Animatieseries om je bezig te houden terwijl je binnen zit

Tips
Maxime Buitenhuis op 18 mei 2020
Animatieseries om je bezig te houden terwijl je binnen zit

Zin in wat meer kleur op je tv? Hier is je oplossing

Of je nou graag anime kijkt, of jaren geleden voor het laatst een tekenfilm hebt gezien: voor ons staat in ieder geval als een paal boven water dat animatieseries absoluut niet saai of kinderachtig hoeven te zijn. Sterker nog, ze tackelen vaak ingewikkelde onderwerpen op een behapbare manier. Soms moet je wel zelf naar die verdieping op zoek, maar dat is wellicht deel van het plezier. Er is enorm veel variatie en je moet maar net zien te vinden waar je zin in hebt. Maar er is gegarandeerd voor ieder wat wils. Daarom hebben wij hier zes animatieseries op een rijtje gezet waarmee jij je tijd op de bank uit kunt zitten.

[divider line_type=”Full Width Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Avatar: The Last Airbender

Deze oude bekende is sinds korte tijd weer op Netflix te vinden! De serie werd in 2005 voor het eerst uitgezonden op Nickelodeon, en viert intussen al haar 15e verjaardag. In een wereld waar mensen de vier elementen kunnen besturen, heerst er oorlog. De Avatar kan als enige alle elementen beheersen en moet deze oorlog stoppen, maar hij is lang geleden verdwenen. Wanneer Katara en haar broer Sokka de nieuwe Avatar vinden, begint een reis tegen de klok om de slechte Vuurheer tegen te houden. 

De combinatie van een originele, gedetailleerde setting met een pakkend maar makkelijk plot zorgt voor een compacte serie om te (her)ontdekken. Afleveringen duren slechts 20-25 minuten, en het complete verhaal is in drie seizoenen verdeeld. Hoewel de serie in eerste instantie op kinderen gericht is, bevat het ook volwassen onderwerpen zoals oorlog, mishandeling, corruptie en wraak. Er zit dus zeker meer in dan op het blote oog te zien is. Opvolger The Legend of Korra staat helaas nog niet op Netflix, maar is wel in het Nederlands te bekijken op de website van Nickelodeon.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

She-Ra and the Princesses of Power

In deze serie moet de zus van He-Man het – samen met haar mede-prinsessen – opnemen tegen de kwaadaardige Horde. De in de Horde opgegroeide Adora (alias She-Ra) ontdekt haar superkrachten per ongeluk en smeed een alliantie met haar gezworen vijanden; de Prinsessen. Vloeiende animatie, een divers team van personages en goede dialoog zijn de sterke punten van deze serie. 15 mei dit jaar heeft deze serie haar vijfde en laatste seizoen op Netflix gekregen. 

Aimee Carrero en AJ Michalka vertolken hoofdrollen Adora en Catra. Ook heeft de serie acteurs als Daniel Dae Kim (Hawaii Five-0, Lost) en Sandra Oh (Killing Eve, Grey’s Anatomy) weten te strikken voor bijrollen. Origineel kwam She-Ra: Princesses of Power uit in de jaren ’80. De reboot is geproduceerd en geschreven door Noelle Stevenson. Mocht je over haar broer He-Man meer willen weten, dan heeft Netflix daar ook een oplossing voor: het in 2017 uitgebrachte Power of Grayskull duikt wat dieper in het verleden van deze iconische geanimeerde held.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Star Wars: The Clone Wars

Als je al wat langer fan bent van Star Wars is de kans sterk aanwezig dat je deze serie ooit gevolgd hebt op tv. Goed nieuws voor zowel oude als nieuwe fans: er is geen betere tijd om deze uitbreiding op de prequels te bingen, want de laatste aflevering is afgelopen 4 mei uitgezonden. Je kunt dus meteen het slot ervaren, zodra je de zes voorgaande seizoenen hebt gezien. 

Het verhaal van Star Wars: The Clone Wars volgt zowel bekende als nieuwe personages aan beide kanten van de Force, wat de films meer diepgang geeft wanneer je deze terugkijkt. Na de gebeurtenissen uit The Attack of the Clones proberen Anakin (Matt Lanter) en zijn Padawan Ahsoka (Ashley Eckstein) de plannen van de Sith Count Dooku tegen te houden. Verschillende acteurs uit zowel de originele als de prequeltrilogie keren hier terug naar hun rollen. De show is geschreven, geproduceerd en voor een groot deel geregisseerd door Dave Filoni, die tevens de hitshow The Mandalorian produceert. Beide series zijn te bekijken op Disney+, evenals verschillende Star Wars shorts.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

LOVE, DEATH + ROBOTS

Deze Netflix Original die duidelijk gericht is op een volwassen publiek, is een anthologieserie waarin elke aflevering door een andere studio geschreven en geproduceerd is. Hierdoor springen verschillende stijlen uit de verf. Ook de cast is voor elke aflevering anders. We zien onder andere namen als Samira Wiley (Orange is the New Black) en Mary Elizabeth Winstead (Scott Pilgrim, Birds of Prey) voorbij komen. 

De meeste verhalen vallen binnen fantasy, sci-fi of horror en de makers zijn duidelijk niet bang om tussen genres in te vallen of buiten het boekje te gaan. Zwarte humor en donkere plots genoeg dus. Wat dat betreft doet het sterk denken aan Black Mirror. Volume 1 telt 18 afleveringen die allemaal 17 minuten of korter zijn. Ze staan allemaal in een willekeurige volgorde op Netflix zodat het er voor iedereen net iets anders uitziet. De streamingservice heeft afgelopen jaar naar buiten gebracht dat een tweede volume in de maak is, maar de releasedatum is nog niet bekend.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Super Science Friends

Ook deze show valt in de categorie ‘animatie voor volwassenen’, maar het verschil is dat Super Science Friends gewoon gratis op YouTube te zien is. Een team geleid door Winston Churchill reist in elke aflevering naar een andere tijd om tegen onder andere Nazi’s en zombies te vechten. Het plot bevat lekker veel pseudowetenschappelijke voorvallen en interessante personages in een alternatieve geschiedenis-setting. We zien tal van bekende personen voorbij komen, waaronder wetenschappers, filosofen en zelfs Hindu-god Shiva. 

Hoofdrol Winston Churchill wordt vertolkt door Adam Shaheen (Celebrity Deathmatch). De eigen stijl en de bereikbaarheid van de serie zorgen voor een binge-waardig geheel. Afleveringen duren tussen de 15 en 25 minuten, en het kanaal heeft meerdere extra video’s over de nu zeven afleveringen tellende serie.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Final Space

De als astronaut zeer ongeschikte Gary Goodspeed (Olan Rogers) zit zijn laatste dagen in de ruimtegevangenis uit wanneer hij de schattige alien Mooncake tegenkomt. Op dat moment weet hij nog niet dat Mooncake zowel gevaarlijk als gezocht is. De kleine alien bezit namelijk genoeg kracht om hele planeten te verwoesten. Gary en zijn nieuwe vriend slaan samen op de vlucht en komen er al snel achter dat er meer kwaad op de been is.

Gary’s boordcomputer HUE wordt ingesproken door Tom Kenny (Spongebob SquarePants). Verder zijn er leuke rollen weggelegd voor onder andere David Tennant (Doctor Who) en Gina Torres (Westworld, Destiny). De stijl doet qua animatie en humor denken aan series als Rick and Morty en Disenchantment. Als die je aanspraken, kan je met Final Space niet verkeerd gaan. Amerikaanse zenders TBS en Cartoon Network produceren de serie, maar hier in Nederland staan allebei de seizoenen op Netflix. Kort na het einde van het tweede seizoen hebben de netwerken groen licht gegeven voor een derde seizoen. We kunnen er dus vanuit gaan dat we Gary terug zullen zien, al is nog niet bekend gemaakt wanneer.

[divider line_type=”Small Line” line_thickness=”1″ divider_color=”default” animate=”yes”]

Missen we nog nieuwe series die écht goed kijkvoer zouden zijn op dit moment, of heb je zelf een oude favoriet herontdekt? We horen het graag van je.

Tip

 Als je na het lezen van deze lijst toch meer zin hebt in een film, hebben we hier ook nog onze favoriete Ghibli-films op een rijtje gezet.

Geschreven door:

[wpv-noautop]
{!{wpv-view name=’auteurs-onderaan-post’}!}
[/wpv-noautop]