Army of the Dead

Review
Roman Coldenhoff op 26 mei 2021
Army of the Dead

Vegas baby!

Met Army of the Dead keert Zack Snyder terug naar het genre dat voor hem in 2004, met Dawn of the Dead, zijn grote doorbraak betekende. Met deze film geeft hij een masterclass in multitasking. Naast de regie is hij ook verantwoordelijk voor het verhaal, het script en de cinematografie. Dit heeft hem geen windeieren gelegd, want Army of the Dead is naast zijn passieproject ook gewoon een goede film.

Nadat er een zombie-uitbraak is geweest in Las Vegas wordt de stad van de buitenwereld afgesloten. Scott Ward (Dave Bautista), een voormalig huursoldaat, wordt benaderd door een casinobaas. Hij krijgt de opdracht om 200 miljoen dollar uit een kluis te halen en de stad uit te smokkelen voordat Las Vegas in zijn geheel wordt opgeblazen.

Development Hell

Hoewel de film niet direct een vervolg is op Dawn of the Dead was dat wel het originele plan. Army of the Dead belandde in 2007 in development hell bij filmstudio Warner Bros. Dat betekent dat een film, game of serie niet geannuleerd is, maar dat het op de plank wordt gelegd om ooit in productie te gaan. In 2019 was het eindelijk zover toen Netflix de rechten kocht en Zack Snyder werd benaderd om de film te maken.

Van de ring naar het scherm

De hoofdrol in Army of the Dead is voor Dave Bautista. Na zijn loopbaan als worstelaar bij de WWE (World Wrestling Entertainment) heeft hij gestaag gewerkt aan zijn filmcarrière. Hij is begonnen met kleine rollen en hoofdrollen in B-films. In 2014 had hij zijn grote doorbraak als Drax the Destroyer in Guardians of the Galaxy.

Hoewel de film het vooral moet hebben van de actie krijgt Dave Bautista wel de kans om te laten zien dat hij meer is dan een actieheld. Naast al het bloed, geweld en komische momenten laat hij in deze film zien dat hij ook goed een dramatische rol aankan.

[image_with_animation image_url=”36457″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Verwacht en onverwacht

Ik vond het fijn om weer eens een film te zien die levert wat je ervan verwacht. De film bevat veel (gewelddadige) actie, maar er wordt ook tijd genomen om het verhaal te vertellen. Je leert een paar van de personages kennen en je ziet ook wat de zombie-uitbraak voor hen heeft betekend.

Het gebruik van verschillende soorten zombies vond ik ook heel goed. Dit zorgde voor wat meer spanning, variatie en onverwachte momenten. Naast de klassieke zombies van George Romero en de rondrennende zombies zoals die uit 28 Days Later van Danny Boyle is er nu ook een derde soort. Deze zombies worden Alpha’s genoemd. Zij worden aangevoerd door hun leider Zeus. Samen vormen ze een klein leger dat intelligent te werk gaat wanneer het leger het opneemt tegen Scott en zijn team.

Speeltijd

Als ik een minpunt zou moeten noemen van de film, is het vooral de speelduur. Met ruim tweeënhalf uur is die lang, zeker voor een Zombie Heist-film. Het had ook een half uur korter gekund. Ook het veelvuldig gebruik van slow motion was excessief. Zack Snyder staat erom bekend dat hij dat effect vaak gebruikt, maar iets minder had ook wel gemogen.