Waar waren we gebleven met Riverdale?

By 17 januari 2021Achtergrond

Achtergrond

9 min.

Waar waren we gebleven met Riverdale?

Een drama van hier tot Tokio

De serie volgt een dorp in de ban van onopgeloste moorden, drugsdeals en overige criminaliteit. Vier personages staan hier in de hoofdrol. Dit zijn de pas naar Riverdale verhuisde Veronica Lodge, de buren Archie Andrews en Betty Cooper, en buitenstaander Jughead Jones. Respectievelijk worden zij gespeeld door Camila Mendes, KJ Apa, Lili Reinhart en Cole Sprouse. In januari 2021 komt de eerste aflevering van het vijfde seizoen op Netflix. Waar waren we ook alweer gebleven met deze serie?

Spoiler

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten. Wil je zeker weten dat je niets over Riverdale te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Let op: dit artikel kan aanstootgevende onderwerpen bevatten, zoals zelfmoord en drugsgebruik. Wil je dit vermijden? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

In begin 2017 werd de eerste aflevering van Riverdale op Netflix uitgezonden. De serie is gebaseerd op de personages uit de Archie Comics, gemaakt en uitgebracht door Maurice Coyne, Louis Silberkleit en John L. Goldwater. De Netflix-serie is geschreven door Roberto Aguirre-Sacasa. Sinds 2020 bestaat de Riverdale uit vier seizoenen, met een vijfde op komst in begin 2021.

De moord op Jason Blossom

In het eerste seizoen verhuist Veronica Lodge samen met haar moeder Hermione Lodge naar Riverdale, nadat haar vader Hiram Lodge in de gevangenis is gekomen. Ze wordt al gauw vrienden met Betty Cooper wanneer de twee samen een eind proberen te maken aan de slut-shaming van een klasgenoot. Via Betty wordt Veronica ook bevriend met Archie Andrews, de buurjongen van Betty waar ze stiekem al jaren op verliefd is. Archie heeft echter al een geheime relatie met zijn muziekdocent. 

Jughead Jones is aan het begin van de serie nog een enorme buitenstaander. Dit verandert echter wanneer zijn vader, FP Jones, opgepakt wordt voor de moord op Jason Blossom. Jughead sluit zich aan bij de andere drie tieners om erachter te komen wie de echte moordenaar is, gezien de politie hier niet veel nut in lijkt te hebben. Tijdens dit onderzoek blijkt Polly Cooper, zus van Betty, in het geheim een relatie te hebben gehad met Jason en zwanger van hem te zijn. 

Uiteindelijk blijkt Jason’s eigen vader, Clifford Blossom, hem vermoord te hebben om stil te houden dat Clifford drugs verkoopt. Voor hij gearresteerd kon worden, heeft hij zichzelf opgehangen. Ook komt boven water dat de familie Cooper en familie Blossom aan elkaar gerelateerd zijn en de relatie van Jason en Polly dus incest is geweest.

De finale is gevuld met twists. Polly en Betty blijken nog een broer te hebben die hun moeder voor adoptie had opgegeven. FP is nog altijd in de gevangenis, dus Jughead moet naar een andere school en wordt officieel lid van de Serpent-bende. Jason’s zus Cheryl Blossom probeert haarzelf te verdrinken, maar Archie redt haar. In plaats daarvan zet Cheryl haar familiehuis in brand. Als laatste de cliffhanger van het seizoen: Archie’s vader Fred wordt neergeschoten tijdens een gewapende overval op het lokale eettentje Pops.

The Black Hood

Het tweede seizoen begint waar het eerste eindigde: Fred Andrews die neergeschoten werd. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht en weet gelukkig te herstellen. De dader kreeg de naam The Black Hood, vanwege zijn zwarte masker. Dit seizoen draait rond zijn ontmaskering. Archie gaat door het schuldgevoel dat hij zijn vader niet kon beschermen enorm op in deze taak en lijkt al het andere te vergeten. Met zijn footballteam start hij een bende, The Red Circle, en daagt hij The Black Hood uit.

Cheryl krijgt in dit seizoen een relatie met Toni Lopaz uit de Serpent-bende. Hier wordt enorm op neergekeken door haar moeder Penelope. Cheryl wordt naar de Sisters of Quiet Mercy gestuurd voor conversietherapie. Zij wordt hier uiteindelijk door Toni uit gered en dwingt haar moeder om hun huis te verlaten, zodat Cheryl daar alleen met haar oma kan blijven wonen. 

Bij de Cooper-familie is er ontzettend veel gaande. Betty vindt haar verloren broer, die onder de naam Chic schuilgaat. Wanneer een drugsdealer hem vindt bij de Coopers thuis, vermoordt Betty’s moeder Alice hem samen met Chic. Betty moet hen helpen om het lichaam te verbergen. Uiteindelijk biecht Chic op dat hij niet echt de zoon van Alice is, maar slechts een vriend van hem. De echte zoon, Charles, was al overleden aan een overdosis. 

Halverwege het seizoen lijkt The Black Hood ontmaskerd te zijn. Wanneer de moorden doorgaan, leert Riverdale al snel dat ze de verkeerde hebben. Uiteindelijk blijkt de moordenaar Hal Cooper, de vader van Betty te zijn. Hij werd door zijn moeder op jonge leeftijd geleerd dat zondaars moesten sterven. Om met dit nieuws om te gaan, neemt Alice contact op met een oude vriend. Door deze oude vriend verhuist zij samen met Polly naar een boerderij, wat al gauw een cult lijkt te zijn.

Gryphons & Gargoyles

Vanaf seizoen drie slaat de serie een intens pad in. Een rollenspel genaamd Gryphons & Gargoyles wordt ontzettend populair, maar blijkt bedacht te zijn door The Sisters of Quiet Mercy als een disciplinaire methode. Een drug genaamd Fizzle Rocks werd gebruikt om de gedachten van spelers aan te tasten. In naam van The Gargoyle King zijn meerdere zelfmoorden en moorden gepleegd. 

De boerderij waar Alice aan het eind van seizoen twee naar is vertrokken werft meer en meer leden. Deze boerderij blijkt een enorme cult te zijn, onder leiding van Edgar Evernever. Zijn vrouw Evelyn deed zich voor als student op Riverdale High om zo meer leden te verzamelen. Deze leden worden bij Edgar gehouden doordat ze ervan overtuigd worden dat ze dankzij Edgar kunnen praten met dode geliefden. Dit is allemaal om de organen van de cultleden te kunnen oogsten.

Alice blijkt na alles geen echte gelovige te zijn geweest in de boerderij, maar een undercoveragent die samenwerkt met haar verloren zoon Charles Smith, dit keer wel de echte. Aan het einde van het seizoen vlucht zij echter nog wel mee met Edgar om Polly te redden. Daarna is niet bekend wat er met haar gebeurt en of ze veilig is.

Betty gaat op onderzoek uit naar de Gargoyle King om te ontdekken wie hij is. Hiervoor gaat ze naar haar vader Hal, die in de gevangenis zit. Bij een overplaatsing weet Hal te ontsnappen om weer de Black Hood te worden. Hij werkt samen met Penelope Blossom, die de mastermind achter Gryphons & Gargoyles blijkt te zijn. In het pak van de Gargoyle King zit Chic, waarvan gedacht werd dat hij vermoord was door The Black Hood. Betty schiet als onderdeel van een missie in Gryphons & Gargoyles haar eigen vader neer. Penelope maakt het af om een eind te maken aan Hal’s leven.

Ieder een eigen kant op

Voordat seizoen vier opgenomen werd is acteur Luke Perry, Fred Andrews in de serie, te overlijden gekomen. De eerste aflevering van het seizoen is daarom ter ere van hem. Fred Andrews sterft een nobele dood door iemand te redden en het hele dorp organiseert een parade ter nagedachtenis aan hem. 

Tijdens het seizoen leven alle personages een leven vrijwel los van elkaar. Veronica start samen met Cheryl haar eigen rumbedrijf, Jughead gaat naar een speciale schrijversschool genaamd Stonewall Prep, Archie werkt hard aan zijn eigen buurthuis en Betty werkt samen met Charles om leden van Edgar’s boerderij te redden. Ook wordt Betty geconfronteerd met haar ‘serial killer-genen’. De avond voor Halloween ontvangen meerdere families in Riverdale eigenaardige videotapes, waar elk hun eigen huis op te zien is. 

Jughead stuit op zijn favoriete boekenserie van vroeger, the Baxter Brothers. Hij vindt daarbij bewijs dat zijn grootvader eigenlijk de schrijver van het verhaal is geweest. Wanneer hij zijn docent, Mr. Chipping, vraagt om hulp bij dit onderzoek, springt Mr. Chipping uit het raam naar zijn dood. Betty en Jughead gaan samen op onderzoek uit naar zijn dood. 

Jughead heeft in de laatste aflevering opdracht om een verhaal te schrijven voor zijn universiteit. In dit verhaal wordt Mr. Honey vermoordt door studenten. Wanneer Jughead in het echte leven ontdekt dat Mr. Honey een goed woordje voor hem heeft gedaan bij deze universiteit, herschrijft hij dit einde. Betty en Jughead worden hierna in het echte leven uitgenodigd naar een hutje. Hier ontdekken ze een nieuwe videotape: een waarop de moord op Mr. Honey echt plaatsvindt. De mysteries rond Riverdale zijn nog niet voorbij.

Eerlijk gezegd gebeurt er in Riverdale zo veel, dat dit pas het puntje van de ijsberg van elk seizoen is. Om weer volledig bij te zijn, zal een complete rewatch wel nodig zijn. Gelukkig is er nog tijd daarvoor. Vanaf 21 januari zal seizoen vijf te zien zijn op Netflix.

Geef een reactie

Het e-mailadres word niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *