Zoek en gij zult vinden.

Vul je zoekterm in en druk op enter om te zoeken

Star Wars voor dummies

Iedereen begint als een Padawan

Al veertig jaar lang zien we het fenomeen Star Wars om ons heen. Er zijn films, boeken, games, maar ook allerlei soorten merchandise, van poppetjes tot broodtrommels met de bekende personages erop. Toch zijn er zat mensen die nog nooit een Star Wars-film hebben gezien en geen idee hebben wie die kleine groene muppet is of die zwart gepantserde astmapatiënt. Daarom hebben wij een korte introductie over een galaxy far, far away…

Lichte spoilers

Dit artikel bevat lichte spoilers voor alle negen hoofdfilms in de Star Wars-franchise. Wil je zeker weten dat je niets over Star Wars te weten komt? Ga dan terug naar de homepage. Je bent gewaarschuwd.

Hoewel het bijna niet voor te stellen is dat je niks van Star Wars weet, gaan we toch de belangrijkste punten op een rij zetten. Niet alleen leuk om te weten, maar ook nog eens goed voor je algemene ontwikkeling. Het komt namelijk met grote regelmaat voor dat tv-series of films refereren aan iets wat met Star Wars te maken heeft. Denk aan de serie The Big Bang Theory, bijvoorbeeld.

YouTube video

De films allemaal op een rij hebben

Het Star Wars-filmuniversum bestaat momenteel uit drie trilogieën en twee losse films. Om het allemaal wat lastiger te maken kwamen eerst deel vier, vijf en zes uit. Toen deel een, twee en drie. Tot slot kwamen deel zeven, acht en negen. Volg je het nog? De twee losse films kwamen tijdens de laatste trilogie uit. Dit waren Solo: A Star Wars Movie over het leven van Han Solo, en Rogue One over een van de belangrijkste missies van de rebellen.

We pakken even de negen hoofdfilms als basis, die je weer kunt verdelen in de prequels, de originele trilogie en de sequels. Regisseur en bedenker George Lucas had eigenlijk maar drie films gepland, maar omdat deze zo’n succes waren, besloot hij zijn verhaal uit te breiden.

De prequel-trilogie bestaat uit The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) en Revenge of the Sith (2005). Deze vertellen het tragische verhaal van Anakin Skywalker en zijn mentor Obi-Wan Kenobi. Zo zien we hoe Anakin gevonden wordt en uiteindelijk wordt opgeleid tot Jedi (later meer hierover). Ook zien we hoe Anakin moet omgaan met tragische gebeurtenissen in zijn leven en heerst er een intergalactische oorlog genaamd de Kloonoorlog.

De originele trilogie, bestaande uit A New Hope (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983), speelt zich twintig jaar na Revenge of the Sith af en we volgen het verhaal van Luke Skywalker. Ook Luke raakt betrokken bij de Jedi’s en probeert samen met prinses Leia, Han Solo en Obi-Wan Kenobi de kwaadaardige Keizer en zijn Keizerrijk omver te werpen. Dit hoeven ze gelukkig niet alleen te doen want ze krijgen hulp van de rebellen. Tijdens deze drie films komen we steeds meer te weten over Luke, zijn familie en de keuzes die hij moet maken.

Dan is er nog de nieuwste trilogie met de sequels. Deze bestaat uit The Force Awakens (2015), The Last Jedi (2017) en The Rise of Skywalker (2019). Deze spelen zich 30 jaar na Return of the Jedi af. Luke Skywalker heeft zichzelf verbannen naar een onbekende planeet en Leia probeert hem op te sporen. Ondertussen terroriseert een nieuw kwaad genaamd The First Order het heelal en vecht Leia met de resistance tegen deze boosdoeners. We leren ook nieuwe personages kennen, genaamd Rey, Finn en Poe, die allemaal vechten voor de resistance en slechterik Kylo Ren die aan de kant van The First Order staat.

Star Wars - the Force

De ‘magie’ in Star Wars

Als je Star Wars kijkt, zullen de termen Jedi, de Force en lightsabers regelmatig voorbij komen. De Jedi zijn te vergelijken met een ridderorde en ze beschermen het heelal tegen onrecht en kwaad. Ze staan in dienst van de Republiek. Deze Jedi-orde is al duizenden jaren oud en heeft eigen leefregels en codes. Zo worden nieuwe Jedi op zeer jonge leeftijd meegenomen naar de Jeditempel en daar opgeleid om Jedi te worden. Eerst ben je een Youngling, daarna een Padawan, daarna word je Jedi Knight en de wijste en sterkste Jedi worden Jedi Master. De Jedi hebben ook een tegenpool genaamd de Sith. Deze zijn al duizenden jaren niet meer gezien, maar wat de Jedi niet weten is dat de Sith in het geheim een plan hebben om het heelal over te nemen.

De Force is een geheimzinnige kracht die elke Jedi en Sith kan gebruiken. Deze mysterieuze kracht wordt vaak omschreven als een kracht die alles met elkaar verbindt. Wanneer iemand een goede verbinding heeft met alles om zich heen, is hij vaak ook sterk in het gebruik van de Force. Deze krachten kunnen je bijvoorbeeld sneller maken of laten je de gedachten van zwakkeren beïnvloeden. Ben je een Jedi, dan gebruik je de Force om de light side te dienen en vooral anderen. De Sith gebruikt het weer voor hun eigen gewin en dienen de dark side.

Tot slot zijn er nog lightsabers. Deze wapens worden gebruikt door zowel de Jedi en de Sith. Deze wapens bestaan uit een metalen handvat en een straal van pure energie die door bijna alle materialen heen kan snijden. Deze energiebundels komen uit een kristal die in het metalen handvat is gemonteerd. Je hebt deze in allerlei kleuren. De meest voorkomende zijn blauw en groen voor Jedi en rood wordt vaak door de Sith gebruikt.

Van je familie moet je het hebben

Als je negen hoofdfilms hebt, dan zijn er ook tal van personages die de revue passeren. De belangrijkste hebben we even op een rij gezet:

Anakin Skywalker
Anakin Skywalker - Star Wars | Pixel Vault

Om te beginnen is er Anakin Skywalker. We zien hem voor het eerst in The Phantom Menace als jonge slaaf met een groot talent voor racen, wat uniek is, maar te verklaren is door zijn grote affiniteit met de Force. Hij wordt uiteindelijk opgeleid door de Jedi Obi-Wan Kenobi. In de tijd dat we hem volgen wordt hij verliefd, trouwt hij en komt hij in aanraking met de duistere zijde van de kracht. Dit laatste wordt uiteindelijk ook zijn ondergang.

Luke Skywalker
Luke Skywalker - Star Wars | Pixel Vault

Luke Skywalker zien we voor het eerst in A New Hope en is de zoon van Anakin Skywalker. Ook hij heeft een grote affiniteit met de Force en leert Obi-Wan Kenobi kennen. Obi-Wan traint hem zo goed als hij kan, maar komt uiteindelijk te overlijden. Luke traint daarna verder bij Yoda, een kleine groene alien die ontzettend sterk is in de Kracht en al honderden jaren leeft. Uiteindelijk is Luke sterk genoeg om het tegen de slechterik Darth Vader en de Keizer op te nemen.

Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi - Star Wars | Pixel Vault

Een legendarische Jedi-meester die ook een plekje in de Jediraad had. Later wordt hij ook een generaal in de Kloonoorlog ten tijde van de republiek. Deze wijze en krachtige Jedi is de mentor van zowel Anakin Skywalker als Luke Skywalker. Samen met Luke ziet hij een noodoproep van Leia en schiet hij haar te hulp.

Darth Vader
Darth Vader - Star Wars | Pixel Vault

Darth Vader is de ultieme slechterik. Deze Sith, gehuld in een zwart pantser en masker, lijkt elke vorm van menselijkheid te zijn verloren. Hij is groot en ademt door een machine. Hij dient het Keizerrijk en de Keizer en vecht tegen onder andere prinses Leia, Han Solo en Luke Skywalker.

Prinses Leia
Prinses Leia - Star Wars | Pixel Vault

Prinses Leia zien we voor het eerst in A New Hope, waar ze gevangen is genomen door Darth Vader. Uiteindelijk wordt ze gered door Luke en Han. Een hulpeloze prinses is ze echter niet, want ze staat haar mannetje en neemt de leiding van de rebellen op zich. Zij en Han Solo worden uiteindelijk verliefd op elkaar.

Han Solo
Han Solo - Star Wars | Pixel Vault

Han Solo zien we ook voor het eerst in A New Hope. Hier is hij een stoere smokkelaar die samen met zijn maatje Chewbacca hun eenheden bij elkaar proberen te sprokkelen met het vervoeren van waar en mensen. Zo leren ze Obi-Wan Kenobi en Luke Skywalker ook kennen. Later helpt hij bij het redden van Leia en sluit hij zich aan bij de rebellen.

Rey
Rey - Star Wars | Pixel Vault

Rey zien we voor het eerst in The Force Awakens, waar zij op de woestijnplaneet Jakku schroot probeert te verkopen. Ze wacht tot haar ouders haar eindelijk op komen halen, maar dit gebeurt maar niet. Uiteindelijk komt ze in aanraking met Finn en ontsnappen ze samen aan een aanval van de First Order. Naarmate we Rey beter leren kennen, komen we erachter dat ze bijzondere krachten bezit en een mysterieus verleden heeft.

Finn
Finn - Star Wars | Pixel Vault

Finn zien we ook voor het eerst in The Force Awakens. Deze soldaat van de First Order besluit dat hij er genoeg van heeft en helpt de gevangene Poe te ontsnappen naar Jakku. Daar aangekomen raakt hij Poe kwijt, maar leert hij wel Rey kennen. Samen vinden ze hun weg naar de Resistance en leert hij langzaam zijn plek kennen in het heelal.

Poe Damaron
Poe Damaron - Star Wars | Pixel Vault

Het laatste belangrijke personage uit de Force Awakens is Poe Damaron. Hij wordt gezien als de beste piloot van de Resistance en ontsnapt samen met Finn aan de First Order. Eenmaal ontsnapt neemt Poe het op tegen de First Order en leert hij van Leia wat het betekent om een goede leider te zijn.

De Droids

Tot slot wil ik nog twee personages apart benoemen: C-3PO en R2-D2. Deze twee droids komen namelijk in elke film voor en zorgen vaak voor de komische noot. De protocoldroid C-3PO zien we meestal met gouden bepantsering en zijn paniekerige karakter werkt regelmatig op de zenuwen van de andere personages. RD-D2 is een kleine astromechdroid en fungeert als een techneut. Hij heeft de hoofdpersonages regelmatig uit benarde situaties gered en maakt regelmatig ruzie met C-3PO.

R2D2 - Star Wars | Pixel Vault
C3PO - Star Wars | Pixel Vault

Dit was in een notendop alles wat je moet weten van Star Wars. Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over Star Wars. Wil je bijvoorbeeld meer weten over het verschil tussen Star Wars canon of Legends? Of juist over Force-gebruikers? Lees dan vooral onze andere artikelen.

Geschreven door:

Laat je stem horen

Schrijf je reactie