The Falcon and the Winter Soldier

Review
Twan Alofs op 27 april 2021
The Falcon and the Winter Soldier

Niet zwart-wit maar grijs

Marvel knalt lekker door met het Marvel Cinematic Universe. Eerst werden we op Disney+ al getrakteerd op WandaVision en nu is het tijd voor The Falcon and the Winter Soldier. Weet de serie de kwaliteit van de films en van WandaVision door te trekken?

The Falcon and the Winter Soldier heeft een weinig verhullende naam en gaat dus over de Falcon (gespeeld door Anthony Mackie) en de Winter Soldier (gespeeld door Sebastian Stan). Het verhaal speelt zich een half jaar na de gebeurtenissen van Avengers: Endgame af. Daar hebben we gezien dat het de Avengers is gelukt om de Blip, het plotselinge verdwijnen van de helft van de wereldbevolking, ongedaan te maken. Iedereen is dus weer terug dankzij de Avengers, maar dat levert de nodige maatschappelijke spanningen op. Dit is het hoofdverhaal in een notendop, maar gelukkig weet de serie nog veel meer te bieden.

Hoeveel budget zou er geweest zijn?

De grote vraag die als kijker in eerste instantie op komt zetten is hoeveel budget Marvel erin heeft gepompt. Dat begint al bij de openingsscène waarin we een spectaculaire helikopterachtervolging zien. Hiermee heb je direct het idee dat je naar een big budget bioscoopfilm zit te kijken in plaats van een televisieserie. Met die eerste scène houdt het niet op.

Door het gehele seizoen heen blijven de actiescènes van hoog niveau. Daarbij wordt er ook nog eens op veel verschillende locaties gefilmd en zijn de special effects zeer goed vergeleken met soortgelijke series. Je ziet duidelijk dat de serie een even goede behandeling krijgt als de films van Marvel. Dit komt vooral heel tof samen in de derde aflevering waar ze de fictieve stad Madripoor aandoen. Deze stad heeft een enorme cyberpunk-vibe, die echt van je beeldscherm spat.

[image_with_animation image_url=”36230″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Meerdere grote verhalen

Het hoofdverhaal blijft het verhaal van de wereld na de zogenaamde Blip. Opeens was de halve wereldbevolking weg en het duurde vijf jaar voor iedereen weer teruggehaald werd. Ondertussen is de wereld veranderd. Er waren onder andere arbeidstekorten en vrije migratie leek de oplossing. Totdat iedereen weer terugkwam en de wereld opnieuw overbevolkt raakte. Het levert de nodige problemen op die de groep The Flag Smashers aan wil pakken. 

Toch is dit niet het grootste verhaal dat The Falcon and the Winter Soldier aanpakt in de serie. Wie de comics ook leest, weet dat Marvel zich door de jaren heen hard heeft gemaakt voor meer diversiteit in hun superheldenaanbod. Zo zijn er verhaallijnen gestart rondom donkere en Aziatische superhelden. Deze lijn voeren ze ook door in de serie. Voor wie niet bekend is met de comics komen de opmerkingen over Black Falcon in de eerste twee afleveringen wellicht ietwat geforceerd naar voren, maar het blijkt een mooie opmaat te zijn voor de inbreng van meer diversiteit in het Marvel Cinematic Universe.

Dat is ook direct wat Marvel zo bijzonder maakt. Ondanks dat het om fantasieverhalen gaat, is er toch voldoende inmenging met de realiteit, waardoor je je als kijker toch af en toe achter de oren krabt. Dat zien we bijvoorbeeld terug in de kwestie rondom het migratiebeleid in de serie, maar ook in de strijd die de zwarte gemeenschap moet voeren om geaccepteerd te worden. Goed en slecht bestaat al lang niet meer, het is allemaal een stuk grijzer geworden.

[image_with_animation image_url=”36226″ alignment=”center” animation=”Fade In” border_radius=”none” box_shadow=”none” max_width=”100%”]

Makkelijke opvulling

Over slecht gesproken: in The Falcon and the Winter Soldier keert Baron Helmut Zemo terug als slechterik. Net als in Captain America: Civil War speelt Daniel Brühl de rol weer ontzettend sterk. De chemie tussen de drie sterspelers van de show wordt goed neergezet en je gelooft de emoties die zij naar elkaar uiten ook echt.

Wel heb je af en toe het idee dat de schrijvers van de serie niet helemaal goed over het plot hebben nagedacht. Zo is de ontsnapping van Zemo te onrealistisch om voor waar aan te nemen. Er gaat iets te veel goed, waardoor het niet meer geloofwaardig overkomt. Ook is het bijzonder om te zien dat Zemo, waar ze dan ook maar zijn, altijd met een oplossing komt in de vorm van voertuigen, locaties en/of personen. Hij lijkt alles onder een sneltoets te hebben.

Hetzelfde mag gezegd worden van Sharon Carter die te pas en te onpas opduikt. Zelfs wanneer het superheldenduo aan de andere kant van de wereld zit, duikt zij op de meest vreemde momenten op. Het lijkt alsof het verhaal af en toe vastliep en dat dit een makkelijke oplossing was om weer verder te gaan.

Ondanks dat is The Falcon and the Winter Soldier een vermakelijke serie. Het doet wellicht niet de bijzondere dingen die WandaVision deed, maar het legt wel weer de basis voor een andere toekomst in het Marvel Cinematic Universe. Nu maar eens kijken wat Loki, de volgende geplande serie, daar weer aan toe gaat voegen.

{!{wpv-view name=’review-blok’}!}

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]