Verborgen boodschappen in Disney-films

Achtergrond
Rachel Wennekes op 20 mei 2020
Verborgen boodschappen in Disney-films

Dit was je nog nooit eerder opgevallen

Pasen is achter de rug, maar wij zijn niet gestopt met het zoeken naar easter eggs. Deze verborgen boodschappen en verwijzingen vind je vaak in games, maar ook in films. Een van de bekendste filmstudio’s die hier veel gebruik van maakt is Disney. Lees gauw verder, want wij zetten de leukste easter eggs voor je op een rijtje. Wedden dat je deze nog nooit eerder opgemerkt hebt?

Een easter egg kan voor een bedrijf zoals Disney veel positieve invloed hebben op de fans en kijkers van films en series. Voor veel mensen voelt het vinden van een verborgen boodschap als een hele prestatie. Vergelijk het maar met het vinden van een schat. Wanneer je deze gevonden hebt, geeft dat ook een kick. Eenmaal zo’n easter egg gevonden, raken fans en kijkers hierdoor meer met Disney verbonden. Vervolgens delen zij deze gevonden boodschap ook weer met de rest van de wereld. Gratis reclame dus, superslim!

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

De drie iconische cirkels

We weten allemaal dat het succes van Disney is begonnen met Mickey Mouse. Daar is Disney maar al te trots op. Zo trots zelfs, dat ze besloten Mickey nog wat extra aandacht te geven door deze muis in allerlei films terug te laten komen. Op wat voor manier dan ook.

Zo wisten de makers van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen en Assepoester Mickey Mouse te verstoppen in zeepbellen. Zelfs in een horloge op de pols van Fagin uit Oliver & Company is het Disney gelukt de vrolijke muis te verstoppen. Wist je ook dat de tijger Rajah in Aladdin eerst stiekem transformeert in Mickey, terwijl de geest haar terugtovert? Als je dit zelf wilt checken, dan wensen wij je veel succes, want het is slechts een kwestie van enkele milliseconden. Ook in het fruit op de achtergrond bij Lilo & Stitch zijn een paar muizenoren te ontdekken. Juist doordat deze verwijzingen erg subtiel zijn, vinden wij ze leuk. Het is niet overduidelijk, maar toch zit de link met Mickey er wel in!

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Zei daar iemand pizza?

Disney heeft het niet bij Mickey-verwijzingen gelaten. Zo is de Pizza Planet Truck, die geïntroduceerd werd in de film Toy Story, meerdere malen in diverse films terug te zien. Wij denken dat de makers van Disney gewoon vaak zin hadden in een stuk pizza.

De auto is onder meer te zien in Monsters en co, als Randall door een deur gaat en daar vast komt te zitten. En ken je de klassieker Finding Nemo nog? In deze film wordt Nemo gevangengenomen en in een aquarium in de behandelkamer van een tandarts gestopt. Ook hierbij is een glimp van de truck op te vangen als Gill het plan uitlegt om te kunnen ontsnappen. Daarnaast staat de Pizza Truck er wat verroest bij in de film WALL-E, wanneer EVE de omgeving verkent. Als laatste is de auto ook in het houtsnijwerk van de heks te bewonderen in de film Brave. In deze scène gaat boogschutter Merida in gesprek met de heks om haar wens in vervulling te laten gaan, niet wetende dat dit er later voor zorgt dat haar moeder in een beer verandert.

Over het algemeen maakt deze auto geen deel uit van de verschillende verhalen uit de diverse films. Toch vinden wij het enorm knap dat Disney de uitdaging aanging en het voor elkaar heeft gekregen dezelfde auto in meerdere films op een normale manier te verwerken.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Op naar de sterren en daar voorbij

Maar de Pizza Planet Truck is niet het enige van Toy Story dat in meerdere Disney-films terugkomt. Zo refereert nummer 95 op de trein in Toy Story 3 naar het jaar waarin de eerste Toy Story-film uitkwam. Ook nummer 95 op de zijkant van Lightning McQueen, uit de film Cars, zou hiernaar verwijzen. Wij geven toe dat dit wellicht wat vergezocht is. Het kan natuurlijk ook ‘gewoon’ een nummer zijn. Hoewel, Disney kennende, zij doen nooit iets zomaar. Nummer 95 op Lightning McQueen kan ook een verwijzing zijn naar iets heel anders. Nu we het toch over Cars hebben, het is je vast nooit eerder opgevallen dat er op de banden van Lightning McQueen Lightyear staat. Dit is een stiekeme verwijzing naar Buzz Lightyear.

Disney heeft er daarnaast voor gekozen personages van Toy Story her en der terug te laten komen. Dit komt natuurlijk goed uit, aangezien zij tenslotte allemaal speelgoed zijn. Zo zit bijvoorbeeld de Lots-o’-Huggin’ Bear, oftewel Lotso, in de film Up in een hoekje tegen de muur van een slaapkamer aan. En is het je ooit opgevallen wie er op de grond ligt in de behandelkamer van de tandarts in de film Finding Nemo? Het is de enige echte Buzz Lightyear. Ook in de film Coco zie je als je goed kijkt knuffels of poppen hangen van Woody en Buzz Lightyear.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Hakuna Matata

De succesfilm De Leeuwenkoning kan natuurlijk ook niet in de easter eggs-collectie van Disney ontbreken. Als je denkt dat een van de foto’s hierboven de openingsscène is van De Leeuwenkoning, dan heb je dat goed mis. Dit is namelijk een van de eerste beelden van de film Chicken Little. Je weet wel, die film over een kleine kip die bijna zijn stad vernietigt, doordat hij per ongeluk vals alarm sloeg.

Herinner je je daarnaast nog het stuk uit De Leeuwenkoning dat Zazu tegen Mufasa zegt dat je een kleedje van Scar kunt maken? Daar hebben ze naar geluisterd bij het maken van de film Hercules, want ja hoor, daar is hij dan. Scar in de vorm van een kleed. Wij vinden het leuk om naast de rest van de easter eggs ook zulke duidelijke verwijzingen te ontdekken. Op deze manier creëren ze door middel van herkenning een ander soort humor in de film. Goed gedaan Disney!

Het is wellicht wat moeilijk te zien, maar in de film De Klokkenluider van de Notre Dame lopen twee mannen met Pumbaa aan een stang door de straten van Parijs. En dit is niet de enige verwijzing naar Pumbaa in deze film. Een beetje aan het einde, wanneer Quasimodo met Esmeralda aan de Notre Dame hangt, vluchtend voor Frollo, is Pumbaa namelijk opnieuw te zien: dit keer als standbeeld. Helaas is deze setting voor Quasimodo en Esmeralda, ondanks de aanwezigheid van Pumbaa, nou niet bepaald Hakuna Matata.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Oosterse taferelen

Zeg je Aladdin, dan zeg je automatisch ‘magische lamp’ en ‘vliegend tapijt’. Dat deze twee onderwerpen symbool staan voor magie, hoef je tegen de echte Disney-nerd niet te zeggen. Dat zal vast de reden zijn dat Disney deze voorwerpen te leuk vond om ze niet vaker terug te laten komen. Wij vragen ons namelijk af wat de magische lamp van de geest van Aladdin nou bij slang Juju uit De Prinses en de Kikker doet. En wat heeft het vliegende tapijt nou weer te zoeken in precies diezelfde film? Waarschijnlijk houden de inwoners van New Orleans nou eenmaal van magie. Wij voelen concurrentie aankomen voor Dr. Facilier.

Ook in de films Vaiana en Zootropolis is de gouden magische lamp terug te zien. In de film Vaiana ligt de lamp aan de voeten van Maui die op de stapel goud van reuzenkrab Tamatoa staat. Bij Zootropolis wisten de makers de lamp wat subtieler in een kast weg te stoppen. Toch gaat dit zeker niet aan ons voorbij. Als laatste is het vliegend tapijt terug te zien in de film De Klokkenluider van de Notre Dame. Het kleed wordt in de film vastgehouden door een man in de straten van Parijs.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Beetje houterig

Daarnaast heeft Disney ervoor gekozen om James P. Sullivan, beter bekend als Sulley, en Mike Wazowski van Monsters en co. te verstoppen in de films Frozen en Brave. In Frozen is Mike Wazowski afgebeeld als houten beeldje bij Wandering Oaken’s Trading Post. O, en vergeet vooral niet dat ze daar ook een sauna hebben! Daarnaast heeft de heks in de film Brave Sulley uit een stuk hout gesneden. Klaar voor de verkoop. Beide vrienden zijn dus te zien als een stuk hout. Toeval? Wij denken van niet.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

IJskoude verwijzingen

Wij hebben altijd al een Olaf sneeuwpop willen maken. En wij zijn blijkbaar niet de enige. Het lijkt erop dat Moana hier ook zin in had. Ze neemt namelijk haar eigen Olaf bouwpakket mee wanneer ze op avontuur gaat. Haar bouwpakket bestaat zo te zien uit een wortel en takken voor zijn haren en armen. Nu nog zijn knopen en wat sneeuw en klaar is Kees! En dit is niet de enige verwijzing in Vaiana naar de film Frozen. Waarschijnlijk is het je wel opgevallen dat Maui per ongeluk verandert in rendier Sven wanneer hij zijn vishaak terugvindt. Ook deze boodschap heeft Disney goed bedacht. Lekker subtiel en grappig voor de echte Disney-fan!

Wellicht wat vergezocht, maar het lijkt erop dat de twee olifantjes aan de linkerkant in Zootropolis de kleren dragen van Anna en Elsa. Slim gedaan, Disney! Wat minder vergezocht, zeg maar gerust overduidelijk, is dat er op een van de afbeeldingen een standbeeld van Hans te zien is in de film Big Hero 6. Maar goed dat Baymax dit standbeeld niet veel later opblaast, want wees nou eerlijk, wie mocht die man wel? In een eerder deel van Big Hero 6 hing er zelfs een gezocht-poster van Hans op het prikbord aan de muur van het politiebureau. Wij denken dat Disney stiekem wraak wilde nemen. Maar goed ook voor die schurk.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Als een vis in het water

In de film Finding Nemo hebben we allemaal kunnen genieten van het feit dat Nemo na zijn ontvoering thuis wist te komen. Desondanks is Nemo in de film Brother Bear wel heel ver van huis gezwommen. Want wat doet hij toch tussen al die vissen in de periode net na de ijstijd? Je zou zeggen dat hij zijn lesje wel geleerd had.

Dat Boo uit de film Monsters en co. fan is van Nemo, snappen wij maar al te goed. Iedereen wordt blij van zo’n vrolijke clownvis. Het is daarom ook begrijpelijk dat ze haar speelgoed-Nemo maar al te graag aan Sulley wil laten zien.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Van China via Afrika naar Hawaii

Toen de film Mulan in 1998 uitgebracht werd, kon niemand bedenken dat het verhaal terug zou komen in de film Tarzan. Want ons oog ziet toch echt een vliegende Kleine Broer tussen professor Archimedes Porter en de gorilla’s. Hier werden wij wild enthousiast van! Eigenlijk is de verwijzing best duidelijk, maar toch valt hij nauwelijks op als je de film kijkt. Petje af, hoor.

Naast de jungle in Afrika heeft het verhaal van Mulan ook het eiland Hawaii weten te bereiken. Nani heeft zelfs een poster van Mulan aan de muur op haar slaapkamer hangen. Ook is er op het eiland een restaurant opgericht met de naam ‘Mulan Wok’. Wij hopen dat ze daar de pap verkopen die Mushu als ontbijt maakte voor Mulan!

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Beestachtig goed

In de reeks van Disney Classics mag zeker Belle en het Beest niet vergeten worden. Dat vonden ook de makers van de films Tarzan en De Klokkenluider van de Notre Dame. In Tarzan wisten ze naar deze film te verwijzen door het betoverde servies te hergebruiken. Zo zie je bijvoorbeeld theepot Mrs. Potts en theekopje Chip. Erg leuk dat het theekopje, net als Chip, een barst heeft. Dit vinden wij een erg goede easter egg. In De Klokkenluider van de Notre Dame is Disney minder subtiel gebleven en zie je zelfs Belle door de straat lopen! Lezend uiteraard, want wat houdt ze daar toch van – tot ergernis van Gaston.

Niet alleen aan Belle wordt een ode gebracht in verschillende Disney-films. Ook het Beest komt terug in de film Aladdin. Hij is te zien wanneer de Sultan een toren bouwt, vlak voordat hij bruut onderbroken wordt door zijn raadgever Jafar.

Dan volgt nu nu de meest diepgaande verwijzing die Disney in diverse films gestopt heeft. In de film Rapunzel zitten Flynn en Rapunzel op de grond in een boek te kijken. Om hen heen liggen diverse andere boeken. Een van deze boeken is, je raadt het al, Belle en het Beest. Deze ligt net linksboven Flynn. Daarnaast zijn er nog meer boeken te ontdekken. Zo ligt er bijvoorbeeld rechtsboven het boek van De Kleine Zeemeermin. Linksboven zie je zelfs het opengeslagen boek van Doornroosje. Wie weet liggen er nog veel meer Disney-boeken tussen!

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Terug de klas in

Veel van de animators van Disney hebben in hetzelfde klaslokaal les gehad. Dit lokaal heet A113. Komt dit getal je toevallig bekend voor? Niet heel vreemd, want Disney gebruikt het zowat in alle Disney-Pixar-films. Wij vinden dit een erg leuk eerbetoon aan de animators van Disney. Het is interessant om via deze easter egg de menselijkheid van Disney te kunnen ontdekken. Het feit dat ze met A113 verwijzen naar dat klaslokaal maakt het een stuk persoonlijker.

A113 komt onder meer terug als kentekenplaat op de auto van de moeder van Andy uit Toy Story en als nummer op een doos in de film Een luizenleven. Ook op de onderwatercamera van een van de duikers die Nemo ontvoerden, wist Disney dit nummer te verwerken. Daarnaast is A113 ook te zien op een trein in de film Cars, wanneer Lightning McQueen net voor de trein langs weet te scheuren. Verder komt deze combinatie terug naast de deur in de film Up net voordat Carl Fredricksen de rechtszaal betreedt. Als laatste zien we A113 in Monsters University wanneer Sulley letterlijk zijn klaslokaal binnenkomt. Omdat ze hierbij met A113 daadwerkelijk een klaslokaal aangeven, vinden wij dit erg sterk. Applaus voor Disney.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Kende je alle geheime boodschappen al? Wij verbazen ons in ieder geval hoeveel Disney hiervan gebruikmaakt. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, dus ga vooral zelf op zoek en laat je beste vondsten achter in de comments. Wie weet vind je een paar easter eggs die nog niemand gezien heeft. De volgende keer kijk je hoe dan ook met een heel andere blik naar een Disney-film. Graag gedaan!

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]