Diablo 4 in één adem noemde, doen wij dat voor het gemak ook maar even. We wisten al dat Diablo 4 dit jaar het daglicht niet ging zien. Om de gemoederen te bedaren kregen we wel een story trailer te zien voor een nieuwe class: Rogue. Dit personage heeft een ongezonde obsessie met oren, waarvoor we je graag doorverwijzen naar de trailer zelf:

De Rogue class maakt zijn opwachting in in Diablo 4. Deze class is een combinatie van een ranged en melee class, waarbij spelers zelf een keuze kunnen maken welke speelstijl het beste bij hen past. Dit wijst er opnieuw op dat Diablo 4 nog meer een RPG moet worden waarbij spelers zelf een personage vormgeven en de classes minder in beton gegoten zijn.

Dat geldt niet voor Diablo II Resurrected. De gameplay die we daarvan te zien kregen toont de classes van de originele game, waarbij er duidelijk zo dicht mogelijke bij de oorspronkelijke gameplay is gebleven en er vooral op het gebied van grafische pracht en praal gesleuteld is aan de game uit 2000. Daarnaast werd er op het einde nog wel een klein bommetje gedropt: de game komt niet alleen voor pc, maar ook voor consoles uit.

[nectar_video_lightbox link_style=”play_button_2″ nectar_play_button_color=”Default-Accent-Color” image_url=”35266″ hover_effect=”defaut” box_shadow=”none” border_radius=”none” play_button_size=”default” video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=DRP62MGOrUo&feature=emb_title”]

“Daarnaast werd er op het einde nog wel een klein bommetje gedropt”

Dan is er nog het lelijke eendje van de Diablo-familie waar veel fans niet bepaald op zitten te wachten. Diablo Immortal werd dan ook maar mondjesmaat genoemd tijdens de algemene presentatie en we moesten het vooral van het panel hebben om wat meer informatie over de mobile game te krijgen. Daaruit kwam onder andere naar voren dat de game een grote spelershub krijgt. Westmarch wordt een centrale plek in de game waar spelers samenkomen en elkaar kunnen ontmoeten. Hierdoor lijkt Immortal richting de kant van een heuse MMO op te schuiven.

Hearthstone - Doet het allemaal

We dachten dat we in aanloop naar BlizzConline het belangrijkste nieuws wel gehad hadden voor Hearthstone. De virtuele kaartengame gaat namelijk zijn indeling van de sets op de schop gooien. De game krijgt een nieuwe core set van 160 class kaarten en 75 neutrale kaarten. Daarmee komt de standaard set te vervallen. Daarnaast krijgt ook Hearthstone een Classic-variant, al zal dit niet zoals bij World of Warcraft een aparte game zijn, maar een modus. In deze Classic-modus kun je de game spelen met de kaarten en mechanics zoals deze bij release in 2014 werden geïntroduceerd.

Een Hearthstone-presentatie zou geen Hearthstone-presentatie zijn zonder een aankondiging van een nieuwe uitbreiding en het team stelt ook tijdens een pandemie niet teleur. Dit jaar gaan we het jaar van de Gryphon in en dat jaar begint met de nieuwe uitbreiding Forged in the Barrens.

De uitbreiding brengt een nieuwe mechanic naar de game: Frenzy. Kaarten met Frenzy hebben een eenmalig effect dat wordt geactiveerd als een minion voor het eerst schade oploopt en dit overleeft. Daarnaast krijgen de spells in de game een school of magic toegewezen. Hierbij moet je denken aan de bekende elementen als vuur, natuur en ijs.

Met een nieuwe uitbreiding en nieuwe Classic modes was het voor de ontwikkelaars van Hearthstone nog niet over met de pret, want opnieuw hebben ze even goed afgekeken bij een ander spel om een nieuwe modus voor Hearthstone te verzinnen. Ditmaal komt de inspiratie van Slay the Spire, een roguelike kaartspel. In Hearthstone gaat dit vertaald worden naar de modus Mercenaries, waarin je missies doorloopt en steeds verder moet proberen te komen door de juiste route en krachten te verzamelen. Vergelijkbaar dus met de Battlegrounds-modus, waarbij is gekeken naar Auto Chess. Laten we hopen dat het met Mercenaries net zo tof uitpakt.

Overwatch 2

Overwatch-spelers moesten al voor BlizzConline begonnen was een teleurstelling verwerken, want Overwatch 2 staat niet meer gepland voor 2021, maar zal pas volgend jaar verschijnen. Ook tijdens de presentatie op BlizzConline kregen we maar mondjesmaat nieuwe informatie.

Het team toonde de eerste beelden van een Rome- en New York-level. Daarnaast kondigde het aan dat de bestaande Overwacht maps in Overwatch 2 nieuwe gebieden krijgen, die verkend kunnen worden in de nieuwe co-op-missies van de game. Daarnaast kregen we voor het eerst een glimp te zien van het progressiesysteem voor de verschillende personages, waar vooral het hart van RPG-fans sneller zal gaan kloppen.

Blizzard Arcade Collection

Mocht je tot een van de oude Blizzard-veteranen horen die niets moet hebben van al die nieuwe Warcraft-heisa en die nog altijd hoopt op een Lost Vikings 2, dan is er een klein lichtpuntje. Er komt een Blizzard Arcade Collection met daarin drie Blizzard-klassiekers. Lost Vikings, Blackthorne en Rock n’ Roll Racing worden opnieuw uitgebracht als arcadebundel. Deze collectie komt zowel naar pc als ongeveer elke huidige console en is ook meteen verkrijgbaar.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]